Financieel

Overdracht van schuldvordering: een strategische zet voor uw onderneming

Ondernemingen hebben soms een rooskleurige jaarrekening, terwijl de cashflow het moeilijk heeft. Dit kan verschillende oorzaken hebben, maar een hoog aantal openstaande schuldvorderingen is er in ieder geval een van. In deze en andere situaties kan het een goed idee zijn om deze vorderingen over te dragen aan een derde partij. Dit proces, ook bekend als cessie, biedt zowel voordelen als aandachtspunten.

Wat is cessie?

De cessie of overdracht van schuldvordering is de juridische overdracht van het recht op het innen van een vordering. Dit recht gaat over van de oorspronkelijke schuldeiser (cedent) naar een nieuwe schuldeiser (cessionaris). Dit betekent dat de cessionaris het recht verkrijgt om de schuld te innen bij de schuldenaar (cessus), zonder dat deze laatste initieel betrokken is bij de overdracht. De cessie kan openbaar of stil zijn.

Waarom kiezen voor cessie?

Er zijn diverse redenen waarom een onderneming zou kiezen voor de overdracht van een schuldvordering. Het kan een manier zijn om onmiddellijk middelen te verkrijgen en het risico op wanbetaling te verlagen. Daarnaast doet men het soms om de administratieve lasten en kosten die eigen zijn aan incasso te verminderen. Door vorderingen te verkopen aan een factoringmaatschappij kan een onderneming zich bijvoorbeeld meer concentreren op haar kernactiviteiten zonder zich zorgen te hoeven maken over het innen van schulden.

Aandachtspunten bij overdracht van schuldvordering

Bij de overdracht van schuldvorderingen zijn er een aantal belangrijke zaken om rekening mee te houden. Ten eerste moet de overeenkomst van cessie schriftelijk worden vastgelegd. Daarnaast moet het duidelijk zijn welke vorderingen worden overgedragen, inclusief eventuele nevenrechten die aan de vordering verbonden zijn. Het is ook cruciaal om na te gaan of de vordering contractueel overdraagbaar is, aangezien sommige overeenkomsten dit kunnen beperken of uitsluiten.

Voor- en nadelen van overdracht van schuldvordering

De overdracht van een schuldvordering kan zorgen voor een goede cashflow en kan de risico’s beperken, maar er zijn ook nadelen aan verbonden. Zo ontvangt de cedent in principe slechts een percentage van de nominale waarde van de vordering, wat resulteert in een verlies van potentiële inkomsten. De cessie kan ook leiden tot relatieproblemen met klanten, bijvoorbeeld als de incasso als te agressief wordt ervaren.

Akte van cessie laten opstellen

De complexiteit en de juridische nuances die eigen zijn aan de overdracht van schuldvordering, maken het aan te raden om de hulp van een jurist of advocaat in te schakelen. Onze experts kunnen u adviseren over de haalbaarheid en de mogelijkheden van dergelijke transacties. Wij helpen bij het opstellen van een waterdichte akte van cessie die voldoet aan alle wettelijke vereisten en die uw belangen optimaal beschermt. Met de juiste juridische ondersteuning kunt u de voordelen maximaliseren en de potentiële risico’s beperken. Neem vandaag nog contact op met MKBrecht.nl om te ontdekken hoe wij uw onderneming kunnen bijstaan.


MKBrecht.nl Bedrijfsjuristen & Advocaten

Met onze brede expertise binnen onze praktijkgebieden bedienen we cliënten in uiteenlopende sectoren. Van MKB, beursgenoteerde bedrijven en internationale ondernemingen tot (semi-)overheden en non-profit. We bieden juridische adviezen op alle niveaus, van boardroom tot individuele medewerker. Kenmerkend voor onze dienstverlening zijn de hoge kwaliteit, betrouwbaarheid en verdieping in specialismen.

Op zoek naar:


Meer weten over onze dienstverlening? Bel 085 25000 44

  • Wij werkten o.a. voor:
  • MKBrecht.nl partner
  • MKBrecht.nl partner
  • MKBrecht.nl partner
  • MKBrecht.nl partner

Ontvang onze nieuwsbrief, vol met juridische tips