Contracten

Zo sluit je een overeenkomst via een registratieformulier

Een overeenkomst komt traditioneel tot stand door middel van aanbod en acceptatie. Er zijn daarbij verschillende manieren waarop overeenkomsten tot stand kunnen komen. Een overeenkomst kan bijvoorbeeld schriftelijk worden aangegaan door middel van een getekend contract of door een aanbod en acceptatie per brief. Mondelinge overeenkomsten kunnen worden aangegaan tijdens een gesprek in een showroom of tijdens een verkoopgesprek per telefoon. Ook kan een overeenkomst via e-mail tot stand komen, waarbij aanbod en acceptatie elektronisch worden uitgewisseld. Tegenwoordig is het ook mogelijk om online overeenkomsten aan te gaan, bijvoorbeeld via een registratieformulier op een website. Dit maakt het proces sneller en gemakkelijker voor beide partijen. Maar het is wel belangrijk dat de overeenkomst correct tot stand komt.

Overeenkomst via registratieformulier op website

Een overeenkomst die tot stand komt door middel van een registratieformulier op een website kan 100% geldig zijn. De overeenkomst wordt gesloten wanneer de gebruiker het formulier invult en verzendt. Het moet wel heel duidelijk zijn wat overeen wordt gekomen. Voor de invuller moet het bovendien duidelijk zijn dat er een overeenkomst met bijvoorbeeld een betaalverplichting tot stand komt. Hierover moet je goed informeren. Ook over andere zaken, bijvoorbeeld de duur van de overeenkomst en de verplichtingen van de partijen, dient er duidelijkheid te zijn. Voor de totstandkoming van de overeenkomst zullen er wellicht persoonsgegevens worden verwerkt. Het is belangrijk om te informeren over de verwerking van deze persoonsgegevens en om hier toestemming voor te vragen, bijvoorbeeld als de persoonsgegevens worden gedeeld met derde partijen.

Algemene voorwaarden van toepassing verklaren

Bij een overeenkomst die via een registratieformulier op een website wordt aangegaan, is het van belang dat de algemene voorwaarden van toepassing worden verklaard. Dit kan door bij het formulier een duidelijke verwijzing naar de algemene voorwaarden te plaatsen (aanklikbare hyperlink) en de gebruiker te laten verklaren dat hij ze heeft gelezen en geaccepteerd. Dit dient de gebruiker te doen voordat het registratieformulier kan worden verzonden. Het is belangrijk dat de algemene voorwaarden correct zijn opgesteld en dat de gebruiker ze niet alleen kan lezen, maar ook kan downloaden, printen en opslaan. Als er met een vakje wordt gewerkt dat moet worden aangevinkt, is het noodzakelijk dat dit vakje niet standaard is aangevinkt. De gebruiker dient zelf een actieve handeling te verrichten, bijvoorbeeld een vinkje plaatsen of op een knop drukken.

Bewijs bij een overeenkomst via een registratieformulier

Niet alleen dient er een geldige overeenkomst te ontstaan, bovendien is het belangrijk dat dit ook kan worden bewezen. Er zijn verschillende manieren om dit te doen, bijvoorbeeld door een kopie van het registratieformulier met de gegevens van de gebruiker, een datumstempel en een tijdsaanduiding op te slaan. Dit kan automatisch gebeuren in een digitaal logboek. Stuur de gebruiker ook per e-mail een kopie van het formulier, net als een kopie van de algemene voorwaarden. De uitvoering en de naleving van de overeenkomst kan eveneens een bewijs vormen.

Juridisch advies bij overeenkomsten via een registratieformulier

Een registratieformulier is een handige tool om overeenkomsten te sluiten. Echter, er zijn wel een aantal aandachtspunten en het is belangrijk dat het een en ander correct verloopt. Een aantal zaken zijn hierboven bovendien nog niet besproken, zoals het consumentenrecht. Consumenten hebben namelijk een herroepingsrecht en dit brengt heel specifieke verplichtingen met zich mee. Wil je met behulp van een registratieformulier overeenkomsten tot stand laten komen? Dan is het belangrijk om je hier goed over te laten informeren. Wij helpen je verder en stellen de benodigde documenten voor je op.


MKBrecht.nl Bedrijfsjuristen & Advocaten

Met onze brede expertise binnen onze praktijkgebieden bedienen we cliƫnten in uiteenlopende sectoren. Van MKB, beursgenoteerde bedrijven en internationale ondernemingen tot (semi-)overheden en non-profit. We bieden juridische adviezen op alle niveaus, van boardroom tot individuele medewerker. Kenmerkend voor onze dienstverlening zijn de hoge kwaliteit, betrouwbaarheid en verdieping in specialismen.

Op zoek naar:


Meer weten over onze dienstverlening? Bel 085 25000 44

  • Wij werkten o.a. voor:
  • MKBrecht.nl partner
  • MKBrecht.nl partner
  • MKBrecht.nl partner
  • MKBrecht.nl partner

Ontvang onze nieuwsbrief, vol met juridische tips