Contracten

Waarom gebruik je een onderaannemingsovereenkomst?

Als aannemer kan het soms aantrekkelijk zijn om bepaalde werkzaamheden uit te besteden aan onderaannemers in plaats van ze zelf uit te voeren. Hierbij is het van belang om goede afspraken te maken over de verantwoordelijkheden en de uitvoering van deze werkzaamheden. Een onderaannemingsovereenkomst is dan belangrijk. Dit is een contract tussen de (hoofd)aannemer en de onderaannemer, waarin de belangrijkste afspraken met betrekking tot de opdracht worden vastgelegd. Hieronder leggen we uit waarom het gebruik van een onderaannemingsovereenkomst nuttig kan zijn en wat er allemaal bij komt kijken.

Wat is een onderaannemingsovereenkomst?

Onderaanneming is het uitbesteden van werkzaamheden door een hoofdaannemer aan een andere partij, de onderaannemer. Een onderaannemingsovereenkomst is een contract of een overeenkomst tussen enerzijds een hoofdaannemer en anderzijds een onderaannemer. In dit contract worden afspraken gemaakt over de uitvoering van de werkzaamheden. Hierin lees je bijvoorbeeld meer over de exacte werkzaamheden die de onderaannemer gaat verrichten, de betaling voor deze werkzaamheden en de verantwoordelijkheden van de partijen. Het doel van een onderaannemingsovereenkomst is om de afspraken tussen de hoofdaannemer en de onderaannemer duidelijk vast te leggen, zodat beide partijen weten wat er wordt verwacht.

Waarom je een onderaannemingsovereenkomst moet hebben

Naast de afspraken over de uitvoering van de werkzaamheden en de betaling, kunnen er in de onderaannemingsovereenkomst ook andere afspraken worden vastgelegd. Bijvoorbeeld over de termijn waarbinnen de werkzaamheden moeten worden uitgevoerd, de aansprakelijkheid van de partijen en de gevolgen van overmacht, vertragingen of andere problemen. Ook kunnen er afspraken worden gemaakt over vertrouwelijke informatie en over het beschermen van intellectuele eigendomsrechten. Deze en andere afspraken kunnen heel wat problemen helpen te voorkomen. Alleen al daarom gebruik je een onderaannemingsovereenkomst.

Daarnaast kan deze overeenkomst van belang zijn bij verzekeringskwesties, met name als het over de aansprakelijkheid gaat. Door gebruik te maken van een onderaannemingsovereenkomst vergroot je de kans dat de aansprakelijkheidsverzekering van de onderaannemer dekking biedt voor eventuele gevolgschade. Hierdoor voorkomt de hoofdaannemer ongewenste schadelast op de eigen verzekering, wat nadelige gevolgen kan hebben voor onder meer de te betalen premie.

Onderaannemingsovereenkomst (laten) opstellen of controleren

Het opstellen of controleren van een onderaannemingsovereenkomst is specialistisch werk en vereist kennis van het contractenrecht en van aanneming van werk. Als je als hoofdaannemer een onderaannemingsovereenkomst wil opstellen, is het verstandig om een specialist in te schakelen. Een jurist kan ervoor zorgen dat de overeenkomst volledig is en dat het alle belangrijke afspraken en voorwaarden bevat. Indien je als onderaannemer een onderaannemingsovereenkomst krijgt voorgelegd, is het verstandig om deze door een specialist te laten controleren. Zo voorkom je dat je akkoord gaat met afspraken die nadelig zijn. Het kan bijvoorbeeld voorkomen dat bepaalde afspraken in strijd zijn met de wet of dat er onredelijke voorwaarden worden gesteld.

MKBrecht kan helpen bij het opstellen of controleren van een onderaannemingsovereenkomst. Onze juristen hebben veel ervaring met aanneming van werk en kunnen ervoor zorgen dat de overeenkomst voldoet aan alle wettelijke eisen en praktische wensen van de opdrachtgever of de onderaannemer. Neem vrijblijvend contact met ons op voor meer informatie.


MKBrecht.nl Bedrijfsjuristen & Advocaten

Met onze brede expertise binnen onze praktijkgebieden bedienen we cliƫnten in uiteenlopende sectoren. Van MKB, beursgenoteerde bedrijven en internationale ondernemingen tot (semi-)overheden en non-profit. We bieden juridische adviezen op alle niveaus, van boardroom tot individuele medewerker. Kenmerkend voor onze dienstverlening zijn de hoge kwaliteit, betrouwbaarheid en verdieping in specialismen.

Op zoek naar:


Meer weten over onze dienstverlening? Bel 085 25000 44

  • Wij werkten o.a. voor:
  • MKBrecht.nl partner
  • MKBrecht.nl partner
  • MKBrecht.nl partner
  • MKBrecht.nl partner

Ontvang onze nieuwsbrief, vol met juridische tips