Contracten

Modelovereenkomsten zijn vaak niet afdoende

De modelovereenkomsten van de Belastingdienst horen duidelijkheid te scheppen over de arbeidsrelatie tussen opdrachtgevers en zzp’ers. Het moet discussies voorkomen en garanderen dat er geen sprake is van een dienstbetrekking, waardoor de opdrachtgever vrijgesteld is van het inhouden en afdragen van loonheffingen. Hoewel dit dus net bedoeld is om zekerheid te bieden, blijkt uit de praktijk dat een aanzienlijk percentage van deze overeenkomsten wordt afgekeurd door de Belastingdienst. Dit leidt tot onzekerheid en frustratie bij zowel opdrachtgevers als zzp’ers.

Wat zijn modelovereenkomsten?

Modelovereenkomsten zijn standaardcontracten die zijn verstrekt door de Belastingdienst. Het is een gevolg van de Wet deregulering beoordeling arbeidsrelatie (DBA), de wet die de VAR (Verklaring Arbeidsrelatie) deed vervallen. Opdrachtgevers en zzp’ers kunnen de modelovereenkomsten gebruiken, maar dit is niet verplicht. Ze zijn bedoeld om de relatie tussen opdrachtgevers en opdrachtnemers te definiëren, waarbij nadrukkelijk wordt verklaard dat er geen sprake is van een traditionele werkgever-werknemerrelatie. Door te werken onder een modelovereenkomst, zouden de partijen vrijgesteld moeten zijn van de verplichtingen die horen bij een arbeidsrelatie.

De ironie van de afwijzing

Opmerkelijk genoeg, ondanks het beoogde doel van deze modelovereenkomsten, wordt een groot aantal van deze modelovereenkomsten nog altijd afgewezen door de Belastingdienst. De Belastingdienst oordeelt dan dat er toch sprake is van een arbeidsrelatie. Dit heeft verregaande en vervelende gevolgen. Dit roept natuurlijk vragen op over de effectiviteit van het systeem en het nut van deze modellen. Deze vragen zijn wat ons betreft niet onterecht.

De reden achter de afwijzing

De Belastingdienst kijkt niet alleen naar het model, maar ook naar de praktische situatie. Als er geldige afspraken worden gemaakt en deze vervolgens niet worden nageleefd, kan dit ervoor zorgen dat er toch sprake is van een arbeidsrelatie. Een probleem is in ieder geval dat de Belastingdienst geen statistieken bijhoudt over waarom het ondanks een modelovereenkomst toch anders beslist. Het is dus niet mogelijk om hier duidelijkheid over te scheppen.

Hoe dan ook weten wij dat er zelfs bij een modelovereenkomst problemen kunnen optreden. Ze bieden vaak een gebrek aan flexibiliteit en de Belastingdienst hanteert een heel strikte interpretatie van de voorwaarden, bijvoorbeeld als het gaat over gezag, persoonlijke arbeid en loon. Kleine afwijkingen die eigen zijn aan de dynamische zakenwereld, kunnen al voor problemen zorgen. De Belastingdienst oordeelt dan dat de relatie meer die van een werknemer-werkgever is dan die van een opdrachtnemer-opdrachtgever.

De modelovereenkomsten volgen bovendien een one-size-fits-all-benadering die vaak geen recht doet aan de unieke aspecten van individuele relaties. Dit kan leiden tot problemen wanneer de werkelijke situatie niet netjes aansluit binnen de lijnen van het modelcontract. Bovendien bevatten deze modellen vaak niet alle juridische bepalingen die de partijen echt nodig hebben, omdat ze nu eenmaal niet op maat zijn opgesteld.

Voorkom problemen met MKBrecht.nl

Hoewel de intentie achter de modelovereenkomsten lovenswaardig is, blijkt uit de uitvoering dat ze vaak niet afdoende zijn. De starheid van de overeenkomsten, de strikte interpretatie door de Belastingdienst, het gebrek aan transparantie bij afwijzingen en de wel heel algemene benadering, maakt deze modellen vaak nutteloos. In het licht van deze uitdagingen biedt MKBrecht concrete oplossingen.

Onze professionals zijn gespecialiseerd in het opstellen van overeenkomsten die nauwgezet voldoen aan de eisen van de Belastingdienst, waardoor de kans op afwijzing aanzienlijk daalt. In tegenstelling tot de modelovereenkomsten houden wij bovendien wél rekening met de praktijksituatie. Daarbovenop staan we altijd klaar om te bemiddelen of te procederen bij geschillen met de Belastingdienst, waarbij we streven naar een oplossing die de belangen van zzp’ers én opdrachtgevers beschermt. Onze experts belastingrecht helpen ondernemers stap voor stap op weg naar zekerheid.


MKBrecht.nl Bedrijfsjuristen & Advocaten

Met onze brede expertise binnen onze praktijkgebieden bedienen we cliënten in uiteenlopende sectoren. Van MKB, beursgenoteerde bedrijven en internationale ondernemingen tot (semi-)overheden en non-profit. We bieden juridische adviezen op alle niveaus, van boardroom tot individuele medewerker. Kenmerkend voor onze dienstverlening zijn de hoge kwaliteit, betrouwbaarheid en verdieping in specialismen.

Op zoek naar:


Meer weten over onze dienstverlening? Bel 085 25000 44

  • Wij werkten o.a. voor:
  • MKBrecht.nl partner
  • MKBrecht.nl partner
  • MKBrecht.nl partner
  • MKBrecht.nl partner

Ontvang onze nieuwsbrief, vol met juridische tips