Contracten

Het verschil tussen een opdracht en een samenwerkingsverband

Als ondernemer knoop je regelmatig zakelijke relaties aan, bijvoorbeeld met opdrachtgevers, met leveranciers en met partners. Hierbij is het van belang om goede afspraken te maken over de wederzijdse verplichtingen en de verantwoordelijkheden van alle partijen. Twee veelgebruikte termen die hierbij aan bod komen, zijn opdracht en samenwerking. Alle twee hebben ze een andere overeenkomst nodig. In deze blog leggen we het verschil tussen deze twee begrippen uit.

Wat is een opdracht?

Een opdracht is een afspraak tussen twee partijen, waarbij de ene partij (de opdrachtgever) de andere partij (de opdrachtnemer) vraagt om een bepaalde prestatie te leveren. Hierbij kan worden gedacht aan het uitvoeren van een klus, het maken van een product of het verlenen van een adviserende dienst. In de overeenkomst van opdracht worden de afspraken over de prestatie vastgelegd, zoals de omvang, de verwachte kwaliteit, de planning en de beloning. De opdrachtgever heeft hierbij de regie over het project en bepaalt wat er moet gebeuren. De opdrachtnemer voert de opdracht uit en is verantwoordelijk voor het behalen van het resultaat. In ruil voor het werk zal de opdrachtgever meestal een geldelijk bedrag betalen.

Wat is een samenwerking?

Een samenwerking is een overeenkomst tussen twee of meer partijen die samen een project willen uitvoeren. Hierbij wordt er een gezamenlijk doel nagestreefd, waarbij iedere partij een eigen bijdrage levert aan het project. De afspraken over de samenwerking worden vastgelegd in de samenwerkingsovereenkomst, zoals de doelstelling, de verdeling van de taken en verantwoordelijkheden, de planning en de financiële bijdrage van iedere partij. Bij een samenwerkingsovereenkomst dragen alle partijen bij aan het eindresultaat en zijn ze samen verantwoordelijk voor het behalen hiervan.

Verschil tussen een opdracht en een samenwerking

Het verschil tussen een opdracht en een samenwerking zit voornamelijk in de mate van regie en verantwoordelijkheid van de partijen. Bij een opdracht heeft de opdrachtgever de regie en bepaalt hij wat er moet gebeuren, terwijl de opdrachtnemer verantwoordelijk is voor het behalen van het resultaat. Bij een samenwerkingsovereenkomst hebben alle partijen een inbreng en dragen ze allemaal verantwoordelijkheid voor de regie en het resultaat. Ze zijn samen verantwoordelijk. Bij een opdracht is er ook sprake van een hiërarchische relatie tussen de opdrachtgever en de opdrachtnemer, terwijl er bij een samenwerkingsovereenkomst sprake is van een gelijkwaardige relatie tussen de verschillende samenwerkingspartners. Ook worden alle samenwerkende partijen beter van het eindresultaat, dit komt niet enkel één partij (de opdrachtgever) ten goede.

Juridische hulp door MKBrecht.nl

Het opstellen van een overeenkomst van opdracht of van een samenwerkingsovereenkomst kan een complex proces zijn waarbij veel juridische en zakelijke aspecten komen kijken. Het is daarom verstandig om hierbij hulp te zoeken van een specialist op het gebied van contractenrecht. Bij MKBrecht.nl hebben we veel ervaring met het opstellen van dergelijke overeenkomsten en kunnen we jou helpen. Onze juridische experts brengen de verantwoordelijkheden in kaart en vertalen deze naar een duidelijke en rechtsgeldige overeenkomst. Hierbij houden we rekening met jouw specifieke situatie en wensen. Plan vrijblijvend een telefonisch intakegesprek in om het een en ander te bespreken.


MKBrecht.nl Bedrijfsjuristen & Advocaten

Met onze brede expertise binnen onze praktijkgebieden bedienen we cliënten in uiteenlopende sectoren. Van MKB, beursgenoteerde bedrijven en internationale ondernemingen tot (semi-)overheden en non-profit. We bieden juridische adviezen op alle niveaus, van boardroom tot individuele medewerker. Kenmerkend voor onze dienstverlening zijn de hoge kwaliteit, betrouwbaarheid en verdieping in specialismen.

Op zoek naar:


Meer weten over onze dienstverlening? Bel 085 25000 44

  • Wij werkten o.a. voor:
  • MKBrecht.nl partner
  • MKBrecht.nl partner
  • MKBrecht.nl partner
  • MKBrecht.nl partner

Ontvang onze nieuwsbrief, vol met juridische tips