Contracten

Dit zijn je rechten als je zakelijk koopt via Marktplaats

Niet alleen consumenten kopen al eens spullen via Marktplaats. Ook voor bedrijven kan Marktplaats een handig platform zijn om betaalbaar goederen, kantoormeubelen of machines te bemachtigen. Wanneer je als bedrijf koopt via Marktplaats, ongeacht of je nu koopt van particulieren of van andere bedrijven, kan je niet op uitgebreide rechten rekenen. Gemaakte afspraken moeten wel worden gerespecteerd. Anders kan je naar de rechter stappen.

Bod is in principe niet bindend, maar kan dat wel zijn

Een bod op Marktplaats is niet bindend. Dat volgt uit de regels die Marktplaats zelf hanteert. Na een bod blijft het dus toegestaan om van de koop af te zien. Het is wel zo dat er met de verkoper kan zijn afgesproken dat het bod wel bindend is. Zelfs als die afspraak via de chatfunctionaliteit wordt gemaakt, is zo’n afspraak te respecteren. Eenmaal de koper een bindend bod accepteert, komt de verkoopovereenkomst tot stand. Dan is het niet langer mogelijk om van de koop af te zien. Ook een mondelinge afspraak, bijvoorbeeld via de telefoon, is bindend.

Als de koop definitief is beklonken, wil dat ook zeggen dat de verkoper het product niet langer aan een ander mag verkopen. Ook niet als een ander meer biedt. Natuurlijk moet het een en ander kunnen worden bewezen. Daarom zijn schriftelijke afspraken altijd beter dan mondelinge afspraken.

Afspraken moeten worden gerespecteerd

Ook andere afspraken die met de verkoper worden gemaakt, zijn bindend. Hetzelfde geldt voor zaken die de verkoper in de advertentie opneemt. Als de verkoper bijvoorbeeld in de advertentie aangeeft dat hij het product verzendt, moet hij dat ook doen. Het risico is dan voor de verkoper. Raakt de zending zoek? Dan moet hij een nieuw product bezorgen of het aankoopbedrag terugbetalen. In de advertentie kan echter ook staan dat het verzenden voor risico van de koper is. Ook die afspraak is geldig. Dan dient de koper het product zelf op te halen of het risico van de verzending te dragen. Vraag in het laatste geval altijd om het product aangetekend te verzenden.

Het product dient ook te voldoen aan de beschrijving die de verkoper bij de advertentie heeft gegeven. Als de verkoper aangeeft dat het product nog werkt, dan moet het ook nog werken. Ook bijvoorbeeld de foto’s bij het product bieden informatie over de staat waarin het te leveren product dient te verkeren. Het is aan te raden om de advertentie en de foto’s steeds te bewaren en/of af te drukken, net als de Marktplaats-berichten, de sms’jes en de mails. Dit is waardevol als er later discussies ontstaan.

Ingrijpen bij problemen via Marktplaats

Als de verkoper zich niet aan de afspraken houdt, bijvoorbeeld door het product ondanks de gemaakte afspraken alsnog te verkopen aan een hogere bieder, is het mogelijk om actie te ondernemen. Met een ingebrekestelling maan je de verkoper aan om conform de afspraak alsnog te verkopen aan de overeengekomen prijs. Houdt de verkoper zich desondanks niet aan de afspraak? Dan is het mogelijk om naar de rechter te stappen. Een rechtszaak kost veel geld. Vraag je af of het je dat wel waard is. Mogelijk kom je er nog met de koper uit, bijvoorbeeld door een kleine financiële tegemoetkoming te doen.

Soms heb je te weinig gegevens om op te treden tegen een verkoper. Dan kan je bij de klantenservice van Marktplaats om de gegevens van de verkoper vragen. Omdat dit persoonsgegevens zijn, mag Marktplaats dit niet automatisch doen. Ze moeten iedere aanvraag beoordelen en dan beslissen of ze al dan niet de persoonsgegevens overhandigen. Als je het niet eens bent met de beslissing van Marktplaats kan je de rechter om een beslissing vragen.


MKBrecht.nl Bedrijfsjuristen & Advocaten

Met onze brede expertise binnen onze praktijkgebieden bedienen we cliënten in uiteenlopende sectoren. Van MKB, beursgenoteerde bedrijven en internationale ondernemingen tot (semi-)overheden en non-profit. We bieden juridische adviezen op alle niveaus, van boardroom tot individuele medewerker. Kenmerkend voor onze dienstverlening zijn de hoge kwaliteit, betrouwbaarheid en verdieping in specialismen.

Op zoek naar:


Meer weten over onze dienstverlening? Bel 085 25000 44

  • Wij werkten o.a. voor:
  • MKBrecht.nl partner
  • MKBrecht.nl partner
  • MKBrecht.nl partner
  • MKBrecht.nl partner

Ontvang onze nieuwsbrief, vol met juridische tips