Contracten

De gevaren als je verkeerde contracten gebruikt

Voor een ondernemer is het belangrijk om over goede contracten te beschikken. Contracten vormen nu eenmaal de basis van zakelijke relaties en bieden duidelijkheid en zekerheid voor alle partijen. Wat als je verkeerde contracten gebruikt? De gevolgen kunnen dan erg groot zijn. In dit blog bespreken we de gevaren van het gebruik van verkeerde contracten en waarom het belangrijk is om je contracten te laten checken door een jurist.

Foute interpretatie van de afspraken

Als de afspraken in het contract niet duidelijk zijn geformuleerd of als je verkeerde contracten gebruikt, kan dit leiden tot het fout interpreteren van de gemaakte afspraken. Dit kan tot misverstanden leiden en zelfs resulteren in een juridisch geschil. Als de rechter de afspraken anders interpreteert dan wat jij bedoelde, kan dit onvoorzienbare gevolgen hebben.

Deel van de afspraken zijn ongeldig

Bij fouten in contracten kan de rechter beslissen om het een ander buiten beschouwing te laten. Als een deel van de afspraken in het contract niet geldig zijn en buiten beschouwing worden gelaten, kan dit leiden tot een scheve verhouding tussen de partijen. Bijvoorbeeld als bepaalde bepalingen in strijd zijn met de wet of algemene voorwaarden onredelijk zijn, terwijl andere bepalingen wel geldig zijn en wel moeten worden nagekomen.

Volledig contract is nietig en niet afdwingbaar

Als het contract in zijn geheel nietig is, bijvoorbeeld omdat het in strijd is met de wet of met de openbare orde en goede zeden, is het contract niet afdwingbaar. Dit betekent dat beide partijen zich niet aan de afspraken in het contract hoeven te houden en dat er dus geen rechten en plichten uit kunnen worden ontleend. De situatie moet dan naar het oorspronkelijke worden hersteld, waardoor bijvoorbeeld betaalde voorschotten terug te betalen zijn.

Mogelijk verregaande verplichtingen

Als het contract niet goed is opgesteld, kan dit leiden tot verplichtingen die verder gaan dan wat je misschien wilt. Bijvoorbeeld als een arbeidsovereenkomst foute bepalingen bevat omtrent de duur van de overeenkomst, waardoor de rechter beslist dat er sprake is van een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd in plaats van een arbeidsovereenkomst voor een bepaalde tijd. Of de rechter beslist dat een proeftijdbeding ongeldig is, waardoor je de overeenkomst niet zomaar kan stopzetten. Dit kan leiden tot een ongewenste, langdurige arbeidsrelatie en verregaande verplichtingen voor de werkgever.

Risico op schadeclaims

Als een contract niet goed is opgesteld, kan dit leiden tot schadeclaims. Dit is het geval als het contract niet goed is opgesteld en de andere partij hierdoor schade lijdt. Jij moet bijvoorbeeld volgens een contract met een zakenpartner bepaalde geheime informatie beschermen, maar er zit geen geheimhoudingsbeding in een overeenkomst met een andere partner. Hierdoor lekt deze andere partner geheime informatie die jij had moeten beschermen.

Gevaar van contracten niet laten checken door een jurist

Om de bovenstaande gevaren te voorkomen, is het verstandig om je contracten te laten controleren door een jurist. Een jurist of een advocaat kan de contracten controleren op geldigheid, duidelijkheid en volledigheid. Hij of zij gaat na of je de juiste contracten gebruikt. Ook kan een jurist adviseren over de risico’s en de mogelijke verbeterpunten voor het contract. Bij MKBrecht kun je gebruikmaken van de ContractCheck™. Met de ContractCheck™ worden je contracten gecontroleerd op tientallen belangrijke punten. Zo weet je zeker dat je contracten in orde zijn en dat je de bovenstaande gevaren niet hoeft te vrezen.


MKBrecht.nl Bedrijfsjuristen & Advocaten

Met onze brede expertise binnen onze praktijkgebieden bedienen we cliënten in uiteenlopende sectoren. Van MKB, beursgenoteerde bedrijven en internationale ondernemingen tot (semi-)overheden en non-profit. We bieden juridische adviezen op alle niveaus, van boardroom tot individuele medewerker. Kenmerkend voor onze dienstverlening zijn de hoge kwaliteit, betrouwbaarheid en verdieping in specialismen.

Op zoek naar:


Meer weten over onze dienstverlening? Bel 085 25000 44

  • Wij werkten o.a. voor:
  • MKBrecht.nl partner
  • MKBrecht.nl partner
  • MKBrecht.nl partner
  • MKBrecht.nl partner

Ontvang onze nieuwsbrief, vol met juridische tips