Contracten

5 tips voor samenwerkingsverbanden die ertoe doen

Samenwerkingsverbanden kunnen voor een onderneming erg waardevol zijn. Door samen te werken met andere partijen kunnen synergievoordelen worden behaald, kunnen kosten worden bespaard en kan er gezamenlijk worden geïnnoveerd. Maar hoe zorg je ervoor dat zo’n samenwerking ook écht werkt? In dit artikel geven we vijf tips voor samenwerkingsverbanden die wel het verschil kunnen maken.

Tip 1: begin bij de eigen strategie

Voordat je begint met het zoeken naar een samenwerkingspartner, is het belangrijk om eerst te bepalen waar samenwerken nuttig is en waar niet. Bepaal ook welke doelstellingen je wilt behalen en neem je eigen missie en visie erbij. Zo weet je aan welke normen en waarden je absoluut geen afbreuk wil doen. Door deze zaken in kaart te brengen, kun je gericht zoeken naar een geschikte samenwerkingspartner die past bij jouw organisatie en doelstellingen.

Tip 2: ga heel zorgvuldig op zoek naar een goede partner

Het is belangrijk om zorgvuldig partners te kiezen en te screenen. Je stapt niet zomaar in een zakelijk huwelijksbootje, het moet écht goed klikken. Onderzoek ook de solvabiliteit van kandidaten, zodat je er niet ineens alleen voor komt te staan. En ga na of de normen en waarden van potentiële partners aansluiten bij die van jouw organisatie. Begin niet meteen met te veel partners tegelijkertijd, dat kan tot onoverzichtelijke situaties leiden.

Tip 3: begin eerst op een kleine schaal

Begin niet direct met een meerjarenprogramma. Samenwerkingsverbanden die zo starten, zijn zelden succesvol. Eerst ga je daten, dan samenwonen en dan huwen. Zo gaat dat ook bij een zakelijk samenwerkingsverband. Begin eerst klein, bijvoorbeeld met een pilot of prototype, en behoud ook daarna de voordelen van de kleinschaligheid. Blijf bijvoorbeeld kampvuurgesprekken houden. Door te starten met een pilot of prototype, kun je kijken of de samenwerking daadwerkelijk goed werkt. Hierbij kun je dan in een vroeg stadium nog bijsturen. Zo voorkom je dat je meteen vastzit aan een meerjarenprogramma dat niet blijkt te werken.

Tip 4: leg de afspraken op een goed moment vast

Het is niet nodig om in een vroege fase van de samenwerking al alles vast te leggen, met alle punten en komma’s en (juridische) discussies die daarbij horen. Een intentieverklaring met een geheimhoudingsverklaring en een aantal basisafspraken kan volstaan. Leg wel tijdig de andere afspraken vast, voordat het tot een meerjarenprogramma komt.

Tip 5: stel een samenwerkingsovereenkomst op

Als de samenwerking succesvol blijkt te zijn, is het tijd om de afspraken vast te leggen in een samenwerkingsovereenkomst. Een samenwerkingsovereenkomst kan eventuele conflicten tussen de verschillende partijen voorkomen of oplossen. Als alle afspraken duidelijk zijn vastgelegd in de overeenkomst is het voor alle partijen duidelijk wat er van elkaar wordt verwacht. Hierdoor is er minder ruimte voor interpretatieverschillen en onduidelijkheden. Bovendien kan de overeenkomst dienen als bewijsstuk bij eventuele geschillen.

In een samenwerkingsovereenkomst kunnen talloze zaken worden vastgelegd. Denk bijvoorbeeld aan de verantwoordelijkheden, de kostenverdeling en de intellectuele eigendom. Bij het opstellen van deze overeenkomst kan MKBrecht.nl helpen. Wij hebben de nodige kennis en expertise in huis om de overeenkomst op de juiste manier op te stellen. Ook kunnen wij een reeds opgestelde samenwerkingsovereenkomst aan een juridische controle onderwerpen. Neem vrijblijvend contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken.


MKBrecht.nl Bedrijfsjuristen & Advocaten

Met onze brede expertise binnen onze praktijkgebieden bedienen we cliënten in uiteenlopende sectoren. Van MKB, beursgenoteerde bedrijven en internationale ondernemingen tot (semi-)overheden en non-profit. We bieden juridische adviezen op alle niveaus, van boardroom tot individuele medewerker. Kenmerkend voor onze dienstverlening zijn de hoge kwaliteit, betrouwbaarheid en verdieping in specialismen.

Op zoek naar:


Meer weten over onze dienstverlening? Bel 085 25000 44

  • Wij werkten o.a. voor:
  • MKBrecht.nl partner
  • MKBrecht.nl partner
  • MKBrecht.nl partner
  • MKBrecht.nl partner

Ontvang onze nieuwsbrief, vol met juridische tips