Het is nu ook mogelijk om 's avonds en op zaterdag een belafspraak in te plannen

Belastingzaken

3 Redenen waarom je een boete krijgt van de Belastingdienst

27 maart 2018

Rond deze tijd van het jaar is het weer tijd om aangifte te doen. Als ondernemer moet je ook aangifte doen voor de btw. Zodra je een btw-nummer hebt gekregen van de belastingdienst wordt van je verwacht dat je btw-aangifte doet. Dit kan per maand, kwartaal of per jaar maar de kwartaalaangifte is het meest gebruikelijk.

Te laat aangifte doen

Het kan soms door omstandigheden voorkomen dat je er niet aan toe komt om de aangifte te doen, en voordat je het weet is de datum verstreken. Als inner van de belastingen is de belastingdienst er als eerste bij om een boete op te leggen. Deze boetes kunnen behoorlijk hoog oplopen.

Uitstel vragen

Als het van tevoren duidelijk is dat je het niet gaat redden om op tijd aangifte te doen, doe je er verstandig aan om alvast uitstel te vragen. Als de belastingdienst dit heeft goedgekeurd, heb je alsnog vier maanden de tijd om je aangifte te doen. Dit is meestal wel voldoende om je aangifte te doen.

Herinnering instellen

Ben je iemand die het wel gaat redden om op tijd aangifte te doen, maar je vergeet het gewoon? Dan is de meest simpele oplossing om jezelf op tijd te herinneren dat je aangifte moet doen. Stel dit gewoon in je agenda in en je weet zeker dat je geen boete krijgt.

Geen aangifte doen

Voor de belastingdienst is geen aangifte doen geen optie, en wordt dit eigenlijk meteen afgestraft door het opleggen van een boete. Deze boetes kunnen hoog oplopen!

Alsnog aangifte doen

Om te voorkomen dat je een boete opgelegd gaat krijgen heb je de mogelijkheid om alsnog en binnen 7 kalenderdagen aangifte te doen.

Verkeerde aangifte

Soms kan het voorkomen dat je een verkeerde aangifte doet, bijvoorbeeld omdat je een typefoutje maakt, of dacht dat het zo hoorde. Wanneer je per ongeluk een foutje maakt is dit niet zo erg, dit kan je herstellen. Maar zodra je bewust een verkeerde aangifte doet, kan de belastingdienst een flinke vergrijpboete opleggen. Het daarom erg belangrijk om op de hoogte te zijn van alle informatie die je nodig hebt.

Fouten herstellen

Je kan, nadat je erachter bent gekomen dat je een fout hebt gemaakt in je aangifte, je aangifte herstellen door een suppletieaangifte in te dienen. Let op: dit kan niet onbeperkt! Je kan je fout niet meer herstellen als de belastingdienst je fout heeft ontdekt, dan zul je ‘gewoon’ de boete moeten betalen, of toch niet?

Bezwaar maken

Een laatste redmiddel om te voorkomen dat je een boete moet betalen, kan de bezwaarschriftprocedure zijn. Mits je natuurlijk een geldige reden hebt waarom je de boete niet hoeft te betalen. Bezwaar maken tegen de boete kan zeker lonen, maar dan wel op de juiste gronden!

Je contract laten nakijken, aanpassen of opstellen door onze juristen

vanaf € 49,- per document

Waarom zou je een onnodig risico’s lopen bij het aangaan van een contract of het uitvoeren van je dienstverlening? Wij van MKBrecht willen ondernemers beschermen tegen onnodige risico’s. Voordelige tarieven en goede contracten, dat is ons motto.

Zorg dat je contracten in orde zijn. Of je nu op zoek bent naar Algemene Voorwaarden, Overeenkomst van Opdracht of een Privacy Statement, wij bieden het allemaal aan. Zoek hier je contract!

  • Wij werkten o.a. voor:
  • MKBrecht.nl partner
  • MKBrecht.nl partner
  • MKBrecht.nl partner
  • MKBrecht.nl partner

Ontvang onze nieuwsbrief, vol met juridische tips