Het is nu ook mogelijk om 's avonds en op zaterdag een belafspraak in te plannen

Arbeidszaken

Het belang van een goede arbeidsovereenkomst

16 maart 2019

Een arbeidsovereenkomst komt eigenlijk al tot stand indien de werkgever en -nemer het over de essentiële elementen eens zijn. Zo’n arbeidsovereenkomst hoeft zelfs niet eens op papier te staan. In de praktijk is een schriftelijke en goede arbeidsovereenkomst echter cruciaal. Vooral als werkgever kan het je veel ellende besparen. In dit blogartikel: vijf keer het belang van een goede arbeidsovereenkomst aangetoond.

# 1. Omdat de concurrentie al voldoende sterk is

Een concurrentiebeding is misschien wel een van de bekendste clausules in een goede arbeidsovereenkomst. Het zorgt ervoor dat werknemers niet zomaar bij een concurrent aan de slag gaan. Toch moet je het wel scherp formuleren, want anders ontstaat er al snel onduidelijkheid. En in zo’n geval blijkt de rechter vooral in het nadeel van de werkgever te oordelen. Overigens zal een goede arbeidsovereenkomst niet alleen aandacht hebben voor een concurrentiebeding, maar ook een relatie- en anti-ronselbeding opnemen. Zijn dergelijke bepalingen niet opgenomen? Dan kan dat dramatische gevolgen hebben!

# 2. Omdat geheimen ook geheim moeten blijven

Ook jouw onderneming heeft vast een aantal geheimen. En dat is 100% normaal. Hoewel medewerkers ze misschien wel kennen, blijven dergelijke geheimen maar beter ook echt geheim. Een goede arbeidsovereenkomst helpt dan ook potjes te dichten, onder andere door vooraf aan te geven welke informatie vertrouwelijk is en dus geheim moet blijven.

Het is overigens niet omdat zo’n geheimhoudingsbeding niet aanwezig is, dat een medewerker alle zakelijke geheimen zomaar op straat (lees: Facebook) mag gooien. Ook dan kan je achteraf optreden tegen jouw werknemer. Maar door die onduidelijkheid zijn jouw geheimen wel niet meer geheim.  En dan kan je ook gewoon met zout komen als het ei op is.

# 3. Omdat afspraken afdwingbaar moeten zijn

Een goede arbeidsovereenkomst zet de gemaakte afspraken niet alleen op papier, maar maakt ze ook afdwingbaar. Dit doet het op verschillende manieren. Denk bijvoorbeeld aan het boetebeding. Dankzij dergelijke contractuele boetes zal een medewerker twee keer nadenken vooraleer hij een overtreding begaat. En zo hoef je de mosterd niet na de maaltijd te serveren.

# 4. Omdat medewerkers niet eeuwig blijven

Dat is meteen ook de reden waarom we een concurrentiebeding opnemen. Toch kan je nog een en ander doen om jouw onderneming te beschermen. Denk bijvoorbeeld aan een opzegbeding om de overeenkomst tussentijds te kunnen stopzetten. Zo’n beding moet goed opgesteld zijn, anders zal de rechter de overeenkomst niet beëindigen.

Of wat dacht je van een proeftijdbeding of een eventueel anti-pensioenbeding? Het zijn slechts enkele voorbeeldclausules die niet mogen ontbreken en die maar beter goed worden opgesteld. Of toch indien je niet met een gepeperde rekening achter wilt blijven.

# 5. Omdat een goede arbeidsovereenkomst gewoon onontbeerlijk is

Anno 2019 mag een goede arbeidsovereenkomst eigenlijk nooit ontbreken. Dat bewijzen ook bovenstaande voorbeelden. Toch zouden we het lijstje moeiteloos langer kunnen maken. Een goede arbeidsovereenkomst zal immers altijd op maat moeten worden opgesteld. Soms moet men het bijvoorbeeld hebben over de intellectuele eigendomsrechten, terwijl men andere keren liever een monitorbeding opneemt. Elke situatie vergt een andere arbeidsovereenkomst en kent andere risico’s, waardoor standaardovereenkomsten die je van het internet plukt zeker niet volstaan.

Bij MKBrecht.nl maken we enkel arbeidsovereenkomsten op maat. Zo ben je zeker van de kwaliteit en kom je later niet voor onaangename verrassingen te staan. Want arbeidsovereenkomsten zijn te belangrijk om ze niet aan juristen over te laten. Vraag het maar even na op de rechtbank…

Je contract laten nakijken, aanpassen of opstellen door onze juristen

vanaf € 49,- per document

Waarom zou je een onnodig risico’s lopen bij het aangaan van een contract of het uitvoeren van je dienstverlening? Wij van MKBrecht willen ondernemers beschermen tegen onnodige risico’s. Voordelige tarieven en goede contracten, dat is ons motto.

Zorg dat je contracten in orde zijn. Of je nu op zoek bent naar Algemene Voorwaarden, Overeenkomst van Opdracht of een Privacy Statement, wij bieden het allemaal aan. Zoek hier je contract!

  • Wij werkten o.a. voor:
  • MKBrecht.nl partner
  • MKBrecht.nl partner
  • MKBrecht.nl partner
  • MKBrecht.nl partner

Ontvang onze nieuwsbrief, vol met juridische tips