Ondernemen

Een eigen bedrijf starten als minderjarige – hoe dan?

Steeds meer Nederlandse jongeren starten als zelfstandige. Ten opzichte van 2007 gaat het om een stijging met bijna 20%. De meeste Nederlandse minderjarige starters kiezen ervoor om als zzp’er aan de slag te gaan. Het toont aan dat het wel degelijk mogelijk is om een eigen bedrijf te starten als minderjarige, maar anderzijds zijn er toch wel zaken die je moet regelen. Wij leggen het voor je uit.

Minderjarigen zijn handelingsonbekwaam

Wanneer je jonger bent dan achttien jaar ben je minderjarig. Volgens de wet moet een minderjarige tegen zichzelf worden beschermd. Daarom geeft het Burgerlijk Wetboek dan ook aan dat een minderjarige alleen rechtshandelingen, zoals het kopen van een woning of het lenen bij de bank, mag stellen met toestemming van de wettelijke vertegenwoordigers. Die wettelijke vertegenwoordigers zijn vaak de ouders. Dat vind je natuurlijk niet fijn als je reeds grootse plannen, maar uiteindelijk heeft die beperking een nobel doel: voorkomen dat je voor je achttien jaar al diep in de schulden zit en niks van je leven kan maken.

Deze beperkingen hebben natuurlijk wel gevolgen als je als minderjarige een eigen bedrijf wil starten. Toch wil dat niet zeggen dat je helemaal geen juridische handelingen mag stellen. Sommige handelingen passen gewoon bij je leeftijd. Zo mag je perfect een kaartje voor de film kopen of mag je tijdens de schoolpauze een kroketje uit de muur halen. Maar je inschrijven bij de KVK? Dat dan weer niet.

Telkens toestemming van de ouders nodig

Als minderjarige kan je wel reeds ondernemen, maar heb je altijd de toestemming van je ouders of voogd nodig. Als je je gaat inschrijven bij de KVK moet je dus je ouders meenemen. Wil je personeel aannemen? Dan heb je toestemming nodig. Wil je een contract afsluiten met een leverancier? Opnieuw, toestemming nodig. En zo ben je al snel de hele dag door toestemming aan het vragen en daar wordt niemand blij van. En dan moeten ze die toestemming ook nog eens schriftelijk geven …

Handlichting aanvragen vanaf 16 jaar

Eenmaal je zestien jaar bent of ouder kan je bij de kantonrechter een handlichting aanvragen. Het aanvragen van een handlichting is andermaal zo’n rechtshandeling waarvoor je de toestemming van je ouders nodig hebt, maar als het goed gaat is dat nu echt wel de laatste keer.

Bij zo’n handlichting kan de rechter je bepaalde rechten toekennen die eigenlijk enkel voor meerderjarigen zijn. Zo kan de rechter je het recht geven om bepaalde handelingen zelf te stellen, zoals het openen en beheren van een zakelijke rekening of het sluiten van overeenkomsten met andere ondernemers.

Beperkingen aan de handlichting

Wel kunnen je ouders ervoor kiezen om je beperkingen op te laten leggen. Zo kunnen ze bijvoorbeeld het bedrag dat je bij de bank mag lenen beperken of kunnen ze aangeven dat overeenkomsten een maximale waarde mogen hebben. Wil je toch meer lenen of ruimere overeenkomsten afsluiten? Dan kan dat nog steeds, maar heb je wel opnieuw hun toestemming nodig. Voor alledaagse handelingen heb je dan wel meer vrijheid. Het voordeel is dat je nu niet voortdurend om toestemming hoeft te vragen terwijl je ouders toch de risico’s kunnen beperken.

Daarnaast is de handlichting natuurlijk beperkt tot handelingen die betrekking hebben op je onderneming. Zo kan je misschien wel een lening afsluiten voor je onderneming, maar niet voor het kopen van een vakantiehuisje. Bovendien zijn bepaalde handelingen sowieso niet toegestaan voor minderjarigen. Het gaat dan bijvoorbeeld om het afsluiten van een hypotheek of het handelen in aandelen.

Startersadvies bij MKBrecht.nl

Bij MKBrecht.nl steunen we startende ondernemers. Wij zorgen voor een goede start zonder juridische verrassingen en helpen je op de goede weg. Hiervoor bieden we verschillende starterspakketten aan waarbij je meteen alle juridische documenten hebt. Helemaal klaar voor de start? Plan nu een belafspraak van 15 minuten in waarbij je  juridisch startersadvies krijgt, zonder verplichtingen.


MKBrecht.nl Bedrijfsjuristen & Advocaten

Met onze brede expertise binnen onze praktijkgebieden bedienen we cliënten in uiteenlopende sectoren. Van MKB, beursgenoteerde bedrijven en internationale ondernemingen tot (semi-)overheden en non-profit. We bieden juridische adviezen op alle niveaus, van boardroom tot individuele medewerker. Kenmerkend voor onze dienstverlening zijn de hoge kwaliteit, betrouwbaarheid en verdieping in specialismen.

Op zoek naar:


Meer weten over onze dienstverlening? Bel 085 25000 44

  • Wij werkten o.a. voor:
  • MKBrecht.nl partner
  • MKBrecht.nl partner
  • MKBrecht.nl partner
  • MKBrecht.nl partner

Ontvang onze nieuwsbrief, vol met juridische tips