Ondernemen

Beroepsaansprakelijkheid en het belang van een goede verzekering

Het leveren van professionele diensten gaat altijd gepaard met bepaalde risico’s, dat kan elke ervaren ondernemer beamen. Fouten en vergissingen kunnen nu eenmaal gebeuren, ongeacht hoe ervaren of voorzichtig u en uw medewerkers zijn. In dergelijke gevallen kan er sprake zijn van beroepsaansprakelijkheid. Dit is een reëel risico waarvoor een verzekering bestaat, de beroepsaansprakelijkheidsverzekering of BAV-verzekering.

Wat is beroepsaansprakelijkheid?

Beroepsaansprakelijkheid betreft de verantwoordelijkheid die de beroepsbeoefenaar draagt voor de gevolgen van fouten bij de uitvoering van professioneel werk. Dit kan variëren van onjuist advies tot een fout in een ontwerp of berekening. Een klassiek voorbeeld is dat van een architect die een ontwerp van een gebouw maakt met structurele gebreken. Of dat van een belastingadviseur die een fout maakt in een aangifte, waardoor de klant financiële schade lijdt. Het zijn voorbeelden van hoe kleine foutjes verregaande gevolgen kunnen hebben!

Aansprakelijkheid voorkomen en schade beperken

Wie aansprakelijkheidsclaims wil voorkomen, kan maar beter het risico op beroepsfouten beperken. Dit begint met het handhaven van hoge professionele normen, het uitvoeren van controles, het opleiden van medewerkers en het streven naar een bedrijfscultuur waarbij foutloze prestaties de ambitie zijn. Het regelmatig bijwonen van trainingen en het bijhouden van de kennis kan helpen om fouten te voorkomen. Echter, niemand is immuun voor fouten, zelfs niet met honderden trainingen en tientallen jaren ervaring op de teller. Daarom blijft het belangrijk om te beschikken over goede contractvoorwaarden, waarbij de aansprakelijkheid wordt beperkt. Ook het afsluiten van een beroepsaansprakelijkheidsverzekering is aan te raden.

BAV-verzekering voor ondernemers

Een beroepsaansprakelijkheidsverzekering (BAV) biedt bescherming tegen de financiële gevolgen van dergelijke fouten. Het dekt de (financiële) schade als gevolg van beroepsfouten en de daarbij horende verweerkosten. Het is belangrijk om te weten wat wel of niet wordt gedekt door de polis, want dit kan per verzekeraar verschillen. Over het algemeen zijn de kosten voor het opnieuw uitvoeren van werk en schade door opzet of roekeloosheid uitgesloten. Neem de polisvoorwaarden door om hier inzicht in te krijgen. Schenk ook altijd aandacht aan het inloop- en uitlooprisico bij het afsluiten van deze verzekering. Het inlooprisico dekt de aansprakelijkheid voor fouten die zijn gemaakt vóór de ingangsdatum van de verzekering, terwijl het uitlooprisico dekking biedt voor aansprakelijkheid na het beëindigen van de verzekering.

Hulp bij beroepsaansprakelijkheidskwesties

MKBrecht.nl kan u helpen met juridisch advies bij het afsluiten van een verzekering en bij polisgeschillen met verzekeraars. Onze praktijkgroep verzekering en herverzekering zal uw polisvoorwaarden controleren en zal u bijstaan in geval van conflicten over de dekking. Ook stellen wij graag de nodige documenten en voorwaarden voor u op, waarbij we onder meer aandacht hebben voor het beperken van de aansprakelijkheid voor beroepsfouten.


MKBrecht.nl Bedrijfsjuristen & Advocaten

Met onze brede expertise binnen onze praktijkgebieden bedienen we cliënten in uiteenlopende sectoren. Van MKB, beursgenoteerde bedrijven en internationale ondernemingen tot (semi-)overheden en non-profit. We bieden juridische adviezen op alle niveaus, van boardroom tot individuele medewerker. Kenmerkend voor onze dienstverlening zijn de hoge kwaliteit, betrouwbaarheid en verdieping in specialismen.

Op zoek naar:


Meer weten over onze dienstverlening? Bel 085 25000 44

  • Wij werkten o.a. voor:
  • MKBrecht.nl partner
  • MKBrecht.nl partner
  • MKBrecht.nl partner
  • MKBrecht.nl partner

Ontvang onze nieuwsbrief, vol met juridische tips