Juridische Zaken

Verkopen op afbetaling en juridische overwegingen

Het verkopen van producten of diensten op afbetaling biedt zowel voor verkopers als klanten aanzienlijke voordelen. Het stelt klanten in staat om direct over een product te beschikken zonder dat zij hiervoor de volledige koopsom vooraf dienen te betalen. Voor uw onderneming kan het een effectieve manier zijn om de verkoop te stimuleren en een breder klantenbestand aan te spreken. Echter, bij deze vorm van verkoop komen ook specifieke juridische aandachtspunten kijken die niet over het hoofd mogen worden gezien.

Wat is koop op afbetaling?

Koop op afbetaling is een overeenkomst waarbij de klant de koopprijs in termijnen betaalt na de levering van het product. Men kan dus direct over het product beschikken, maar krijgt meer tijd om het product te betalen. Dit type overeenkomst is vastgelegd in het Burgerlijk Wetboek.

Juridische overwegingen bij koop op afbetaling

Bij een koop op afbetaling kunt u als verkoper rente berekenen over de termijnen. U kunt er ook voor kiezen om geen rente te berekenen om de verkoop optimaal te stimuleren. Indien u ervoor kiest om rente te berekenen, zijn de hoogte van deze rente en eventuele aanvullende kosten aan wettelijke maxima verbonden. Zeker ten aanzien van consumenten kunt u geen woekerrente toepassen. Ook wat het doorrekenen van incassokosten betreft, zijn er regels om rekening mee te houden.

Het is ook belangrijk om u te wapenen tegen het risico van wanbetaling. Er zijn verschillende manieren om dit te doen. Het begint met het laten uitvoeren van een kredietonderzoek. Soms kunnen ook extra zekerheden worden ingebouwd, zoals een pandrecht of een eigendomsvoorbehoud. In principe is het namelijk zo dat het eigendomsrecht meteen overgaat op de koper, maar met een eigendomsvoorbehoud kunt u afspreken dat dit pas zal gebeuren als de laatste termijn betaald is. Ook factoring kan een manier zijn om zich te wapenen tegen bepaalde risico’s van verkoop op afbetaling.

Rol van de jurist of advocaat

Het niet nakomen van betalingsverplichtingen door de koper kan leiden tot complexe situaties. Het is daarom cruciaal om een solide verkoopovereenkomst op te stellen die de belangen van de verkoper beschermt en duidelijkheid biedt over de gevolgen van wanbetaling. Gezien de complexiteit en de juridische implicaties van verkopen op afbetaling is het verstandig om de verkoopovereenkomst door een gespecialiseerde jurist of advocaat te laten opstellen. Deze juridische professionals zorgen voor een overeenkomst die niet alleen voldoet aan de wettelijke vereisten, maar die ook specifiek is afgestemd op uw situatie en behoeften. Dit vermindert het risico op geschillen en zorgt ervoor dat u adequaat beschermd bent tegen wanbetaling. Onze specialisten staan klaar om u te adviseren over verkoop op afbetaling en andere contractuele overeenkomsten.


MKBrecht.nl Bedrijfsjuristen & Advocaten

Met onze brede expertise binnen onze praktijkgebieden bedienen we cliƫnten in uiteenlopende sectoren. Van MKB, beursgenoteerde bedrijven en internationale ondernemingen tot (semi-)overheden en non-profit. We bieden juridische adviezen op alle niveaus, van boardroom tot individuele medewerker. Kenmerkend voor onze dienstverlening zijn de hoge kwaliteit, betrouwbaarheid en verdieping in specialismen.

Op zoek naar:


Meer weten over onze dienstverlening? Bel 085 25000 44

  • Wij werkten o.a. voor:
  • MKBrecht.nl partner
  • MKBrecht.nl partner
  • MKBrecht.nl partner
  • MKBrecht.nl partner

Ontvang onze nieuwsbrief, vol met juridische tips