Financieel

Converteerbare lening: een interessante manier om kapitaal op te halen?

Er zijn verschillende manieren om startkapitaal te vergaren, maar een populaire methode is het afsluiten van een converteerbare lening. Een converteerbare lening is een klassieke lening, maar dan met het verschil dat de terugbetaling ook in aandelen kan gebeuren. Er zijn veel afspraken mogelijk en het opstellen van een converteerbare geldleningsovereenkomst is altijd maatwerk. In dit artikel maken we je wegwijs doorheen dit document.

Wat is een converteerbare lening?

Bij een converteerbare lening gaat men een lening aan voor een vooraf overeengekomen looptijd. Net zoals bij elke lening is er ook hier sprake van een vervaldag en wordt er een rente afgesproken. Er zijn daarnaast betalingsmodaliteiten voorzien en vaak is er een aflossingsvrije periode opgenomen. Dit zorgt ervoor dat de start-up de eerste jaren niet wakker hoeft te liggen van terugbetalingen en dat eerst de opstartfase kan worden doorlopen. Het bijzondere aan deze lening is echter dat de terugbetaling kan worden omgezet in aandelen. In plaats van de terugbetaling in geld, kan de investeerder dus aandelen in de onderneming krijgen.

Voordelen en nadelen van een converteerbare lening

Een converteerbare lening heeft voor de start-up natuurlijk het voordeel dat het geld kan binnenhalen, maar daarnaast is het ook eenvoudiger. Zo’n converteerbare geldleningsovereenkomst kan door ons worden opgesteld en zorgt voor een flinke tijd- en geldbesparing, want je moet bijvoorbeeld niet naar de notaris. Tegelijkertijd heb je in deze eerste opstartfase ook sowieso het zeggenschap. Anderzijds wil de investeerder vaak nauwer betrokken zijn omdat ook hij natuurlijk winst wil maken. Wanneer er wordt gekozen voor iemand met heel wat ervaring en expertise, is dit een interessante manier om goedkoop kennis en ervaring in huis te halen.

Daarnaast is een converteerbare lening ook aantrekkelijk voor investeerders, net omdat zij de keuze hebben tussen een terugbetaling of het omzetten in aandelen tegen een interessante prijs. Hierdoor kunnen ze nog even de kat uit de boom kijken. En als het niet goed gaat, heeft de investeerder wel nog steeds een hogere rang dan aandeelhouders en heeft hij dus meer zekerheid op terugbetalingen bij een faillissement.

Het nadeel voor de start-up is dat er tijdsdruk ontstaat en dat een gezonde groei ervoor zorgt dat de kans groter wordt dat de investeerder voor aandelen kiest, waardoor de andere aandeelhouders verwateren. Het nadeel voor de investeerder heeft alles te maken met de risico’s die aan investeren in start-ups verbonden zijn.

Inhoud van de converteerbare geldleningsovereenkomst

Er heerst natuurlijk contractvrijheid en elke overeenkomst is maatwerk. Toch zijn er een aantal knoppen waaraan je kan draaien. Het gaat dan bijvoorbeeld om de looptijd, de aflossingsvrije periode, de vervaldag en de rente.

Daarnaast zal er al enigszins duidelijkheid moeten zijn over het converteren. In de praktijk zijn de aandelen nog niet gewaardeerd. Zo’n vroege waardering is ook gewoon heel moeilijk. Daarom wordt de discussie vaak verlegd naar het moment waarop de investeerder de terugbetalingen in aandelen wil omzetten. Om de investeerder te belonen, krijgt hij dan wel een korting op deze aandelenprijs. Soms wordt er ook een cap afgesproken, een bovengrens waar deze waardering niet over kan gaan.

Verder kan de overeenkomst bepalingen bevatten omtrent het moment van converteren of kunnen er triggers worden afgesproken. Ook andere bepalingen zijn natuurlijk mogelijk, bijvoorbeeld over het al dan niet boetevrij vroegtijdig aflossen of over het toepasselijk recht.

Kortom: laat een converteerbare geldleningsovereenkomst opstellen die past bij jullie afspraken. Reken op onze vaste lage tarieven en ons persoonlijk advies en plan alvast een gratis adviesgesprek met ons in.

 

 

 

 


MKBrecht.nl Bedrijfsjuristen & Advocaten

Met onze brede expertise binnen onze praktijkgebieden bedienen we cliƫnten in uiteenlopende sectoren. Van MKB, beursgenoteerde bedrijven en internationale ondernemingen tot (semi-)overheden en non-profit. We bieden juridische adviezen op alle niveaus, van boardroom tot individuele medewerker. Kenmerkend voor onze dienstverlening zijn de hoge kwaliteit, betrouwbaarheid en verdieping in specialismen.

Op zoek naar:


Meer weten over onze dienstverlening? Bel 085 25000 44

  • Wij werkten o.a. voor:
  • MKBrecht.nl partner
  • MKBrecht.nl partner
  • MKBrecht.nl partner
  • MKBrecht.nl partner

Ontvang onze nieuwsbrief, vol met juridische tips