Ondernemen

Reclame voor geneesmiddelen is aan strenge regels onderhevig

Reclame voor geneesmiddelen is een belangrijk onderwerp dat zowel de farmaceutische industrie als consumenten aangaat. Het is essentieel dat er regels zijn om te garanderen dat deze reclame op een eerlijke en verantwoorde manier wordt gemaakt. Dit is belangrijk, omdat het publiek moet worden beschermd tegen misleidende of verkeerde informatie. En natuurlijk ook omdat onjuiste of onvolledige reclame schade kan toebrengen aan de gezondheid van consumenten. Wie reclame maakt voor geneesmiddelen dient rekening te houden met de regels die in de Geneesmiddelenwet zijn opgenomen. In de Geneesmiddelenwet maakt men een onderscheid tussen reclame voor geneesmiddelen met en zonder recept.

Regels voor reclame voor receptgeneesmiddelen

Indien het gaat om receptgeneesmiddelen is de Geneesmiddelenwet klaar en duidelijk. Ten opzichte van het grote publiek, dus de consument, mag er gewoon geen reclame worden gemaakt. Het is wel toegestaan om reclame te maken die is gericht naar beroepsbeoefenaren, bijvoorbeeld artsen. Hierbij moet de reclame verplicht voldoen aan de voorwaarden die zijn opgenomen in de Gedragscode Geneesmiddelenreclame. Deze gedragscode bepaalt bijvoorbeeld dat de reclame moet voldoen aan de geldende normen van goede smaak en fatsoen. Vage termen en superlatieven zijn volgens de gedragscode te vermijden.

Wat ook niet mag, is gunstbetoon. Bijvoorbeeld de congressen of de nascholing van een arts betalen om ervoor te zorgen dat de arts dit geneesmiddel vaker zal voorschrijven. Er zijn een aantal uitzonderingen waarbij gunstbetoon wel is toegestaan. Zo mag men wel geschenken van een geringe waarde toekennen indien ze bruikbaar zijn in de beroepsuitoefening.

Regels voor reclame voor zelfzorggeneesmiddelen

Wanneer het gaat om zelfzorggeneesmiddelen (geneesmiddelen zonder een recept) staat de Geneesmiddelenwet meer toe. Dan mag de reclame wel worden gericht aan het grote publiek. Ook hier moet de reclame echter aan heel wat eisen voldoen. Zo moet de reclame het duidelijk maken dat het om een geneesmiddel gaat en moet er een gebruiksaanwijzing in de reclame staan. Verder is het verboden om deze reclame op kinderen te richten of om te suggereren dat het geneesmiddel beter is dan andere geneesmiddelen.

Flinke boetes bij onrechtmatige reclame voor geneesmiddelen

Wie de reclameregels voor geneesmiddelen overtreedt, kan flinke boetes krijgen. Vorig jaar kreeg de winkelketen Holland & Barrett bijvoorbeeld nog twee boetes van samen meer dan 190.000 euro (ECLI:NL:RBAMS:2022:7416). De winkelketen verkocht zonder een vergunning een geneesmiddel en maakte daarvoor reclame. De winkel liet onder meer het plaatsen van productbeoordelingen toe.

De winkelketen presenteerde het product als een middel om gewrichtspijn te voorkomen. Door deze presentatie is het volgens de rechter een geneesmiddel en geen voedingssupplement. En omdat er reclame is gemaakt voor dit geneesmiddel, onder andere door de plaatsing van beoordelingen, handelde Holland & Barrett in strijd met de regels. Het ministerie van Volksgezondheid legde flinke boetes op die uiteindelijk wel met 25% werden verminderd door de rechtbank Amsterdam.

Juridische hulp bij adverteren en reclame

MKBrecht.nl is een juridische expert op het gebied van adverteren en reclame. In de wet worden veel eisen gesteld aan reclame-uitingen, dit om de consument en de vrije concurrentie te beschermen. Vaak ontstaan er geschillen over reclame-uitingen, bijvoorbeeld bij vergelijkende reclames. MKBrecht.nl adviseert over geplande reclame-uitingen en kan bijstand bieden bij juridische procedures over reclame-uitingen. Neem contact met ons op om de situatie te bespreken.


MKBrecht.nl Bedrijfsjuristen & Advocaten

Met onze brede expertise binnen onze praktijkgebieden bedienen we cliƫnten in uiteenlopende sectoren. Van MKB, beursgenoteerde bedrijven en internationale ondernemingen tot (semi-)overheden en non-profit. We bieden juridische adviezen op alle niveaus, van boardroom tot individuele medewerker. Kenmerkend voor onze dienstverlening zijn de hoge kwaliteit, betrouwbaarheid en verdieping in specialismen.

Op zoek naar:


Meer weten over onze dienstverlening? Bel 085 25000 44

  • Wij werkten o.a. voor:
  • MKBrecht.nl partner
  • MKBrecht.nl partner
  • MKBrecht.nl partner
  • MKBrecht.nl partner

Ontvang onze nieuwsbrief, vol met juridische tips