Ondernemen

Als zzp’er bijverdienen in loondienst: dit is wat je moet weten

Een van de voordelen van een bestaan als zzp’er is dat je heel wendbaar en flexibel bent. Wanneer de inkomsten uit je eigen bedrijf teruglopen, kan je bijvoorbeeld overwegen om naast je werk als zzp’er bij te verdienen in loondienst. Deze extra inkomsten kunnen ervoor zorgen dat je kunt blijven ondernemen. Er zijn wel verschillende dingen waarop je dient te letten als je van plan bent om als zzp’er in loondienst bij te verdienen.

Goede afspraken maken met de werkgever

In de eerste plaats is het aan te raden om niet in loondienst te gaan bij een werkgever die ook al een opdrachtgever is, dit kan veel problemen opleveren. Maak daarnaast goede afspraken met de werkgever, zodat je vervelende situaties kunt voorkomen. Denk bijvoorbeeld aan afspraken over het aannemen van zakelijke telefoontjes onder de werktijd, de invulling van de werktijden en dergelijke meer. Als de werkzaamheden van de werkgever in het verlengde liggen van je werkzaamheden als zzp’er, is het extra opletten geblazen. Een concurrentiebeding of een relatiebeding is dan een no-go, omdat je werk als zelfstandige hier dan hinder van kan ondervinden. In de plaats daarvan zal de arbeidsovereenkomst duidelijk moeten aangeven dat je nog altijd je activiteiten als zzp’er kan uitoefenen.

Loonheffingskorting en inkomstenbelasting

Bij de werkgever zal je in ieder geval een salaris krijgen en dus te maken krijgen met loonheffingen en de loonheffingskorting. Bij de loonheffingskorting heb je eigenlijk twee keuzes: de werkgever past dit op je salaris toe of het wordt toegepast bij de aangifte inkomstenbelasting. Als je werkgever de loonheffingskorting toepast, zal je meer loon overhouden. Let wel op, want de loonheffingskorting krijg je maar bij één werkgever tegelijkertijd. De inkomsten die je uit je loondienst krijgt, zijn in ieder geval geen zzp-inkomsten en laat je dus niet betalen op je zakelijke rekening. Houd er rekening mee dat door het combineren van zzp-activiteiten en activiteiten in loondienst je mogelijk in de hogere belastingschijf van de inkomstenbelasting terechtkomt.

Urencriterium bij zzp’er in loondienst

Een probleem van meer werken in loondienst is dat je misschien wel minder werkt voor je bedrijf. En dat kan problemen opleveren met het urencriterium en de ondernemersaftrek. Als je denkt nog altijd recht te hebben op de ondernemersaftrek is het enorm belangrijk om een urenregistratie bij te houden. De controleur zal dit namelijk niet zomaar aannemen. Je dient aan te tonen dat je meer tijd besteedt aan je bedrijf dan aan je werk in loondienst. Ook moet je aannemelijk maken dat je per kalenderjaar ten minste 1225 uur aan je bedrijf hebt gespendeerd.

KOR-regeling voor zzp’ers in loondienst

Door je werk in loondienst heb je mogelijk nog maar weinig inkomsten als ondernemer. Als deze erg laag uitvallen, kan je een beroep doen op de KOR (kleineondernemersregeling). Dan ben je vrijgesteld van btw. Dit kan heel gunstig zijn als je bijvoorbeeld diensten levert aan particulieren. De winstmarge wordt dan groter. Als je veel zakelijke klanten hebt, is de KOR minder interessant.

Als zzp’er in loondienst werken met de hulp van MKBrecht.nl

Het combineren van activiteiten als zzp’er en activiteiten in loondienst is mogelijk, maar er zijn wel een aantal extra aandachtspunten waar je hoe dan ook rekening mee zal moeten houden. MKBrecht.nl kan je hierover informeren. Bovendien kunnen wij bijvoorbeeld de arbeidsovereenkomst controleren om er zeker van te zijn dat dit niet conflicteert met je zzp-activiteiten. Neem vrijblijvend contact met ons op voor meer informatie over onze diensten.


MKBrecht.nl Bedrijfsjuristen & Advocaten

Met onze brede expertise binnen onze praktijkgebieden bedienen we cliënten in uiteenlopende sectoren. Van MKB, beursgenoteerde bedrijven en internationale ondernemingen tot (semi-)overheden en non-profit. We bieden juridische adviezen op alle niveaus, van boardroom tot individuele medewerker. Kenmerkend voor onze dienstverlening zijn de hoge kwaliteit, betrouwbaarheid en verdieping in specialismen.

Op zoek naar:


Meer weten over onze dienstverlening? Bel 085 25000 44

  • Wij werkten o.a. voor:
  • MKBrecht.nl partner
  • MKBrecht.nl partner
  • MKBrecht.nl partner
  • MKBrecht.nl partner

Ontvang onze nieuwsbrief, vol met juridische tips