Merkrecht

Met onze brede expertise over het merkrecht bedienen we cliënten in uiteenlopende sectoren. Daarbij geven wij juridisch advies aan het MKB, maar ook aan beursgenoteerde bedrijven en internationale ondernemingen. Onze dienstverlening wordt gekenmerkt door de hoge kwaliteit, specifieke kennis en betrouwbaarheid.

 • Wij werkten o.a. voor:
 • MKBrecht.nl partner
 • MKBrecht.nl partner
 • MKBrecht.nl partner
 • MKBrecht.nl partner

Wij werkten o.a. voor:
 • MKBrecht.nl partner
 • MKBrecht.nl partner
 • MKBrecht.nl partner
 • MKBrecht.nl partner

mr. Jaime Boogaers
mr. Jaime Boogaers
Ondernemingsrecht
Advocaat, 16 jaar ervaring

Als advocaat kom ik vaak in aanraking met geschillen. Meestal is een pragmatische oplossing de snelste oplossing. Toch kan het voorkomen dat een zaak te ver uit de hand loopt. Door onze jarenlange ervaring kunnen wij je helpen om tot een goede oplossing te komen. Laten we snel contact hebben over jouw zaak.

Merkrecht

Het merkrecht beschermt merktekens van bedrijven. Merktekens kunnen verschillende vormen aannemen, zoals woordtekens en beeldtekens. Het bekende sportmerk Nike kan zowel een merkenrecht hebben op de woordtekens Nike als op het bekende logo dat lijkt op een vinkje (het beeldteken van Nike is zelfs zo bekend dat het een naam heeft: de Swoosh). Ook combinaties van woordtekens en beeldtekens kunnen worden geregistreerd. Zelfs kleuren en vormen komen in sommige gevallen in aanmerking voor merkregistratie.

Een merk moet worden geregistreerd om bescherming te genieten. Belangrijk bij de registratie van een merk is dat het merk onderscheidend is in het maatschappelijk verkeer. Het zorgvuldig kiezen van een merknaam bij de start van een onderneming is daarom erg belangrijk. Een merk dat beschrijvend van aard is, wordt namelijk niet erkend als voldoende onderscheidend.

Denk bijvoorbeeld aan de pizzaketen ‘De Pizzabakkers’. De Pizzabakkers verloor in 2017 een geschil van De Pizzameester omdat het eerder opgerichte De Pizzabakkers een te beschrijvend merkrecht had. De rechter oordeelde dat er geen sprake was van merkinbreuk. Bij de oprichting van een onderneming is het dus aan te raden om deskundig juridisch advies in te winnen. Mocht er wel sprake zijn van een inbreuk op een merkenrecht, kan schadevergoeding worden gevorderd. Wij adviseren over de gehele breedte van het merkenrecht.

Zijn er vragen over het merkenrecht? Neem contact met ons op.

Het Team

Al onze juristen en advocaten beschikken over brede kennis van het merkrecht. Daarnaast hebben zij zich gespecialiseerd in een of meerdere aandachtsgebieden binnen het intellectueel eigendomsrecht. Meerdere aandachtsgebieden hebben we ondergebracht in verschillende praktijkgroepen. Elke advocaat maakt op basis van zijn of haar specialisme(n) deel uit van een of enkele praktijkgroepen. Cliënten kunnen per zaak direct bij de juiste praktijkgroep terecht. Hier worden zij bijgestaan door de voor de zaak meest geschikte advocaat of jurist. Waar nodig betrekken we daarbij de expertise en ervaring van onze collega-specialisten uit andere praktijkgroepen.

Contactformulier

Teruggebeld worden over een zaak of opdracht?

 • Contact over de opdracht
 • Direct contact met de juiste expert
 • Geheel vrijblijvend & kosteloos

Neem contact op

Jaime Boogaers

Meer weten over onze dienstverlening?
Neem dan contact op met onze specialisten.

Ontvang onze nieuwsbrief, vol met juridische tips