Verwerkersovereenkomst

Vanaf 25 mei 2018 is de nieuwe AVG wet ingegaan. De boetes zijn hoog, laat je goed door ons informeren. Als onderneming heb je te maken met partners, leveranciers, boekhouders, zzp'ers en meer. Deze partijen kunnen bij privacygevoelige informatie van klanten en medewerkers. Om je gegevens te beschermen moet je een verwerkersovereenkomst hebben. Je legt zaken vast als: geheimhouding, het inzetten van van subverwerkers, aansprakelijkheden en meer.

Wij kunnen je document opstellen, nakijken en aanpassen

Meer informatie? Bel 085 25000 44, Vraag het Annelore
Wij werkten o.a. voor
MKBrecht klant
MKBrecht klant
MKBrecht klant
MKBrecht klant

Voor iedere MKB'er, de juiste juridische oplossing

Laten opstellen

Laten opstellen

Onze ervaren juristen stellen jouw document naar jouw wensen op. Alle documenten worden opgesteld naar de juridische en wettelijke vereisten. Je document wordt door meerdere juristen gecontroleerd op juistheid voordat jij deze ontvangt, hierdoor krijg jij het allerbeste document.

Hoe werkt het?
 • Selecteer je document
 • Vul het intakeformulier in
 • Telefonische intake
 • Concept
 • Geef je wijzigingen door
 • Download je document
Laten opstellen
€149,00 Stel document op

Laten aanpassen

Laten aanpassen

Allereerst, nemen we al jouw wensen met jou door. Wij controleren jouw document op de wettelijke en juridische vereisten en passen zaken voor je aan. Je document wordt door meerdere juristen gecontroleerd op juistheid voordat jij deze terug ontvangt, hierdoor krijg jij het allerbeste document.

Hoe werkt het?
 • Selecteer je document
 • Upload je bestanden
 • Telefonische intake
 • Concept
 • Geef je wijzigingen door
 • Download je document
Laten aanpassen
€139,00 Laat aanpassen

Laten controleren

Laten controleren

Wij controleren je document op de wettelijke en juridische vereisten. Wij schatten de risico’s in en geven jou hierover advies. Mocht je achteraf toch je document door ons willen laten aanpassen is dit ook mogelijk.

Hoe werkt het?
 • Selecteer je document
 • Upload je bestanden
 • Telefonische intake
 • Onderzoek
 • Advies
Laten controleren
€99,00 Doe een check

Waarom kies je voor MKBrecht.nl

Het maakt niet uit of je nu zzp'er bent of een groot of klein bedrijf hebt, wij hebben jaren ervaring met alle soorten organisaties.

Online juridisch maatwerk

Online juridisch maatwerk

Geen gegenereerde juridische documenten, maar Professioneel Maatwerk door Juristen en/of Advocaten.

Altijd 1 vaste prijs

Altijd 1 vaste prijs

Geen verborgen kosten, maar altijd vaste prijzen per document of handeling.

Al 17 jaar meester in klantcontact

Al 17 jaar meester in klantcontact

Juridische taal is maar ingewikkeld, daarom leggen onze juristen het graag voor je uit.

Altijd 1 contactpersoon voor jou

Altijd 1 contactpersoon voor jou

Een contactpersoon per document voor jou. Je hebt altijd direct contact met je jurist.

Bedankt voor het overzicht - helder en prettig om te kijken

Mevr. Annelies Essink
 • Wat is een verwerkersovereenkomst?
 • Wanneer heb je een verwerkersovereenkomst nodig?
 • Hoe goed moet je de persoonsgegevens beschermen?
 • Wat gebeurt er op het moment dat ik geen verwerkersovereenkomst heb?
 • Wat staat er in de verwerkersovereenkomst?

Wat is een verwerkersovereenkomst?

Sinds de invoering van de AVG (de nieuwe Europese privacyverordening) wordt een bewerkersovereenkomst een verwerkersovereenkomst genoemd. Met een verwerkersovereenkomst zorg je ervoor dat je duidelijke afspraken maakt als iemand buiten jouw onderneming persoonsgegevens van jou verwerkt.

Dat verwerken gebeurd al als iemand inzage heeft in de persoonsgegevens of deze slechts ergens bewaard of opslaat. Denk bijvoorbeeld aan de boekhouder die jouw (personeels)administratie doet of als je zelf software gebruikt van een derde partij.

Je hebt al heel snel te maken met het delen van persoonsgegevens. Wanneer iemand anders de persoonsgegevens van jouw onderneming verwerkt, spreek je in een verwerkersovereenkomst af met welk doel de gegevens verwerkt worden en wie waar verantwoordelijk voor is. Het kan namelijk niet zo zijn dat de ene persoon   of onderneming alle verantwoordelijkheid afschuift op de ander, zonder zelf enige vorm van verantwoordelijkheid te erkennen. De verwerkersovereenkomst zorgt voor duidelijke afspraken, maar ook momenten van controle worden opgenomen.

Wanneer jij door een ander wordt ingeschakeld om persoonsgegevens te verwerken (en jij dus verwerker bent) dient de ander (de verantwoordelijke) voor een goede overeenkomst te zorgen. Heb je die niet? Zorg er dan voor dat jij een goede verwerkersovereenkomst kan aanbieden om eventuele aansprakelijkheden te voorkomen als er problemen komen.

Wanneer heb je een verwerkersovereenkomst nodig?

Je hebt al een dergelijke overeenkomst nodig zodra je in aanraking komt met persoonsgegevens van een andere onderneming. Vooral nu privacy een hot item is, is de juiste mate van beveiliging en bescherming erg belangrijk voor alle betrokken partijen. Zelfs wanneer je gegevens deelt met een dochteronderneming, en alle gegevens in het concern blijven, zul je een verwerkersovereenkomst moeten gebruiken.

Op grond van de AVG is het verplicht om deze overeenkomst te hebben. Ook kan de Autoriteit Persoonsgegevens controleren of je voldoet aan alle eisen die de AVG stelt, en wanneer dit niet het geval is een flinke boete of dwangsom opleggen.

Omdat deze behoorlijk hoog kunnen oplopen is het verstandig om je zaken goed te regelen. Laat je verwerkersovereenkomst controleren of opstellen door deskundige juristen!

Hoe goed moet je de persoonsgegevens beschermen?

Wanneer het gaat om het beschermen van persoonsgegevens zal je rekening moeten houden met de juiste beveiliging en maatregelen die je moet nemen. Er wordt niet van je verwacht dat je te allen tijde in elke situatie alles volledig hebt beschermd, maar dat je gezien de situatie passende organisatorische en technische beveiligingsmaatregelen neemt.

Dit komt er op neer dat er bijvoorbeeld aan adresgegevens andere beveiligingseisen gesteld kunnen worden dan aan de verwerking van medische gegevens. Het passende beveiligingsniveau is dus verschillend per situatie. Laat je hierin dus goed voorlichten.

Wat gebeurt er op het moment dat ik geen verwerkersovereenkomst heb?

Het zorgvuldig omgaan met persoonsgegevens is voor een onderneming erg belangrijk en niet alleen omdat er veel aandacht voor is. Het getuigt van goed ondernemerschap wanneer je zorgvuldig met dit soort gegevens omgaat. Er wordt eigenlijk vanuit gegaan dat je altijd al de juiste beveiligingsmaatregelen hebt genomen voor de bescherming van persoonsgegevens maar dat je nu in staat bent om precies te kunnen laten zien hoe je alles geregeld hebt.

Ongeacht of je nu als opdrachtgever (verwerkingsverantwoordelijke) of verwerker een verwerkersovereenkomst aangaat, het vastleggen van afspraken over de verwerking van persoonsgegevens is erg belangrijk. Wanneer je dit niet goed regelt kun je hier achteraf een hoop last mee krijgen.

Het laatste wat je wilt is dat door verkeerde beveiliging persoonsgegevens op straat komen te liggen. De juristen van MKBrecht kunnen je helpen bij het opstellen of controleren van een goede verwerkersovereenkomst die de risico’s, belangen en verantwoordelijkheden goed beschrijven en afdekken.

De boetes of dwangsommen die op grond van de Algemene Verordening Persoonsgegevens (AVG) worden opgelegd, kunnen oplopen tot tienduizenden euro's. Alleen dat is al een reden om te zorgen voor een goede verwerkersovereenkomst.

Wat staat er in de verwerkersovereenkomst?

Je legt duidelijk vast wat het doel is voor het verwerken van persoonsgegevens. Vaak is het zo dat er een andere overeenkomst samenhangt met een verwerkersovereenkomst, zoals bijvoorbeeld de overeenkomst van opdracht waarin wordt vastgelegd welke opdracht door welke partij wordt uitgevoerd.

De uitvoering van die opdracht kan vaak samengaan met het verwerken van persoonsgegevens, waarvoor je dus die verwerkersovereenkomst nodig hebt. naast het doel van de verwerking, geef je vaak aan wat de inhoud is van de overeenkomst van opdracht indien van toepassing, en welke gegevens er precies verwerkt gaan worden.

Dit is van belang in het kader van de passende beveiligingsmaatregelen die genomen moeten worden. Onder passende veiligheidsmaatregelen wordt bedoeld dat de persoonsgegevens beschermd worden door middel van bijvoorbeeld pheudonimisering, versleuteling of door middel van hashing.

Let er daarnaast op dat er ook afspraken gemaakt moeten worden als er subverwerkers worden ingeschakeld. En hoe zit het met de geheimhoudingsverklaring? Wat valt hieronder? Zorg ervoor dat je de juiste elementen opneemt in een verwerkersovereenkomst.

Verwerkersovereenkomst

Laten opstellen, aanpassen of controleren door onze ervaren juristen en/of advocaten

Vragen? Bel 085 25000 44 (gesloten)
Betaal veilig
 • iDeal
 • MasterCard
 • VISA
 • American Express
 • Paypal