Juridische Zaken

Oud-eigenaar mag sperma van verkochte dekhengst niet meer verkopen

Jaren terug verkocht een Nederlandse paardenfokker zijn dekhengst Totilas aan een Duitse paardenfokker en -handelaar. Na de dood van het paard bood de vroegere eigenaar het sperma van het paard te koop aan. Dat had hij blijkbaar nog in de vriezer liggen. Dit was helemaal niet naar de zin van de Duitse koper, die dacht over het exclusieve fokrecht te beschikken. Volgens de koper zat ook het exclusieve fokrecht in de koop begrepen, maar volgens de verkoper was dit niet het geval. De koopovereenkomst was mondeling gesloten en uiteindelijk diende de rechter hierover een uitspraak te doen. Deze interessante rechtszaak (ECLI:NL:RBGEL:2023:706) toont het belang van duidelijke afspraken en schriftelijke overeenkomsten aan. Daarom lichten we het voor je toe.

Maakt het exclusieve fokrecht deel uit van de verkoopovereenkomst?

Voordat het Duitse bedrijf naar de rechter stapte, heeft het eerst nog pogingen ondernomen om het resterende sperma te kopen. Maar uiteindelijk zette dit geen zoden aan de dijk en volgden er verschillende juridische procedures. De verkoper van Totilas wilde daarbij de duidelijke toestemming van de rechter om het sperma te mogen blijven aanbieden, omdat het exclusieve fokrecht volgens hem geen deel uitmaakt van de mondelinge verkoopovereenkomst. De Duitse koper is het hier niet mee eens.

Pittige discussie door ontbreken van een schriftelijke overeenkomst

Het ontbreken van enig papierwerk maakt de zaak extra complex. Door het ontbreken van een schriftelijke overeenkomst moet de rechter namelijk nagaan wat de bedoelingen van de partijen waren en wat ze werkelijk overeen zijn gekomen. Daarbij heeft de rechter rekening gehouden met de omstandigheden van het geval.

Zo werden verschillende getuigen gehoord. Volgens deze getuigen zou de verkoper na de verkoop van het paard ook een vrieskist met ingevroren sperma aan de koper hebben bezorgd. Dit ging niet om een klein extraatje, de waarde van deze gevulde vrieskist bedroeg honderdduizenden euro’s. Voor de rechter is dit een signaal dat ook het exclusieve fokrecht deel uitmaakt van de koopovereenkomst. Het ligt volgens de rechter niet voor de hand dat dit louter een cadeautje was. De rechter hield er ook rekening mee dat de verkoper tot de dood van het paard, zo’n tien jaar na de verkoop, niet meer in het sperma heeft gehandeld.

De verkoper wierp nog op dat de Duitse paardenfokker het sperma van hem heeft willen kopen. Dat zou volgens de verkoper een teken zijn dat de koper erkent niet over het exclusieve fokrecht te beschikken. Volgens de koper is dit echter helemaal geen erkenning, maar heeft hij gewoon dure juridische procedures willen voorkomen. De rechter vindt dit een plausibele uitleg. Op basis van dit alles beslist de rechter dat het exclusieve fokrecht deel uitmaakt van de koopovereenkomst en dat de vroegere eigenaar van Totilas het sperma niet langer mag verkopen.

Schriftelijke verkoopovereenkomst voorkomt veel problemen

Deze rechtszaak vormt het bewijs dat mondelinge overeenkomsten voor behoorlijk veel gedoe kunnen zorgen. Een schriftelijke overeenkomst waarin duidelijk was opgenomen dat ook het exclusieve fokrecht wordt overgedragen, had voor duidelijkheid kunnen zorgen. Dure juridische procedures waren dan niet nodig geweest. Zeker indien de belangen groot zijn, is het aan te raden om de afspraken goed op papier te zetten. MKBrecht.nl helpt je graag verder en stelt voor jou een schriftelijke verkoopovereenkomst op.


MKBrecht.nl Bedrijfsjuristen & Advocaten

Met onze brede expertise binnen onze praktijkgebieden bedienen we cliënten in uiteenlopende sectoren. Van MKB, beursgenoteerde bedrijven en internationale ondernemingen tot (semi-)overheden en non-profit. We bieden juridische adviezen op alle niveaus, van boardroom tot individuele medewerker. Kenmerkend voor onze dienstverlening zijn de hoge kwaliteit, betrouwbaarheid en verdieping in specialismen.

Op zoek naar:


Meer weten over onze dienstverlening? Bel 085 25000 44

  • Wij werkten o.a. voor:
  • MKBrecht.nl partner
  • MKBrecht.nl partner
  • MKBrecht.nl partner
  • MKBrecht.nl partner

Ontvang onze nieuwsbrief, vol met juridische tips