Ondernemen

Wat moet ik regelen voor stoelverhuur?

14 oktober 2021

Soms is het zo dat een kantoor, een kapsalon of een schoonheidssalon net iets te groot is. Steeds meer ondernemers kijken dan in de richting van stoelverhuur. Via stoelverhuur kunnen ze de huisvestingskosten drukken en tegelijkertijd de dienstverlening uitbreiden. Een schoonheidsspecialiste kan bijvoorbeeld een stoel verhuren aan een pedicure, een kapper of een nagelstyliste om zo nog meer oplossingen aan te bieden. Hoewel we spreken over stoelverhuur, volstaat het niet om alleen een huurovereenkomst op te stellen. Er is sprake van een verregaande samenwerking en dus heb je ook een samenwerkingsovereenkomst nodig.

Een samenwerkingsovereenkomst voor stoelverhuur opstellen

Er zijn met andere woorden veel voordelen aan stoelverhuur verbonden, maar er komen ook een aantal risico’s bij kijken. De zzp’er aan wie je een stoel verhuurt, kan bijvoorbeeld jouw imago schaden. Daarom moet je goede afspraken maken, bijvoorbeeld over de communicatie met klanten of de manier waarop er marketing wordt gevoerd. In de praktijk gebruikt men ook meer dan alleen een stoel. Vaak worden er middelen gedeeld of kunnen jullie samen pinapparatuur gebruiken. Daar moet je uiteraard ook afspraken over maken. Dergelijke afspraken leg je vast in een samenwerkingsovereenkomst.

Bij het maken van deze afspraken is het belangrijk dat je de regels van de Wet DBA (Wet deregulering beoordeling arbeidsrelaties) naleeft. De stoelhuurder en de stoelverhuurder zijn namelijk twee zelfstandige ondernemers. Dit wil zeggen dat er geen gezagsverhouding tussen deze twee mag bestaan. Het is een van de redenen waarom we aanraden om de samenwerkingsovereenkomst door een jurist te laten opstellen.

Een huurovereenkomst voor stoelverhuur opstellen

Je hebt niet alleen een samenwerkingsovereenkomst nodig, maar ook een huurovereenkomst. De huurovereenkomst wordt afgesloten voor het aantal vierkante meter van de ruimte die ter beschikking wordt gesteld. Hierin wordt bijvoorbeeld ook de huurtermijn en een opzeggingstermijn opgenomen. Er zijn geen duidelijke richtlijnen met betrekking tot de huurprijs. Let vooral op als je zelf een huurder bent en nu een stoelverhuurder wil worden. Dan moet jouw verhuurder meestal eerst toestemming verlenen.

Aan elkaar koppelen van de huurovereenkomst en de samenwerkingsovereenkomst

Ten slotte zullen de samenwerkingsovereenkomst en de huurovereenkomst aan elkaar worden gekoppeld, waarbij de huurovereenkomst steeds de leidende factor is. Dit wil zeggen dat als de huurovereenkomst wordt beëindigd, de samenwerkingsovereenkomst automatisch afloopt. In de samenwerkingsovereenkomst zal dit steeds duidelijk moeten worden opgenomen. Bovendien zal de samenwerkingsovereenkomst ook bepalingen bevatten met informatie over wat er dan moet gebeuren en hoe de beëindigingsfase verloopt.

Juridische hulp bij stoelverhuur

Hoewel stoelverhuur veel voordelen te bieden heeft, zowel voor de stoelhuurder als voor de stoelverhuurder, zijn er vooraf veel zaken om te regelen en om aan te denken. Daarom raden wij aan om de hulp in te roepen van een juridisch expert. Wij stellen niet alleen de huur- en de samenwerkingsovereenkomst voor je op, maar kijken ook even jouw eigen huurovereenkomst na en adviseren je bij het doorhakken van juridische knopen. Ook andere documenten, zoals een sleutelverklaring, kunnen we meteen voor je opstellen. Wil je hier meer over weten of wil je een overeenkomst laten maken? Plan dan nu een gratis intakegesprek in met een van onze juristen.

Je contract laten nakijken, aanpassen of opstellen door onze juristen

vanaf € 49,- per document

Waarom zou je een onnodig risico’s lopen bij het aangaan van een contract of het uitvoeren van je dienstverlening? Wij van MKBrecht willen ondernemers beschermen tegen onnodige risico’s. Voordelige tarieven en goede contracten, dat is ons motto.

Zorg dat je contracten in orde zijn. Of je nu op zoek bent naar Algemene Voorwaarden, Overeenkomst van Opdracht of een Privacy Statement, wij bieden het allemaal aan. Zoek hier je contract!

  • Wij werkten o.a. voor:
  • MKBrecht.nl partner
  • MKBrecht.nl partner
  • MKBrecht.nl partner
  • MKBrecht.nl partner

Ontvang onze nieuwsbrief, vol met juridische tips