Ondernemen

Opletten voor strenge regels bij online veilingen

Er zijn steeds meer internetondernemers die, geïnspireerd door online platformen als VakantieVeilingen.nl of Catawiki.nl, via veilingen producten willen verkopen. Hiervoor zijn verschillende creatieve concepten mogelijk. Er kan bijvoorbeeld aan deelnemers worden gevraagd om een bijdrage te betalen wanneer ze een bod plaatsen en op basis hiervan kan je een verdienmodel ontwikkelen. Of je kan een bijdrage vragen aan platformen of administratiekosten in rekening brengen. Er is veel mogelijk, dergelijke veilingsites zijn heel populair en het kan dus een interessant verdienmodel zijn, maar zorg er dan wel voor dat je je zaakjes juridisch op orde hebt.

Verantwoordelijkheid van het veilingplatform

Er zijn twee mogelijkheden om een eigen veilingsite uit te baten. Enerzijds kan je je eigen producten veilen. Je begint dan geen webshop waarbij producten een vaste prijs hebben, maar laat potentiële klanten bieden. Dit kan ook een oplossing zijn om restvoorraad van de hand te doen. Het is beter dan alles weg te gooien en dankzij het veilingmechanisme krijg je toch de best mogelijke prijs.

Een andere oplossing, en de meeste internetplatformen kiezen voor deze piste, is om andere ondernemers hun spullen op jouw platform te laten verkopen. Ze kunnen er bijvoorbeeld hun overbodige voorraad kwijt en betalen een commissie of een vaste vergoeding om deel te nemen aan zo’n veiling.

In het eerste geval komt de volledige verantwoordelijkheid bij de veilingsite te liggen als er bijvoorbeeld problemen zijn bij de levering, maar in dit tweede geval kan de consument zowel de veilingsite als de daadwerkelijke verkoper aanspreken. In de voorwaarden tussen het platform en de verkoper kunnen er wel afspraken hierover worden gemaakt, maar de consument spreekt nog steeds aan wie hij wil.

Algemene voorwaarden ter hand stellen

In het tweede geval moet er bovendien extra aandacht gaan naar de terhandstelling van de algemene voorwaarden. Het volstaat dan niet dat enkel het platform haar algemene voorwaarden ter hand stelt, maar bovendien moet ook de verkoper dit doen. Wanneer dit niet tijdig of op de juiste manier gebeurt, hoeft de consument namelijk geen rekening te houden met de voorwaarden van deze verkoper.

Bedenktijd en informatieplicht

Een extra aandachtspunt is dat bij zo’n openbare veiling, op voorwaarde dat de klant een consument is, het consumentenrecht blijft gelden. Er is bovendien sprake van een koop op afstand en dus gelden er strenge verplichtingen. Het veilingplatform moet bijvoorbeeld aan de informatieverplichtingen voldoen en is, wanneer het niet gaat om de verkoop van eigen producten, ook verplicht om informatie te verstrekken over de identiteit van de verkopende handelaar.

Bovendien heeft de consument ook gewoon recht op 14 dagen bedenktijd om van de aankoop af te zien en moet het platform ook hierover informeren. Deze termijn begint te lopen op het moment dat het product is ontvangen of wanneer de veiling van een dienst, zoals een fotoshoot, is gewonnen. Dit maakt het natuurlijk minder interessant voor de verkoper die nu riskeert dat de transactie niet kan doorgaan en dan opnieuw een veiling moet organiseren.

De wet voorziet wel een aantal uitzonderingen waarbij er onder specifieke voorwaarden geen bedenktijd van toepassing is. Het gaat bijvoorbeeld om toegangskaarten voor dierentuinen en pretparken of de verhuur van vakantiewoningen en andere vakantie-accommodaties. Het zijn niet toevallig zaken die je wel vaker ziet verschijnen op dergelijke veilingwebsites.

Juridische hulplijn bij online veilingen

Ten slotte zijn er nog allerlei extra aandachtspunten. Denk maar aan de verplichte aanwezigheid van de notaris die steekproefsgewijs controles moet uitvoeren en die moet controleren of alles wel eerlijk verloopt. Dit kan extra uitdagingen en kosten met zich meebrengen. En wanneer producten van derde bedrijven worden geveild, moeten de algemene voorwaarden geschikt zijn voor alle situaties, zeker als uitzonderingen op het herroepingsrecht mogelijk zijn.

Denk je eraan om zo’n platform te maken of wil je restvoorraden via veilingen op je webshop alsnog verkopen? Spreek er dan over met een van onze experts. Wij informeren jou over de mogelijkheden en alternatieven. Zo nodig stellen we de benodigde documenten voor je op.


MKBrecht.nl Bedrijfsjuristen & Advocaten

Met onze brede expertise binnen onze praktijkgebieden bedienen we cliënten in uiteenlopende sectoren. Van MKB, beursgenoteerde bedrijven en internationale ondernemingen tot (semi-)overheden en non-profit. We bieden juridische adviezen op alle niveaus, van boardroom tot individuele medewerker. Kenmerkend voor onze dienstverlening zijn de hoge kwaliteit, betrouwbaarheid en verdieping in specialismen.

Op zoek naar:


Meer weten over onze dienstverlening? Bel 085 25000 44

  • Wij werkten o.a. voor:
  • MKBrecht.nl partner
  • MKBrecht.nl partner
  • MKBrecht.nl partner
  • MKBrecht.nl partner

Ontvang onze nieuwsbrief, vol met juridische tips