Het is nu ook mogelijk om 's avonds en op zaterdag een belafspraak in te plannen

Ondernemen

Eigen bedrijf starten: 10 juridische tips voor een eenmanszaak

12 maart 2019

Vorig jaar zagen ruim 191.000 nieuwe bedrijven het levenslicht. Maar liefst 94% van de starters koos voor een eenmanszaak. Dat brengt het totaal op 1,75 miljoen bedrijven in Nederland, waarvan 80% eenmanszaken. De eenmanszaak blijkt onze favoriete manier te zijn om als ondernemer te starten. Het lijkt wel alsof er geen betere keuze denkbaar is, hoewel er ook aan een eenmanszaak een aantal belangrijke nadelen verbonden zijn. Onder andere op juridisch vlak is dit zeker het geval. Onderstaande tien juridische tips neem je daarom maar beter grondig door.

# 1. Zorg voor een goede voorbereiding

Omdat een eenmanszaak geen rechtspersoonlijkheid heeft, kan je het heel eenvoudig oprichten. Starters lijken dan ook vaak een eenmanszaak te verkiezen, want dat is snel en handig. Toch houdt zo’n eenmanszaak een aantal risico’s in. Ook indien je een eenmanszaak start, is een goede voorstudie onontbeerlijk. Niet alleen omdat de aansprakelijkheidsvraag in jouw nadeel speelt, ook omdat je net als een BV met verregaande risico’s te maken krijgt. En daar blijkt het schoentje vaak te wringen: starters die voor een eenmanszaak kiezen, laten het vaker na om met een gedegen voorstudie hun risico’s in kaart te brengen. En zo komt hun bedrijf al snel in z’n laatste schoenen te lopen.

Win daarom vooraf advies in. Niet alleen bij jouw boekhouder, maar ook bij een jurist, een marketeer of bij andere relevante specialisten. Want enkel met een goede voorbereiding kan je vast in jouw schoenen staan, neem dat maar van ons aan.

# 2. Regel de juiste vergunningen

Als ondernemer moet je soms vergunningen aanvragen. Tijdens de voorbereidingsfase hoort dit al duidelijk te worden. Denk bijvoorbeeld aan het aanvragen van een bouwvergunning indien je een bedrijfspand wilt verbouwen. Informeer daarom steeds bij jouw gemeente aan welke voorwaarden je moet voldoen, ook indien je een bedrijf aan huis beginnen wilt.

# 3. Beperk je aansprakelijkheid

Het belangrijkste nadeel van een eenmanszaak is dat je ook met jouw privévermogen aansprakelijk bent voor zakelijke schulden. Vooral bij een schadegeval kunnen die zakelijke schulden al snel oplopen. Daarom beperk je maar beter jouw aansprakelijkheid. In de eerste plaats door de grootste zorg te besteden aan jouw producten en diensten, maar ook door dat gewoon overeen te komen. Zowel in jouw contracten als in jouw algemene voorwaarden kan je jouw aansprakelijkheid beperken. En zo voorkom je dat ze na een schadegeval jouw magnetron komen halen.

# 4. Maar kies toch voor een goede verzekering

Een exonertiebeding is zeker niet heiligmakend. Soms zal je dus nog steeds aansprakelijk zijn. Daarom is het belangrijk om ook een geschikte aansprakelijkheidsverzekering af te sluiten. Hiermee onderstrepen we nogmaals het belang van een goede voorstudie, waaruit de verschillende risico’s zullen blijken. Zo’n aansprakelijkheidsverzekering kan dan ook slechts een enkel aspect zijn van een breder verzekeringspakket.

# 5. Wapen jezelf tegen wanbetalers

Zakelijke schulden ontstaan natuurlijk niet alleen ten gevolge van schadegevallen. Het is ook belangrijk om voldoende klanten en omzet te hebben. En uiteraard dat diezelfde klanten ook effectief en snel betalen. Daarom treed je maar beter preventief op tegen wanbetalers. Vermeld bijvoorbeeld een betalingstermijn op de factuur, ga na of je in jouw voorwaarden niet een aantal zekerheden kan opnemen en treed op indien nodig, bijvoorbeeld door een incassobureau in te schakelen. Moet je uiteindelijk toch naar de rechtbank? Dan is een zakelijke rechtsbijstandsverzekering ook handig, maar dat hoeven we vast niet te benadrukken?

# 6. Stel huwelijkse voorwaarden op

In het slechtst denkbare scenario komen schuldeisers, ondanks goede algemene voorwaarden en een stug verzekeringspakket, toch gewoon bij jou aankloppen. En dan kan je zelfs jouw koophuis verliezen. Ook de huwelijkspartner kan zo in de problemen komen. Daarom stel je maar beter huwelijkse voorwaarden op.

# 7. Voorkom schijnzelfstandigheid

De schijnzelfstandigheidsproblematiek is de laatste jaren al veelvuldig in het nieuws geweest. Ook jij moet garanderen dat je voor de Belastingdienst een zelfstandige bent. Zeker indien je in de beginfase een beperkt klantenbestand hebt, zorg je er maar beter voor dat de situatie in de praktijk goed wordt geregeld. Zet een en ander op papier en streef voldoende zelfstandigheid na. Het belang van een goede overeenkomst valt in zo’n geval niet te onderschatten. En daar vertellen onze juristen jou graag alles over.

# 8. Zorg voor een goede bescherming van jouw intellectueel eigendom

Ongeveer 60% van de nieuwe bedrijven kennen een levensduur korter dan drie jaar. Dat is schrijnend. En daar zijn verschillende oorzaken voor. Soms doet men geen onderzoek, kiest men niet de juiste rechtsvorm of gaat men de samenwerking aan met een verkeerde medeoprichter. Ook het ontbreken van contracten en het niet indekken van risico’s zijn enkele belangrijke oorzaken.

Het lijstje wordt echter volledig gemaakt door het onvoldoende beschermen van intellectueel eigendom. Veel starters hebben immers een heel goed en uniek idee, maar niet de beschikbare budgetten. Daarom beginnen ze maar met een eenmanszaak. Voor de bescherming van hun intellectueel eigendom hebben ze echter al helemaal geen geld. Uiteindelijk gaat een grote speler met het idee lopen en blijven ze als bestolen achter. Een goede bescherming van jouw intellectueel eigendom is dan ook een must. En dat zal ook een kredietverstrekker heus wel begrijpen.

# 9. Laat jouw website juridisch screenen

Als starter zal je waarschijnlijk ook een website laten maken. Online marketing wordt nu eenmaal steeds belangrijker. Toch moet ook jouw digitaal visitekaartje aan een aantal verplichtingen voldoen. Denk met name aan een privacyverklaring en een cookiestatement. Een programmeur is nog geen jurist. Laat daarom jouw website ook juridisch screenen. Alleen zo voorkom je de fikse boetes waar de Autoriteit Persoonsgegevens mee durft te zwaaien.

# 10. Ga na of een eenmanszaak wel de beste oplossing is

Voorgaande juridische tips hebben verschillende keren gewezen op de risico’s die aan een eenmanszaak verbonden zijn. Ga daarom steeds na of een eenmanszaak wel echt de beste optie is. Natuurlijk heeft ook een rechtspersoon een aantal belangrijke nadelen, maar de essentie luidt wel dat je de keuze op basis van verschillende argumenten moet maken. Ga daarom niet alleen het gesprek aan met jouw accountant, maar raadpleeg ook een jurist.

Bij MKBrecht.nl maken we steeds tijd voor starters. Geef ons een belletje en wij bespreken samen de mogelijkheden. Kies je alsnog voor een eenmanszaak? Geen probleem, met ons starterspakket zorgen we ervoor dat je alvast juridisch veilig zit. Zoals starters het van ons gewoon zijn.

Je contract laten nakijken, aanpassen of opstellen door onze juristen

vanaf € 49,- per document

Waarom zou je een onnodig risico’s lopen bij het aangaan van een contract of het uitvoeren van je dienstverlening? Wij van MKBrecht willen ondernemers beschermen tegen onnodige risico’s. Voordelige tarieven en goede contracten, dat is ons motto.

Zorg dat je contracten in orde zijn. Of je nu op zoek bent naar Algemene Voorwaarden, Overeenkomst van Opdracht of een Privacy Statement, wij bieden het allemaal aan. Zoek hier je contract!

  • Wij werkten o.a. voor:
  • MKBrecht.nl partner
  • MKBrecht.nl partner
  • MKBrecht.nl partner
  • MKBrecht.nl partner

Ontvang onze nieuwsbrief, vol met juridische tips