Ondernemen

Dit is wat jij kan doen om bedrijfsgeheimen te beschermen

08 april 2021

Op maandag 15 maart werd een 69-jarige man uit Almelo door de Rechtbank Overijssel veroordeeld tot een voorwaardelijke gevangenisstraf van zes maanden, een taakstraf van 240 uur en een schadevergoeding van 10.000 euro. De reden? De man, hoofdengineer bij een elektronicabedrijf, had jarenlang geheime informatie over stoomturbines aan connecties in China verkocht. Daarmee zou hij ruim 100.000 euro hebben verdiend, wat hij nu eveneens moet teruggeven. Daarvoor werd er beslag gelegd op zijn huis. Het toont aan dat je maar beter het een en ander kan doen om je bedrijfsgeheimen te beschermen.

Werken op need-to-know-basis

In de eerste plaats is het altijd verstandig om te werken op need-to-know-basis. Dit wil zeggen dat medewerkers enkel toegang krijgen tot de informatie waar ze strikt genomen toegang toe horen te krijgen om hun activiteiten uit te oefenen, maar ook niks meer dan dit. Het wil ook zeggen dat er mogelijk fysieke grenzen moeten worden opgelegd. Zo is het niet verstandig om een schoonmaker, laat staan een bezoeker, ongecontroleerd toegang te geven tot elke ruimte in de onderneming. Een toegangscontrolesysteem is altijd aanbevolen.

Intellectueel eigendomsrecht kan een oplossing zijn

Ten tweede zijn sommige bedrijfsgeheimen heel goed te beschermen via het intellectueel eigendomsrecht. In zo’n geval wordt het bedrijfsgeheim openbaar gemaakt, waardoor het dus eigenlijk geen bedrijfsgeheim meer is. Daardoor geniet het dan wel bescherming. Hierdoor mag een ander bedrijf het werk niet zomaar gebruiken en indien ze dit wel doen, kan je vorderen dat men daarmee stopt. Als iets echt geheim moet blijven of als het gewoon niet in aanmerking komt voor deze vorm van bescherming is het dus minder geschikt. Daarnaast kleeft er een stevig prijskaartje aan bescherming via het intellectueel eigendomsrecht.

Contractuele afspraken met werknemers en derden

Vervolgens zijn goede contractuele afspraken een must. Hier zijn er verschillende mogelijkheden. Ten aanzien van werknemers is een concurrentiebeding, eventueel in combinatie met een geheimhoudings- en/of relatiebeding, aanbevolen. Hierdoor voorkom je alvast dat ex-werknemers je concurrentie zullen aandoen met de informatie en kennis die ze bij jou hebben vergaard. Ook ten opzichte van derden kan zo’n concurrentiebeding overeen worden gekomen.

Een tweede contractuele mogelijkheid is een NDA of een non-disclosure agreement. Hierbij moet een derde een verklaring ondertekenen dat hij de bedrijfsgeheimen niet zal misbruiken. Dit is bijvoorbeeld een oplossing voor wanneer je met een freelance adviseur werkt. Wanneer de derde dit toch zou doen, mag hij een flinke boete of schadevergoeding betalen. Dit heeft vaak een afschrikwekkend effect en zorgt ervoor dat je de schade toch kan beperken als het alsnog zou gebeuren.

Snel ingrijpen bij lekken

Wanneer er uiteindelijk toch bedrijfsgeheimen lekken, is het belangrijk om snel actie te ondernemen. Hoe vroeger er wordt ingegrepen, hoe beter de schade kan worden beperkt. Ten aanzien van werknemers kan het lekken van bedrijfsgeheimen bijvoorbeeld het ontslag op staande voet rechtvaardigen. Ten aanzien van derden kunnen er schadevergoedingen worden geclaimd of contractuele boetes worden geïnd. Tevens is het soms mogelijk om een strafrechtelijk aangifte te doen, zoals ook gebeurde bij de 69-jarige man uit Almelo.

Bespreek de situatie met MKBrecht.nl

Juridisch is er het een en ander mogelijk, maar het is wel aanbevolen dat contractuele afspraken goed zijn afgestemd op je onderneming. Daarom raden we aan om je te laten bijstaan door een jurist. Vaak is er geen wondermiddel, maar zal het vooral een combinatie zijn van verschillende oplossingen. Het blijft bovendien belangrijk om je ook in de praktijk te beschermen. Virtual vaults, toegangscontroles en encryptiesoftware zijn daar slechts enkele voorbeelden van. Neem contact op met MKBrecht.nl en wij gaan alvast na hoe we de juridische bescherming vorm kunnen geven.

Je contract laten nakijken, aanpassen of opstellen door onze juristen

vanaf € 49,- per document

Waarom zou je een onnodig risico’s lopen bij het aangaan van een contract of het uitvoeren van je dienstverlening? Wij van MKBrecht willen ondernemers beschermen tegen onnodige risico’s. Voordelige tarieven en goede contracten, dat is ons motto.

Zorg dat je contracten in orde zijn. Of je nu op zoek bent naar Algemene Voorwaarden, Overeenkomst van Opdracht of een Privacy Statement, wij bieden het allemaal aan. Zoek hier je contract!

  • Wij werkten o.a. voor:
  • MKBrecht.nl partner
  • MKBrecht.nl partner
  • MKBrecht.nl partner
  • MKBrecht.nl partner

Ontvang onze nieuwsbrief, vol met juridische tips