Ondernemen

De nieuwe Wet Franchise: dit wijzigt er allemaal in 2021

Vanaf 1 januari 2021 zal de nieuwe Wet Franchise het franchiselandschap grondig veranderen. Er ontstaan een aantal nieuwe rechten en verplichtingen voor zowel de franchisegevers en franchisenemers. Ook lopende franchiseovereenkomsten zullen aan de nieuwe regels moeten voldoen. Ondanks de coronasituatie krijgen ondernemers vrij weinig tijd om aan de nieuwe bepalingen te voldoen. Er is per slot van rekening geen enkele overgangstermijn voorzien. We raden aan om lopende franchiseovereenkomsten tijdig door ons aan te laten passen. Hieronder doen we de belangrijkste wijzigingen uit de doeken.

Franchiseovereenkomst aanpassen

Op dit moment is er nog een heel grote contractsvrijheid ten aanzien van franchiseovereenkomsten. Veel ondernemers hebben die contractsvrijheid gebruikt om franchiseovereenkomsten op te stellen die naadloos aansluiten bij hun noden. Onder de nieuwe Wet Franchise gaat de contractsvrijheid natuurlijk niet helemaal op de schop, maar er komen wel voorwaarden waaraan de franchiseovereenkomst moet voldoen. Hierdoor moeten bestaande franchiseovereenkomsten misschien wel worden aangepast.

Zo worden er bijvoorbeeld eisen gesteld aan de goodwillvergoeding. Op dit moment is het niet automatisch verplicht dat een franchisegever een goodwillvergoeding moet betalen wanneer hij de gefranchisede onderneming overneemt. Zo’n goodwillvergoeding of klantenvergoeding is een vergoeding waarbij de franchisegever de franchisenemer beloont voor klanten die tijdens de uitvoering van de franchiseovereenkomst werden aangebracht. Als er sprake is van goodwill, moet er een bepaling in de franchiseovereenkomst staan waarin wordt aangegeven wat de omvang van de goodwill is.

Nieuwe regels bij het aangaan van franchiseovereenkomsten

Niet alleen moeten de lopende franchiseovereenkomsten worden aangepast, bovendien gelden er ook regels ten aanzien van nieuwe franchiseovereenkomsten die vanaf 1 januari 2021 ontstaan. Zo is de franchisegever verplicht om voor het aangaan van een nieuwe franchiseovereenkomst heel wat informatie over te maken. Het is niet verplicht om een exploitatieprognose aan elke kandidaat-franchisenemer te bezorgen, maar wel om andere financiƫle informatie, historische gegevens, de benodigde investeringen enzovoort over te maken. Wij raden de franchisegever aan om goed vast te leggen welke informatie werd overgemaakt en om er een duidelijke geheimhoudingsverklaring aan vast te koppelen.

Een andere nieuwigheid is dan weer dat de kandidaat-franchisenemer nu vier weken bedenktijd moet krijgen. Gedurende deze vier weken kan de kandidaat-franchisenemer alle informatie doornemen en eventueel alsnog afzien van de samenwerking.

Wijzigingen bij de uitvoering van de franchiseovereenkomst

Tijdens de uitvoering van de franchiseovereenkomst moeten de partijen zich als een goede franchisenemer en -gever gedragen. Dit is niet wettelijk gedefinieerd, maar in ieder geval zal de franchisegever hulp en bijstand moeten verlenen aan zijn franchisenemer. Daarnaast moet de franchisegever zijn franchisenemer doorlopend informeren over belangrijke en relevante zaken. Er moet in ieder geval minstens een keer per jaar overleg plaatsvinden.

Een van de grootste veranderingen is misschien wel het instemmingsrecht. Vroeger was het voor franchisegevers eenvoudig om wijzigingen in de formule door te voeren, maar nu krijgt de franchisenemer meer rechten. Wanneer dergelijke wijzigingen kosten of een potentieel omzetverlies met zich meebrengen, is de instemming van de franchisenemer nodig. Eventueel kan er wel een redelijk drempelbedrag in de franchiseovereenkomst worden afgesproken waaronder deze instemming niet noodzakelijk is. De instemming is bovendien enkel nodig van franchisenemers die ook echt invloed ondervinden van de wijzigingen.

Laat je bijstaan door MKBrecht.nl

Zoals je merkt, wijzigt er heel wat aan de franchiseovereenkomst. Hoe dan ook is het belangrijk om je lopende franchiseovereenkomst te laten herzien. Bovendien raden we aan om informatie in te winnen over wat de nieuwe Wet Franchise voor deze franchiseovereenkomst zal betekenen en om ook een goede geheimhoudingsverklaring op te laten stellen als je een nieuwe franchiseovereenkomst sluit. Tijdens een gratis intakegesprek leggen onze experts alvast het een en ander uit. Plan vandaag nog een telefonisch gesprek in en wees klaar voor de nieuwe Wet Franchise.

 

 

 


MKBrecht.nl Bedrijfsjuristen & Advocaten

Met onze brede expertise binnen onze praktijkgebieden bedienen we cliƫnten in uiteenlopende sectoren. Van MKB, beursgenoteerde bedrijven en internationale ondernemingen tot (semi-)overheden en non-profit. We bieden juridische adviezen op alle niveaus, van boardroom tot individuele medewerker. Kenmerkend voor onze dienstverlening zijn de hoge kwaliteit, betrouwbaarheid en verdieping in specialismen.

Op zoek naar:


Meer weten over onze dienstverlening? Bel 085 25000 44

  • Wij werkten o.a. voor:
  • MKBrecht.nl partner
  • MKBrecht.nl partner
  • MKBrecht.nl partner
  • MKBrecht.nl partner

Ontvang onze nieuwsbrief, vol met juridische tips