Ondernemen

AVG-aandachtspunten bij het aanbieden van e-boeken op je website

17 november 2020

Steeds vaker bieden ondernemingen gratis e-boeken aan via hun website. Het trekt extra internetverkeer aan en je kan je als autoriteit in je vakgebied etaleren. Daarnaast laten ze prospects meteen ook inschrijven voor hun nieuwsbrief. Even je mailadres doorgeven en je krijgt het e-boek zo meteen in je digitale postbus. Het aanbieden van e-boeken is toegestaan, maar er zijn wel een aantal aandachtspunten.

Nadenken over de te verzamelen informatie

Dataminimalisatie is hier het uitgangspunt. Dit wil zeggen dat de verzamelde persoonsgegevens in verhouding moeten staan met het doel van de verwerking. Omdat je zo’n e-boek per mail wil verzenden, is het maar logisch dat je het mailadres van de bezoeker wil weten. Om de mail vorm te geven of zelfs voor direct marketing mag je ook even vragen naar de aanspreekvorm en de naam van het prospect. Te slotte kan je bijvoorbeeld ook statistische gegevens verzamelen. Ook dit is toegestaan, als het maar in verhouding staat met het doel van de verwerking. Als leverancier van hondenbrokken kan je bijvoorbeeld vragen of de prospect een hond heeft en om welk hondenras het gaat, maar de seksuele geaardheid is hier niet relevant. Dit hoor je dan ook niet te vragen.

Informeren van de prospects

Hoe dan ook moet je de prospect duidelijk over deze zaken informeren. Je moet aangeven welke gegevens je van hen gaat opvragen, waarom je die gegevens opvraagt en wat je met die gegevens gaat doen. Daarnaast moet je ook andere informatie meegeven over de rechten van de prospect. Het gaat dan bijvoorbeeld om het recht om vergeten te worden of om de verzamelde persoonsgegevens aan te laten passen.

Het volstaat niet om hiervoor te verwijzen naar ingewikkelde algemene voorwaarden. Stel een duidelijke privacy policy op en maak daarbij niet al te veel gebruik van moeilijke, juridische woorden. Zorg dat prospects echt begrijpen wat je met hun persoonsgegevens gaat aanvangen. Dat is net zo eerlijk en je voorkomt problemen.

Toestemming vragen en krijgen

Het informeren van prospects is nog niet voldoende. De prospects moeten ook instemmen met zo’n verwerking. Zo’n instemming mag je niet louter afleiden uit het downloaden van het e-boek. Deze instemming moet actief worden gegeven, bijvoorbeeld omdat ze zelf een vinkje dienen te plaatsen. Het gebruik van vooraf aangevinkte aanvinkvakjes is niet toegestaan.

Ten slotte moet de toestemming ook vrij zijn. Dit wil zeggen dat er geen negatieve gevolgen mogen zijn wanneer een prospect niet met een verwerking akkoord gaat. Vraag daarom even met een extra vakje of je de persoonsgegevens mag gebruiken om hen op de hoogte te houden van andere nieuwtjes. Heeft het prospect dit liever niet? Dan mag hij toch gewoon het e-boek downloaden. Ach, wie weet bedenkt hij zich nog na het lezen van je e-boek?

Reken op de privacyspecialisten van MKBrecht.nl

Het op je website aanbieden van een e-boek kan een handig instrument zijn om een mailbestand aan te leggen, maar het gaat niet zo ver dat je met je e-boek persoonsgegevens of verwerkingsdoeleinden mag “kopen”. Je moet steeds een aantal privacyrechten respecteren en daarbij speelt de AVG natuurlijk een belangrijke rol.

Heb je hier twijfels over of wil je je privacy policy even laten controleren? Plan dan een intakegesprek in en een van onze privacyspecialisten helpt je verder.

Je contract laten nakijken, aanpassen of opstellen door onze juristen

vanaf € 49,- per document

Waarom zou je een onnodig risico’s lopen bij het aangaan van een contract of het uitvoeren van je dienstverlening? Wij van MKBrecht willen ondernemers beschermen tegen onnodige risico’s. Voordelige tarieven en goede contracten, dat is ons motto.

Zorg dat je contracten in orde zijn. Of je nu op zoek bent naar Algemene Voorwaarden, Overeenkomst van Opdracht of een Privacy Statement, wij bieden het allemaal aan. Zoek hier je contract!

  • Wij werkten o.a. voor:
  • MKBrecht.nl partner
  • MKBrecht.nl partner
  • MKBrecht.nl partner
  • MKBrecht.nl partner

Ontvang onze nieuwsbrief, vol met juridische tips