Ondernemen

4 belangrijke tips voor de startende DGA

27 juli 2020

Als DGA (Directeur Groot Aandeelhouder) wil je natuurlijk geen problemen met de Belastingdienst, maar daarnaast zijn er nog een aantal andere zaken waarop je maar beter let. In dit blog focussen wij onder andere op het belang van de managementovereenkomst en geven we je nog een aantal andere belangrijke tips mee. Als starter kun je altijd een gratis adviesgesprek inplannen met één van de juristen van MKBrecht.nl.

Zorg voor een goede managementovereenkomst

Veel startende directeur-grootaandeelhouders vergeten wel eens om een managementovereenkomst op te stellen. Toch is zo’n managementovereenkomst heel belangrijk. Een managementovereenkomst is een speciale overeenkomst van opdracht en valt dus niet te vergelijken met een arbeidsovereenkomst. Als DGA heb je nu eenmaal veel vrijheid en sta je niet voortdurend onder gezagsverhouding. Die vrijheid is natuurlijk niet onbeperkt want de managementovereenkomst legt wel degelijk een aantal beperkingen op en schetst een kader waarbinnen de DGA mag handelen.

Zonder een managementovereenkomst riskeer je dat je werk toch als een gewone arbeidsovereenkomst wordt beschouwd. Bij de beoordeling van een overeenkomst wordt er immers niet alleen naar de titel van de overeenkomst gekeken maar ook naar de inhoud ervan, de verwachtingen, de partijen en dergelijke meer. Deze situatie kan zich ook voordoen wanneer er bepaalde afspraken in de managementovereenkomst staan, zoals een verplichting om het werk zelf te verrichten. Het gevolg daarvan is dan weer dat er loonbelasting moet worden afgedragen, de werknemersverzekering van toepassing is en dat je in de problemen komt met de Belastingdienst.

Pluk de fiscale vruchten van een holding

Een holdingstructuur, waarbij een managementovereenkomst onmisbaar is, schept een aantal voordelen. Als DGA ben je dan bestuurder van je persoonlijke holding. Die persoonlijke holding is dan weer de bestuurder van de werkvennootschap. Mits wat aanpassingen aan de managementovereenkomst werkt het net alsof je rechtstreeks aan het roer staat van de werkvennootschap, maar deze holdingstructuur heeft wel een aantal voordelen.

Je kan de persoonlijke holding bijvoorbeeld gebruiken als spaarpotje om overtollig vermogen uit je werkvennootschap te halen, maar je kan er ook bepaalde intellectuele eigendomsrechten onderbrengen of je pensioenrechten onderbrengen. Daarnaast zijn talloze fiscale voordelen mogelijk, bijvoorbeeld bij de verkoop. Je geniet bovendien een betere bescherming tegen vijandige overnames. Laat je daarom goed adviseren over de ideale structuur en waar je wat onderbrengt.

Laat de managementovereenkomst tijdig controleren

Het volstaat niet om een enkele keer een goede managementovereenkomst op te stellen. Als het goed is, blijf je jaren aan de slag als DGA en in de tussentijd kan de wetgeving al eens wijzigen. Een voorbeeld daarvan is de intrede van de Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties dat de vroegere VAR-dga heeft vervangen. Het is belangrijk dat je documenten steeds actueel blijven en dat je ze regelmatig aan een controle onderwerpt. Het is dus verstandig om die af en toe te laten controleren door MKBrecht.

Laat je documenten opstellen

Wij raden aan om je juridische documenten en al zeker de managementovereenkomst steeds door een jurist of advocaat op te laten stellen. Enkel op die manier voorkom je problemen met de Belastingdienst, maar bovendien ben je ook voorbereid op alle situaties die zich gaandeweg kunnen ontplooien. Vaak houden managementovereenkomsten onvoldoende rekening met een moeilijke beëindiging, terwijl juristen alle risico’s in kaart brengen. Je kan altijd een managementovereenkomst laten opstellen door MKBrecht.nl, maar ook het starterspakket waarbij je meteen alle andere documenten hebt, is heel interessant. Plan nu een gratis startersgesprek in.

 

 

Je contract laten nakijken, aanpassen of opstellen door onze juristen

vanaf € 49,- per document

Waarom zou je een onnodig risico’s lopen bij het aangaan van een contract of het uitvoeren van je dienstverlening? Wij van MKBrecht willen ondernemers beschermen tegen onnodige risico’s. Voordelige tarieven en goede contracten, dat is ons motto.

Zorg dat je contracten in orde zijn. Of je nu op zoek bent naar Algemene Voorwaarden, Overeenkomst van Opdracht of een Privacy Statement, wij bieden het allemaal aan. Zoek hier je contract!

  • Wij werkten o.a. voor:
  • MKBrecht.nl partner
  • MKBrecht.nl partner
  • MKBrecht.nl partner
  • MKBrecht.nl partner

Ontvang onze nieuwsbrief, vol met juridische tips