Juridische Zaken

Stuiting van verjaring: wat is het en hoe doe je het?

Twee partijen kunnen een rechtsvordering op elkaar hebben. Dat is het recht om bij de bevoegde rechter te vorderen dat de andere partij iets moet doen of niet mag doen. Het is een recht en geen verplichting. Een rechtsvordering kan ontstaan door een overeenkomst, denk bijvoorbeeld aan de verplichting om de factuur voor geleverde producten te betalen. Wanneer iemand een rechtsvordering tegen je instelt, mag je je daartegen verweren. Daarvoor moet je dan wel met harde bewijzen komen.

Hoe meer tijd er verstrijkt, hoe moeilijker het voor de schuldenaar wordt om het tegenbewijs te leveren. Bonnetjes ben je reeds kwijt, mails zitten niet meer in je archief en eigenlijk heb je geen idee meer waarover het precies ging. Daarom blijven rechtsvorderingen niet eeuwig bestaan, hetgeen we verjaren noemen. Na het verjaren kan de schuldeiser zijn recht niet meer uitoefenen. Anderzijds kan het niet de bedoeling zijn dat je met allerhande vertragingsmanoeuvres de verjaring afwacht. Daarom is er ook de mogelijkheid voorzien om de verjaring te stuiten.

Verjaringstermijnen in het Nederlands recht

Er is in principe een verjaringstermijn van twintig jaar voorzien, maar hierop zijn vaak talloze uitzonderingen. Als zzp’er zal je meestal te maken krijgen met een verjaringstermijn van vijf jaar. Dat is het geval bij rechtsvorderingen ter nakoming van een verbintenis, zoals de verbintenis om te betalen of de verbintenis om bepaalde prestaties te leveren. Die verjaringstermijn geldt bijvoorbeeld ook voor de betaling van lijfrenten of huurgeld. De verjaringstermijn begint meestal te lopen op de dag na de datum van de opeisbaarheid. Dat is bijvoorbeeld de factuurdatum.

Wat is de stuiting van verjaring?

De verjaring van rechtsvorderingen is er om de schuldenaar te beschermen tegen een schuldeiser die onredelijk lang wacht om zijn recht uit te oefenen. Het is echter niet de bedoeling dat een schuldeiser die netjes zijn rechten uitoefent te maken krijgt met de verjaringsproblematiek. Daarom kunnen verjaringstermijnen meestal worden gestuit. De lopende verjaring wordt dan afgebroken.

De stuiting van verjaring kan op verschillende manieren gebeuren, bijvoorbeeld door de schuldenaar ook effectief voor de rechter te brengen, door middel van een schriftelijke aanmaning of door de erkenning van de schuld door de schuldenaar. Als zzp’er krijg je meestal te maken met een contractspartij die de bepalingen van de overeenkomst niet naleeft. In dat geval kan ook een schriftelijke mededeling of aanmaning voor een stuiting zorgen, maar dan moet je wel snel handelen en een procedure instellen.

Laat een stuiting van verjaring opstellen

Het is belangrijk dat je de verjaringstermijn tijdig stuit. Doe je het te laat? Dan heb je pech. De stuiting van verjaring is in principe vormvrij, maar het is natuurlijk wel vereist dat de stuiting de schuldenaar bereikt en dat het duidelijk is waarover het gaat. Eerder oordeelde de rechter bijvoorbeeld dat een stuiting via Whatsapp niet automatisch geldig is omdat het niet duidelijk is of de stuiting de schuldenaar heeft bereikt.

Bovendien moet je er soms de juiste gevolgen aan geven en kan je niet eindeloos blijven stuiten: eenmaal het onredelijk wordt, kan het gebeuren dat je niet in je vordering wordt ontvangen. Daarom blijft het aangeraden om je hierin juridisch te laten bijstaan. Niet alleen stellen wij de stuiting van verjaring voor je op, maar bovendien begeleiden we je op de weg naar de juiste manier om je rechten alsnog te laten gelden. Laat nu een stuiting van verjaring opstellen door MKBrecht.nl.


MKBrecht.nl Bedrijfsjuristen & Advocaten

Met onze brede expertise binnen onze praktijkgebieden bedienen we cliënten in uiteenlopende sectoren. Van MKB, beursgenoteerde bedrijven en internationale ondernemingen tot (semi-)overheden en non-profit. We bieden juridische adviezen op alle niveaus, van boardroom tot individuele medewerker. Kenmerkend voor onze dienstverlening zijn de hoge kwaliteit, betrouwbaarheid en verdieping in specialismen.

Op zoek naar:


Meer weten over onze dienstverlening? Bel 085 25000 44

  • Wij werkten o.a. voor:
  • MKBrecht.nl partner
  • MKBrecht.nl partner
  • MKBrecht.nl partner
  • MKBrecht.nl partner

Ontvang onze nieuwsbrief, vol met juridische tips