Het is nu ook mogelijk om 's avonds en op zaterdag een belafspraak in te plannen

Juridische Zaken

Het verschil tussen maatwerk en generatiecontracten

11 oktober 2018

In een contract staan de afspraken die er gemaakt zijn tussen jou en de wederpartij. Een contract kan je door een jurist laten opstellen of ervoor kiezen om dit zelf te doen. Wanneer je zelf een contract op maat gaat opstellen, je dit doen door middel van een generatiecontract. Naast een generatiecontract heb je de optie om een contract op maat op te stellen. Een contract op maat kan je zelf opstellen of door een jurist laten opstellen.

Een generatiecontract is een contract die je zelf opstelt met behulp van een computersysteem, die automatisch een contract genereerd op basis van de door jou ingevoerde informatie. Dit contract is over het algemeen heel standaard bepalingen. Stel dat jij als freelance yoga instructeur les geeft op sportscholen voor 20 uur per week. Op het moment dat je bij een nieuwe sportschool les gaat geven, kan je dan een generatiecontract, waarbij je enkele aanpassingen aan het contract brengt.

Een generatiecontract is handig in situaties waar je veel contracten nodig hebt, die nauwelijks aanpassingen nodig hebben. Een ander voordeel is wanneer je snel een contract nodig hebt, je zeker bent van je zaak en je precies weet wat je wil vastleggen.

Het nadeel van een generatiecontract is dat, als je niet weet hoe je een contract moet opstellen, je het risico loopt dat je je juridisch niet goed indekt. Als je tijdens het opstellen van het generatiecontract ergens tegenaan loopt, kan je die niet gelijk aan een jurist stellen.

Bij een contract op maat is het contract dat volledig is toegespitst op jouw specifieke situatie. Een voorbeeld hiervan is de verkoop van jouw domeinnaam. Hierbij wil je een aantal zaken goed geregeld hebben zoals het overdragen en het moment van levering. Je wil alle gegevens en afspraken correct vastleggen om schadeclaims te voorkomen. Het is dan verstandig om hierbij een jurist in te schakelen, die precies weet wat in de koopovereenkomst moet staan en die dit dat op maat kan opstellen.

Wat belangrijk is om in een contract op te nemen, hangt sterk af van het type contract en van wat je met de tegenpartij(en) hebt afgesproken. Het is belangrijk dat je precies weet wat de bepalingen inhouden en dat je je bewust bent van de gevolgen daarvan.
Op het moment dat je twijfels hebt en je zeker wil zijn dat je een juridisch correct opgesteld contract hebt, dan kan je liever de hulp van een jurist inschakelen en kiezen voor maatwerk.
Een contract op maat is een contract dat is opgesteld op een manier die specifiek bij jouw situatie/wensen past.

Je contract laten nakijken, aanpassen of opstellen door onze juristen

vanaf € 49,- per document

Waarom zou je een onnodig risico’s lopen bij het aangaan van een contract of het uitvoeren van je dienstverlening? Wij van MKBrecht willen ondernemers beschermen tegen onnodige risico’s. Voordelige tarieven en goede contracten, dat is ons motto.

Zorg dat je contracten in orde zijn. Of je nu op zoek bent naar Algemene Voorwaarden, Overeenkomst van Opdracht of een Privacy Statement, wij bieden het allemaal aan. Zoek hier je contract!

  • Wij werkten o.a. voor:
  • MKBrecht.nl partner
  • MKBrecht.nl partner
  • MKBrecht.nl partner
  • MKBrecht.nl partner

Ontvang onze nieuwsbrief, vol met juridische tips