Juridische Zaken

Alle soorten bewijsstukken op een rij

Bij het voeren van een juridische procedure speelt bewijs altijd een belangrijke rol. Bewijs is namelijk bepalend voor de beoordeling van de feiten en uiteindelijk dus ook voor de uitspraak van de rechter. Ook geschillencommissies en verzekeraars zullen rekening houden met de beschikbare bewijsstukken, naast bijvoorbeeld (wettelijke) vermoedens. Er bestaan in ieder geval verschillende soorten bewijsstukken die kunnen worden gebruikt, afhankelijk van het type procedure (civiel, strafrechtelijk en bestuursrechtelijk) en het bewijsstelsel. De aard, toelaatbaarheid en overtuigingskracht van het bewijs kunnen per geval sterk verschillen.

Verschillende vormen van bewijs

Bewijs kan op vele manieren worden geleverd. Over het algemeen is het uitgangspunt dat vrijwel alle soorten bewijsmiddelen toelaatbaar zijn, mits zij correct worden gepresenteerd en verkregen. In strafzaken maakt men vaak gebruik van getuigenverklaringen, deskundigenverklaringen, forensisch bewijs, materieel bewijs, digitale gegevens en bekentenissen. Hoe dan ook is het van belang dat het bewijs enerzijds op rechtmatige wijze is verkregen en dat het anderzijds de rechter voldoende overtuigt van de juistheid van de stellingen.

Schriftelijk bewijs

Schriftelijk bewijs is misschien wel het vaakst gebruikte bewijsmiddel bij juridische procedures. Dit type bewijs omvat bijvoorbeeld contracten, brieven, rapporten, e-mails en schriftelijke verklaringen die door partijen of derden zijn opgesteld. Schriftelijke documenten kunnen eerdere afspraken of standpunten onderbouwen en helpen om een consistente feitenreconstructie te maken. De bewijskracht van een schriftelijk stuk hangt vaak af van de herkomst, de datum en de omstandigheden waaronder het document tot stand is gekomen. Ook het al dan niet aanwezig zijn van een handtekening op het document speelt een grote rol. Verder is het aan te raden om altijd de originele schriftelijke documenten te bewaren.

Getuigenverklaringen en deskundigenoordeel

Een veelvoorkomend bewijsmiddel is de getuigenverklaring. Dit kan zowel mondeling als schriftelijk worden afgelegd. Ook verklaringen van deskundigen, bijvoorbeeld experts op medisch of technisch gebied, vormen een belangrijk onderdeel van het bewijs. Dergelijke verklaringen kunnen het feitencomplex nu eenmaal verduidelijken of specifieke elementen ervan onderbouwen. Het gewicht van deze verklaringen hangt af van de betrouwbaarheid, objectiviteit en deskundigheid van de persoon die de verklaring aflegt. Houd er rekening mee dat deskundigen elkaar soms kunnen tegenspreken en zo ook de bewijswaarde van een verklaring kunnen ondergraven.

Materieel en forensisch bewijs

In strafzaken is materieel bewijs van groot belang. Het gaat dan bijvoorbeeld om aangetroffen wapens en kledingstukken. Forensisch bewijs, bijvoorbeeld DNA of vingerafdrukken, levert wetenschappelijk onderbouwde inzichten op die van belang kunnen zijn. Dit soort bewijs wordt doorgaans verzameld en geanalyseerd door de opsporingsinstanties. In civiele procedures speelt materieel bewijs ook een rol, bijvoorbeeld wanneer een partij een beschadigd product toont als bewijs van de wanprestatie.

Digitale gegevens en audiovisueel materiaal

Digitale technologie heeft nieuwe vormen van bewijs voortgebracht. Denk aan e-mails, sms-berichten, metadata, posts op sociale media of camerabeelden. Deze gegevens kunnen worden gebruikt om tijdstippen, locaties of gedragingen van partijen aan te tonen. Audiovisuele fragmenten, zoals telefoonopnames of beveiligingsbeelden, zijn ook vormen van bewijsmateriaal. De betrouwbaarheid van digitaal bewijs hangt sterk af van de authenticiteit en de manier waarop het is verkregen.

Bewijslast en bewijsstelsels

Een belangrijke juridische vraag is wie de bewijslast draagt en dus het bewijs moet leveren. In het civiele recht geldt doorgaans dat de partij die zich beroept op de rechtsgevolgen van bepaalde feiten, deze feiten ook moet bewijzen. Wie bijvoorbeeld een product retour heeft gestuurd, moet hiervan het bewijs leveren. Hier is de bewijslast niet omgekeerd: de vermeende ontvanger hoeft niet te bewijzen dat hij niets heeft ontvangen. In sommige gevallen geldt wel een omkering van de bewijslast. In het strafrecht wordt in Nederland het negatief-wettelijke bewijsstelsel gehanteerd: de rechter moet overtuigd worden van iemands schuld. Onschuld is hier dus het uitgangspunt. In sommige landen zijn andere bewijsstelsels gangbaar die leiden tot een andere manier van omgaan met bewijs.

Het aanleveren van geschikt en overtuigend bewijs is hoe dan ook uiterst complex en vereist juridische kennis. Onze advocaten kunnen helpen bij het verzamelen, ordenen en presenteren van bewijsmateriaal. Zij adviseren ook over de toelaatbaarheid, betrouwbaarheid en strategische inzet van bewijsmiddelen. Vergeet niet: een goede bewijsstrategie kan het verschil betekenen tussen succes of verlies. Daarom is het aan te raden om bij juridische geschillen tijdig professioneel advies in te winnen.


MKBrecht.nl Bedrijfsjuristen & Advocaten

Met onze brede expertise binnen onze praktijkgebieden bedienen we cliƫnten in uiteenlopende sectoren. Van MKB, beursgenoteerde bedrijven en internationale ondernemingen tot (semi-)overheden en non-profit. We bieden juridische adviezen op alle niveaus, van boardroom tot individuele medewerker. Kenmerkend voor onze dienstverlening zijn de hoge kwaliteit, betrouwbaarheid en verdieping in specialismen.

Op zoek naar:


Meer weten over onze dienstverlening? Bel 085 25000 44

  • Wij werkten o.a. voor:
  • MKBrecht.nl partner
  • MKBrecht.nl partner
  • MKBrecht.nl partner
  • MKBrecht.nl partner

Ontvang onze nieuwsbrief, vol met juridische tips