Juridische Zaken

3 juridische aandachtspunten bij redactie productbeschrijvingen

Wanneer je een eigen webwinkel hebt, draait het voor Google allemaal om jouw teksten. Google houdt van woorden en boost vervolgens jouw webwinkel, waardoor jouw omzet stijgt. Productbeschrijvingen zijn een goede manier om potentiële klanten naar jouw productpagina’s te lokken. Toch is het belangrijker dan dat, want klanten kunnen nu eenmaal rechtmatige verwachtingen koesteren ten gevolge van deze productbeschrijvingen. Juridisch mag je de inhoud van zo’n productbeschrijving dan ook niet onderschatten. Vooral fouten, overdreven beweringen en de schending van intellectuele eigendomsrechten vormen drie grote risico’s.

Fouten kunnen jou binden

Wanneer een klant een bestelling plaatst, doet hij dat op basis van de door jou meegedeelde informatie. Deze informatie vormt met andere woorden een aanbod, zelfs indien het gedeclareerde foutief is. Indien de productbeschrijving bijvoorbeeld aangeeft dat de bureaustoel het kleur rood heeft, mag de klant logischerwijs een rode bureaustoel verwachten. In de praktijk moet de klant wel met alle factoren rekening houden, zoals de bijhorende specificaties, foto’s en video’s. Zowel de productbeschrijving als de aangehechte mediabestanden scheppen de verwachtingen die de klant mag hebben en geven aan welk product jij moet leveren. Vrijblijvend zijn productbeschrijvingen zeker niet.

Dat is wel een tikkeltje anders indien het om een zogenoemde ‘kennelijke verschrijving’ gaat. Dan had de klant moeten weten dat het om een fout ging en kan hij er zich niet zomaar op beroepen. Denk bijvoorbeeld opnieuw aan de bureaustoel waar je de afmeting ’63 x 55 x 106,5 m’ vermeldt. Hier kan inderdaad worden aangenomen dat het niet om meter maar om centimeter gaat. De klant kan dan niet zomaar de levering van een bureaustoel met een hoogte van 106,5 meter eisen…

Productbeschrijving kan gevolgen hebben voor garantietermijn

Niet alleen de feitelijkheden in de productbeschrijving kunnen bindende gevolgen hebben, ook de geschepte verwachtingen kunnen dat doen. Staat er in de productbeschrijving te lezen dat het een ‘fantastisch televisietoestel is om Netflix in HD te kijken’? Dan mag je niet alleen verwachten dat het toestel HD-beeld schenkt, maar ook dat je er een Netflix-app op kan installeren. Ook dergelijke beweringen scheppen de verwachtingen waaraan de tv dient te voldoen.

Op dezelfde manier kunnen beweringen ook gevolgen hebben voor de garantietermijn, zeker indien je beweert dat de klant ‘kiest voor tienduizenden uren kijkplezier’. Dan valt het maar moeilijk te verklaren dat de tv al na 2 jaar stuk is. Zeker omdat er dan nog maar 17.520 uur verstreken is en niemand non-stop tv kijkt.

Productbeschrijving kan intellectuele rechten schenden

Plagiaat is nooit een goed idee. Weet immers dat de tegenpartij zijn intellectuele rechten kan doen gelden. Ook productbeschrijvingen kunnen bescherming genieten, vooral indien zij getuige zijn van een specifieke stijl van de auteur. Het gevolg? De oorspronkelijke auteur kan eisen dat je de productbeschrijving offline haalt of dat je een fikse vergoeding ophoest. Neem daarom nooit zomaar productbeschrijvingen over, tenzij de fabrikant zelf productbeschrijvingen heeft opgesteld die je vrij mag gebruiken. Maar ook dan is het belangrijk om een en ander aan te passen, want anders straft Google dat alsnog genadeloos af!

Algemene voorwaarden beschermen jouw positie

Besteed je het schrijven van productbeschrijvingen uit? Dan vertrouw je er natuurlijk op dat deze productbeschrijvingen geen fouten of ongefundeerde beweringen bevatten. Plagiaat is al helemaal uit den boze. In de overeenkomst kunnen daarover een aantal afspraken worden gemaakt. Toch zal de schrijver zich meestal exonereren en kan je ‘m niet zomaar aanspreken indien een klant zich op zo’n fout beroept. Aangenaam is dat niet.

Gelukkig kan je ook zelf een en ander doen om de gevolgen van dergelijke productbeschrijvingen te beperken. Zo kan je aangeven dat je het recht hebt om op elk moment fouten te corrigeren of je kan verduidelijken dat de productbeschrijving enkel richtinggevend is en in samenhang met de technische specificaties en afbeeldingen moet worden geïnterpreteerd. Dergelijke bepalingen neem je op in de algemene voorwaarden van jouw webwinkel. Wil je helemaal zeker zijn van jouw stuk? Laat de algemene voorwaarden dan wel even nalezen door onze juristen. Dergelijke bedingen zijn nu eenmaal niet automatisch rechtsgeldig. Onze specialisten gaan dat voor jou na. Plan een belafspraak in voor meer informatie.


MKBrecht.nl Bedrijfsjuristen & Advocaten

Met onze brede expertise binnen onze praktijkgebieden bedienen we cliënten in uiteenlopende sectoren. Van MKB, beursgenoteerde bedrijven en internationale ondernemingen tot (semi-)overheden en non-profit. We bieden juridische adviezen op alle niveaus, van boardroom tot individuele medewerker. Kenmerkend voor onze dienstverlening zijn de hoge kwaliteit, betrouwbaarheid en verdieping in specialismen.

Op zoek naar:


Meer weten over onze dienstverlening? Bel 085 25000 44

  • Wij werkten o.a. voor:
  • MKBrecht.nl partner
  • MKBrecht.nl partner
  • MKBrecht.nl partner
  • MKBrecht.nl partner

Ontvang onze nieuwsbrief, vol met juridische tips