Financieel

Medewerker met schulden: dit kan de werkgever doen

Volgens onderzoek van Nibud krijgen meer dan zes op de tien werkgevers te maken met werknemers met schulden. En dat kan een werkgever veel kosten. Er wordt ook veel gevraagd van werkgevers, bijvoorbeeld wat het loonbeslag betreft. Het is aan te raden om de problemen bespreekbaar te maken en om de werknemer al te helpen nog voordat er sprake is van een loonbeslag.

Loonbeslag bij werknemers met schulden

Als een werknemer schulden heeft, kan er loonbeslag worden gelegd. Je krijgt dan eerst een informatieverzoek. Dit is een goed moment om de situatie voor de eerste keer met de werknemer te bespreken. De deurwaarder zal de beslagvrije voet berekenen. Alles boven de beslagvrije voet wordt op het salaris ingehouden en aan de schuldeiser doorgegeven. Een loonbeslag betekent ook extra administratie voor de werkgever. De werkgever is overigens verplicht om hieraan mee te werken en kan zelfs aansprakelijk worden gesteld als de vragenlijst van de deurwaarder niet (correct) wordt ingevuld.

Opgelet! Er moet ook rekening worden gehouden met de privacyregels. Het is belangrijk om de informatie over het loonbeslag intern te houden en met zo min mogelijk collega’s te delen, tenzij de werknemer daarvoor toestemming geeft. Documenten met betrekking tot het loonbeslag berg je goed en veilig op, zodat onbevoegden ze niet in kunnen kijken.

Werknemer ondersteunen en doorverwijzen

Als werkgever kun je het een en ander doen om werknemers met schulden te helpen. Dat is niet onbelangrijk, want door onder meer een verhoogd ziekteverzuim en productiviteitsverlies kost een voltijdse werknemer met schulden een werkgever gemiddeld 13.000 euro. Als werkgever is het vooral belangrijk om problemen tijdig te herkennen, om de problemen te benoemen en om de werknemer door te verwijzen naar hulp. Er zijn verschillende hulpmogelijkheden. Dit gaat van hulp van de gemeente tot hulp door vrijwilligersorganisaties.

Een goede manier om te helpen, is door een budgetcoach te regelen. De budgetcoach ondersteunt de werknemer bij het beheren van het budget en het afhandelen van de financiële problemen. Het voordeel is dat je investeert in een betere toekomst dan het risico loopt dat je geld in een bodemloze put verdwijnt.

De werknemer met schulden financieel helpen

Er bestaat wel wat discussie over de vraag of een werkgever een werknemer financieel geld moet toesteken. Vaak wordt afgeraden om voorschotten of leningen toe te kennen, omdat dit later problemen kan opleveren die ook gevolgen kunnen hebben voor de samenwerking tussen de werknemer en de werkgever. Een probleem is ook dat geldschulden vaak deel uitmaken van een groter probleem en dat een enkele lening of voorschot niet helpt. Het is een van de redenen waarom ook Nibud adviseert om hier heel terughoudend in te zijn. De werkgever is in de eerste plaats een verwijzer en geen hulpverlener.

Elke situatie is natuurlijk anders en er kunnen ook situaties zijn waarbij een lening wel nuttig kan zijn. Maak voor jezelf de afweging en wees je bewust van de risico’s. In ieder geval is het belangrijk om de afspraken goed op papier te zetten. Spreek hierover met een van onze juristen voordat je actie onderneemt.

Intern protocol loonbeslag

Uit een onderzoek van Panteia blijkt dat werkgevers vaak wel bereid zijn om personeel met schulden te helpen, maar dat er hieromtrent zelden een duidelijk beleid is. Het is in ieder geval een goed idee om hier even bij stil te staan en om goed na te denken over wat de werkgever kan doen en hoe er wordt gehandeld als bepaalde signalen worden opgemerkt. Ook de ABU (Algemene Bond Uitzendondernemingen) adviseerde eerder al om een intern protocol omtrent loonbeslag op te stellen. Een werknemer met schulden kost een werkgever geld. Deze werknemers zijn vaker ziek, ze zijn er met hun hoofd niet bij en loonbeslag kost extra administratie. Daarom is het belangrijk dat je als werkgever een goed beleid omtrent loonbeslag en schulden opstelt. En dat je daarbij rekening houdt met de wettelijke regels. Als je hier vragen over hebt of er even over wil spreken met een van onze experts schuldhulpverlening, helpen wij je graag verder.


MKBrecht.nl Bedrijfsjuristen & Advocaten

Met onze brede expertise binnen onze praktijkgebieden bedienen we cliënten in uiteenlopende sectoren. Van MKB, beursgenoteerde bedrijven en internationale ondernemingen tot (semi-)overheden en non-profit. We bieden juridische adviezen op alle niveaus, van boardroom tot individuele medewerker. Kenmerkend voor onze dienstverlening zijn de hoge kwaliteit, betrouwbaarheid en verdieping in specialismen.

Op zoek naar:


Meer weten over onze dienstverlening? Bel 085 25000 44

  • Wij werkten o.a. voor:
  • MKBrecht.nl partner
  • MKBrecht.nl partner
  • MKBrecht.nl partner
  • MKBrecht.nl partner

Ontvang onze nieuwsbrief, vol met juridische tips