Het is nu ook mogelijk om 's avonds en op zaterdag een belafspraak in te plannen

Contracten

Leenovereenkomst tussen Heusden en Haarsteeg: wat jij ervan kan leren

16 januari 2019

Wethouder Thom Blankers noemde het eind 2018 uniek, de geldleenovereenkomst tussen gemeente Heusden en het dorp Haarsteeg. Maar liefst 450.000 euro besloot gemeente Heusden uit te lenen om de leefbaarheid in het kerkdorp Haarsteeg nieuw leven in te blazen. Deze geldleenovereenkomst is veel meer dan een PR-stunt alleen, maar baseert zich op een weloverwogen juridische overeenkomst waar velen nog wat van kunnen leren. Wij van MKBrecht.nl geven dan ook de krachtlijnen ervan weer.

Financiële aspecten: betalingsschema en rente

Leentjebuur spelen heeft natuurlijk ook een zakelijke kant. Een en ander op papier zetten, valt altijd aan te bevelen. Zo deed men het ook voor de geldleenovereenkomst tussen Heusden en Haarsteeg. Hier werd een jaarlijkse rente overeengekomen van 1,2%. Ook als je aan pakweg een vriend of de zaak geld leent, kan je zo’n rente overeenkomen.

Sommigen vinden dat nogal hebberig, maar eigenlijk is zo’n rente niets meer dan logisch: gedurende de duur van de lening knauwt de inflatie immers aan het geleende bedrag én je loopt ook nog eens interesten mis. Dat de lener jou met een aangename rente minimaal schadeloos stelt, is dan ook een must. Natuurlijk moet dit ook op papier afgesproken worden en dit in combinatie met een betalingsschema. Hiervoor hebben we de geldleenovereenkomst.

Terugbetaling in natura

In de geldleenovereenkomst tussen Heusden en Haarsteeg werd overeengekomen dat Haarsteeg in natura dient terug te betalen en dit op basis van sociale projecten. Voor jou is dit misschien niet zo relevant, maar het is belangrijk om te weten dat je (een deel van) de terugbetalingen ook in natura kan laten plaatsvinden. Heeft jouw vriend bijvoorbeeld het geld nodig om een boek te schrijven? Dan is het maar logisch dat jij ook een gesigneerde versie cadeau krijgt. Ook zo’n afspraken kan je in een overeenkomst gieten.

Bouw zekerheden in

Met het verkregen geld zou het dorp Haarsteeg partycentrum De Hut kopen. In de geldleenovereenkomst werd dan ook een zekerheid voorzien. Als het project onverhoopt toch fout zou lopen, zal de gemeente Heusden het eerste recht van koop hebben op het partycentrum.

Ook indien jij geld leent aan een vriend of een familielid, bouw je maar beter een aantal zekerheden in. Zo kan de partner van de lener zich bijvoorbeeld borg stellen, kan de lener bepaalde investeringen verpanden of kunnen jullie een No Change of Ownership-clausule voorzien indien de gelden gebruikt worden om een zaak te starten.

Een geldleenovereenkomst is het werk van specialisten

In een geldleenovereenkomst wordt meer overeengekomen dan de hoogte van de lening en de te betalen rente. Alleen al het type rente en de verschillende soorten betalingsschema’s maken het ingewikkeld. Denk bovendien ook aan het verstrekken van zekerheden, onderpanden en een aantal fiscale aspecten. In zo’n geldleenovereenkomst komen het contractenrecht, het goederenrecht, het verbintenissenrecht en het fiscaal recht vaak samen. Dit maakt het natuurlijk heel complex.

Loop daarom geen risico maar laat de geldleenovereenkomst gewoon opstellen door één van onze juridische specialisten. Bij MKBrecht.nl staan we immers voor maatwerk waarbij we rekening houden met jouw bekommernissen. Tijdens een eerste intakegesprek zullen wij jou graag het oor lenen. Toch zullen we het niet nalaten om ook actief te adviseren in functie van de concrete omstandigheden.

Stelde je zelf een geldleenovereenkomst op? Laat het dan minimaal even nalezen door een juridisch expert. Bij MKBrecht.nl staan we alvast voor jou klaar.

Je contract laten nakijken, aanpassen of opstellen door onze juristen

vanaf € 49,- per document

Waarom zou je een onnodig risico’s lopen bij het aangaan van een contract of het uitvoeren van je dienstverlening? Wij van MKBrecht willen ondernemers beschermen tegen onnodige risico’s. Voordelige tarieven en goede contracten, dat is ons motto.

Zorg dat je contracten in orde zijn. Of je nu op zoek bent naar Algemene Voorwaarden, Overeenkomst van Opdracht of een Privacy Statement, wij bieden het allemaal aan. Zoek hier je contract!

  • Wij werkten o.a. voor:
  • MKBrecht.nl partner
  • MKBrecht.nl partner
  • MKBrecht.nl partner
  • MKBrecht.nl partner

Ontvang onze nieuwsbrief, vol met juridische tips