Financieel

Achtergestelde lening versus converteerbare lening: wat is het verschil?

Als ondernemer krijg je vroeg of laat te maken met verschillende financieringsvormen. Het aanwenden van externe financiering is namelijk essentieel om een gezond bedrijf te kunnen runnen. Achtergestelde leningen en converteerbare leningen zijn twee veelgebruikte opties die elk hun eigen kenmerken en voordelen hebben. We bespreken het verschil tussen deze twee soorten leningen.

Achtergestelde lening

Een achtergestelde lening is een lening waarbij de schuldeiser in het geval van een faillissement of een ontbinding van de onderneming pas na de andere schuldeisers wordt terugbetaald. Hij komt dus achteraan het rijtje te staan. Hierdoor loopt de verstrekker van de achtergestelde lening meer risico dan reguliere schuldeisers. Dit zorgt ervoor dat andere schuldeisers, zoals de bank, niet worden benadeeld. Als tegenprestatie voor dit hogere risico, ontvangt de verstrekker vaak een hogere rente. Voor ondernemers kan een achtergestelde lening aantrekkelijk zijn, omdat het de solvabiliteit van het bedrijf verbetert.

Converteerbare lening

Een converteerbare lening is een lening die in een later stadium kan worden omgezet in aandelen van de onderneming. De voorwaarden voor deze omzetting, zoals de omzettingskoers en het moment van de omzetting, worden vooraf vastgelegd in de leningsovereenkomst. De investeerder heeft hierdoor de mogelijkheid om te profiteren van een mogelijke waardestijging van het bedrijf.

Een converteerbare lening biedt zowel voor de ondernemer als de investeerder voordelen. Voor de ondernemer betekent het een uitgestelde verwatering van het aandelenkapitaal, aangezien de omzetting naar aandelen pas op een later moment plaatsvindt. Dit kan interessant zijn wanneer het bedrijf groeipotentieel heeft. Voor de investeerder is het voordeel dat er zowel kan worden geprofiteerd van rente-inkomsten als van de mogelijke waardestijging van de aandelen. Deze gunstige positie resulteert over het algemeen in een lagere rente, waardoor de onderneming op korte termijn een betere cashflow heeft.

Kiezen tussen een achtergestelde lening en een converteerbare lening

De keuze tussen een achtergestelde lening en een converteerbare lening hangt af van de specifieke situatie en behoeften van de onderneming. Beide financieringsvormen kunnen aantrekkelijk zijn, afhankelijk van de groeiplannen, het risicoprofiel en de financieringsbehoefte. Weet dat er nog heel wat andere krediet- en financieringsvormen bestaan. Het is belangrijk om de voor- en nadelen van deze en andere financieringsvormen zorgvuldig af te wegen en eventueel advies in te winnen bij een financieel adviseur.

Hulp bij het kiezen van de juiste financieringsvorm

Het kiezen van de juiste financieringsvorm kan complex zijn. Het is daarom raadzaam om je te laten adviseren door een expert op het gebied van bedrijfsfinanciering. Deze experts kunnen helpen bij het analyseren van de financiĆ«le situatie, het identificeren van mogelijke risico’s en het selecteren van de meest geschikte financieringsvorm voor jouw onderneming. Zo kun je met vertrouwen investeren in de groei en het succes van het bedrijf.

MKBrecht is een juridisch adviesbureau dat gespecialiseerd is in het ondersteunen van ondernemers op diverse gebieden, waaronder bedrijfsfinanciering. Onze ervaren adviseurs kunnen juridische begeleiding bieden bij het kiezen van de meest geschikte financieringsvorm. Daarnaast stellen wij de nodige overeenkomsten op, volledig afgestemd op de specifieke situatie. Door samen te werken met MKBrecht, kun je erop vertrouwen dat je de juiste keuze maakt voor jouw bedrijf en dat je juridisch goed onderbouwd te werk gaat.


MKBrecht.nl Bedrijfsjuristen & Advocaten

Met onze brede expertise binnen onze praktijkgebieden bedienen we cliƫnten in uiteenlopende sectoren. Van MKB, beursgenoteerde bedrijven en internationale ondernemingen tot (semi-)overheden en non-profit. We bieden juridische adviezen op alle niveaus, van boardroom tot individuele medewerker. Kenmerkend voor onze dienstverlening zijn de hoge kwaliteit, betrouwbaarheid en verdieping in specialismen.

Op zoek naar:


Meer weten over onze dienstverlening? Bel 085 25000 44

  • Wij werkten o.a. voor:
  • MKBrecht.nl partner
  • MKBrecht.nl partner
  • MKBrecht.nl partner
  • MKBrecht.nl partner

Ontvang onze nieuwsbrief, vol met juridische tips