Financieel

4 redenen waarom je een intentieverklaring nodig hebt

Een intentieverklaring is een verklaring waarbij een of meerdere partijen aangeven een bepaalde intentie te hebben. Zo kunnen de partijen bijvoorbeeld aangeven dat ze de onderhandelingen aangaan met de intentie om tot een overnameovereenkomst of een SLA te komen. Er is echter nog geen overeenkomst opgesteld en de partijen kunnen uiteindelijk altijd nog de stekker uit de onderhandelingen trekken. Het doet denken dat het nut van een intentieverklaring beperkt is, maar dat is het niet. Een intentieverklaring kan net een grote juridische hulp zijn voor alle partijen.

Niet vrijblijvend uitdrukken van een bepaalde intentie

Het is goed om te weten dat een intentieverklaring niet vrijblijvend is, hoewel de naam dat een beetje doet uitschijnen. Bij een intentieverklaring geeft een partij een bepaalde intentie aan en verplicht het zich tot iets. Meestal gaat het daarbij niet om een resultaatsverbintenis, maar wel om een inspanningsverbintenis. Als je bijvoorbeeld aangeeft de intentie te hebben om samen met de tegenpartij een SLA tot stand te laten komen, mag de tegenpartij verwachten dat je hier trouw over zal onderhandelen en dat je je niet zonder een goede reden uit de onderhandelingen terug zal trekken. En net daarom is een intentieverklaring nuttig.

Hoe bindend of vrijblijvend een intentieverklaring is, is afhankelijk van de tekst en de inhoud van de gemaakte afspraken. Daarom is het belangrijk om veel zorg te schenken aan het formuleren van de intentieverklaring. Laat de intentieverklaring opstellen door een jurist of maak gebruik van onze ContractCheck™. Wij lezen de intentieverklaring dan na en brengen de risico’s voor jou in kaart.

Nuttige afspraken in de intentieverklaring

Een intentieverklaring zorgt ervoor dat de onderhandelingen serieus worden genomen, zeker als beide partijen de intentieverklaring ondertekenen. Vaak bevat een intentieverklaring ook andere afspraken die helpen bij de onderhandeling. Het bevat bepaalde spelregels en bijvoorbeeld informatie over het tijdverloop. Dit helpt de onderhandelingen te structureren en zorgt ervoor dat de partijen goed weten wat ze van elkaar mogen verwachten. Een goede intentieverklaring helpt om het gewenste resultaat te bekomen, hoewel het daar nog geen garantie toe is.

Meer zekerheid voor derden

Ook voor derde partijen kan een intentieverklaring nuttig zijn. Zo kan een werkgever een intentieverklaring opstellen, waarbij hij verklaart dat hij voornemens is om een werknemer een vast contract te geven. Deze intentieverklaring is nuttig voor de bank die nog twijfelt of het al dan niet een hypotheek zal verstrekken. Het kan er dus voor zorgen dat de werknemer een lening krijgt die hij zonder de intentieverklaring niet had kunnen krijgen.

Hulp bij het interpreteren van een overeenkomst

Als een overeenkomst onduidelijke bepalingen bevat, zal de rechter ook met andere informatie rekening houden om de overeenkomst correct te interpreteren. Zo kunnen bijvoorbeeld mails aan de rechter worden voorgelegd. Of notulen van een vergadering. Ook de intentieverklaring kan een nuttig document zijn dat helpt bij het interpreteren van de overeenkomst. In de intentieverklaring is namelijk duidelijk weergegeven wat de intentie van iedere partij is en dat is voor een rechter heel belangrijke informatie.


MKBrecht.nl Bedrijfsjuristen & Advocaten

Met onze brede expertise binnen onze praktijkgebieden bedienen we cliënten in uiteenlopende sectoren. Van MKB, beursgenoteerde bedrijven en internationale ondernemingen tot (semi-)overheden en non-profit. We bieden juridische adviezen op alle niveaus, van boardroom tot individuele medewerker. Kenmerkend voor onze dienstverlening zijn de hoge kwaliteit, betrouwbaarheid en verdieping in specialismen.

Op zoek naar:


Meer weten over onze dienstverlening? Bel 085 25000 44

  • Wij werkten o.a. voor:
  • MKBrecht.nl partner
  • MKBrecht.nl partner
  • MKBrecht.nl partner
  • MKBrecht.nl partner

Ontvang onze nieuwsbrief, vol met juridische tips