Financieel

4 manieren om geld te werven als goed doel

Voor goede doelen zijn er verschillende mogelijkheden om geld in te zamelen. De gewone of periodieke schenking vormt daar een voorbeeld van. Daarvoor heb je een schenkingsakte of schenkingsovereenkomst nodig. Goede doelen kunnen ook geld werven via legaten en testamenten. Vaak krijgen ze hier vragen over. MKBrecht.nl is het aanspreekpunt voor goede doelen die met juridische vragen te maken krijgen. Ook als je zelf een vereniging of een stichting wil oprichten, kan je bij ons terecht.

Legaat

In de eerste plaats is er de mogelijkheid om geld in te zamelen via legaten. Hierbij laat iemand een object of een specifiek bedrag aan een ander over. Het is niet altijd nodig om een erfgenaam te zijn om uit een erfenis van iemand iets te krijgen. De erfgenamen moeten het object of het geldbedrag dan aan het goede doel afgeven. Wanneer iemand een bepaald bedrag of object aan een goed doel wil overlaten, dient hij dit in zijn testament te regelen. Het is ook mogelijk om een soort minitestament te maken met daarin enkel een legaat.

Codicil

Voor het schenken van losse spullen is het ook mogelijk om een codicil op te stellen. Een codicil bevat eerder praktische zaken en maakt het de nabestaande duidelijk wat de wensen van de overledene waren. De nabestaanden dienen deze wensen te respecteren. Een codicil is als eerste uit te voeren, voorafgaand aan een testament.

Testament

Ten derde is het mogelijk om het goede doel in een testament op te (laten) nemen. Een testament of een uiterste wilsbeschikking is een manier om een regeling te treffen voor de erfenis. Daarbij kan worden afgeweken van de wettelijke regeling. Iedereen vanaf zestien jaar mag een testament opstellen.

Gewone of periodieke schenking

Een heel krachtige manier om geld in te zamelen, is een periodieke schenking. Een schenking wordt ook wel eens een gift genoemd. Het is iets wat men geeft zonder enige tegenprestatie. Een schenking is een overeenkomst tussen twee partijen: de schenker en de begunstigde. De schenker geeft daarbij aan dat hij de wil heeft om te schenken en de begunstigde geeft aan dat hij de schenking aanvaardt. Een schenking kan eenmalig zijn, maar ook periodiek. Het verschil tussen een gewone, eenmalige gift en een periodieke gift is onder andere van belang voor de belastingaangifte, omdat in veel gevallen enkel periodieke giften aftrekbaar zijn en gewone giften niet.

Opdat er voor de Belastingdienst sprake zou zijn van een periodieke gift moet de schenker jaarlijks hetzelfde bedrag schenken en dit minstens vijf jaar na elkaar. Daarnaast moet zijn vastgelegd wanneer de gift stopt en is een overeenkomst verplicht. MKBrecht.nl kan deze overeenkomst opstellen.

Juridische hulp voor goede doelen

Er zijn verschillende manieren waarop een goed doel aan middelen kan komen. Een eenmalige of periodieke schenking is er een voorbeeld van. Dan is het nodig om een schenkingsovereenkomst op te stellen. Daarnaast biedt ook de nalatenschap mogelijkheden. Daarbij zijn er een aantal juridische aandachtspunten die enige toelichting behoeven. Wil je zelf een nieuwe stichting of vereniging oprichten om zo een goed doel te steunen? Ook dan kan je bij ons terecht. Wij bieden namelijk ondersteuning aan startende bedrijven, verenigingen en stichtingen. Plan een gratis adviesgesprek in voor meer informatie over de mogelijkheden.


MKBrecht.nl Bedrijfsjuristen & Advocaten

Met onze brede expertise binnen onze praktijkgebieden bedienen we cliƫnten in uiteenlopende sectoren. Van MKB, beursgenoteerde bedrijven en internationale ondernemingen tot (semi-)overheden en non-profit. We bieden juridische adviezen op alle niveaus, van boardroom tot individuele medewerker. Kenmerkend voor onze dienstverlening zijn de hoge kwaliteit, betrouwbaarheid en verdieping in specialismen.

Op zoek naar:


Meer weten over onze dienstverlening? Bel 085 25000 44

  • Wij werkten o.a. voor:
  • MKBrecht.nl partner
  • MKBrecht.nl partner
  • MKBrecht.nl partner
  • MKBrecht.nl partner

Ontvang onze nieuwsbrief, vol met juridische tips