Ondernemen

De Wet Franchise en de nieuwigheden bij het begin en einde van franchising

Vanaf 1 januari 2021 wijzigt er heel wat voor franchisenemers en franchisegevers. Niet alleen voor nieuwe franchiseovereenkomsten, maar ook voor reeds bestaande overeenkomsten. In aanloop van 2021 doen we alvast een aantal wijzigingen uit de doeken en leggen we uit wat ze voor de franchisegever en -nemer betekenen. In dit blog hebben we het over de informatieplicht aan het begin van de franchiseovereenkomst en de nieuwe bepalingen omtrent het non-concurrentiebeding.

Verregaande informatieverplichtingen

Bij de onderhandelingen over de franchiseovereenkomst zal de franchisegever verplicht zijn om heel wat informatie over te dragen. Het gaat dan bijvoorbeeld om een concept van de overeenkomst, maar ook over financiële gegevens, de verwachte investeringen, de toepasselijke fees et cetera.

De nieuwe Wet Franchise geeft aan dat de franchisegever ook verplicht is om alle overige informatie waarvan de franchisegever “weet of redelijkerwijs kan vermoeden” dat het van belang is, over te maken. Er bestond aanvankelijk wel wat discussie over hoe ver de woorden “alle overige informatie” zich strekken. Uit de Memorie van Toelichting blijkt in ieder geval al dat er geen exploitatieprognose moet worden verschaft. Dit ligt ook in de lijn van de rechtspraak van de Hoge Raad. Het kan en mag natuurlijk wel, maar het is geen verplichting.

In ieder geval zullen franchisegevers vooraf goed moeten nadenken over welke informatie ze al dan niet verschaffen. Bovendien is het belangrijk dat er geen informatie vergeten wordt. Daarom raden we franchisegevers aan om nu al een lijst op te stellen van alle informatie die zal worden overgedragen, hoe ze dat zullen doen en hoe ze dat zullen bewijzen en/of vermelden in de franchiseovereenkomst. Ook raden we hen aan om een geheimhoudingsverklaring op te laten stellen.

Twijfel je bij het beoordelen van de informatie? Leg het dan voor aan een van onze experts. Zij zullen nagaan of er al dan niet sprake is van relevante overige informatie. Zo voorkom je alvast overtredingen en problemen.

Non-concurrentiebeding in de franchiseovereenkomst

Niet alleen bij de totstandkoming van de franchiseovereenkomst gelden er nieuwe regels, maar ook bij de beëindiging ervan. In veel franchiseovereenkomsten staan er momenteel concurrentiebedingen. Deze bedingen verbieden de franchisenemer om gedurende een bepaalde periode en in een bepaalde regio met een concurrerend concept aan de slag te gaan eenmaal de samenwerking met de franchisegever stopt. Dergelijke non-concurrentiebedingen zijn vanaf 1 januari 2021 nog steeds toegestaan, maar er komen wel beperkingen. In het verleden maakten sommige franchisegevers het per slot van rekening veel te bont en legden ze langlopende concurrentieverboden op die zelfs wereldwijd vigeerden.

Onder de nieuwe Wet Franchise zullen deze concurrentiebedingen nog tot maximaal 1 jaar na het einde van de samenwerking van toepassing mogen zijn. Bovendien moet het concurrentiebeding beperkt blijven tot het gebied waarbinnen de franchise ook echt wordt geëxploiteerd. Wanneer een franchisegever enkel actief is in Nederland, kan het dus niet de bedoeling zijn dat zo’n verbod ook geldt in Duitsland of België. Daar doet de ex-franchisenemer de ex-franchisegever geen concurrentie aan en zo’n verbod wordt vanaf 1 januari 2021 dan ook gewoon niet toegestaan.

Neem contact op met MKBrecht.nl

Veel bestaande franchiseovereenkomsten moeten voor 1 januari 2021 worden aangepast. Daarnaast is het slim om nu al na te denken over toekomstige franchiseovereenkomsten en het totstandkomingsproces. Wij raden aan om tijdig actie te ondernemen en de situatie te bespreken met een van onze franchise-experts. Neem vandaag nog contact met ons op en laat je helpen.


MKBrecht.nl Bedrijfsjuristen & Advocaten

Met onze brede expertise binnen onze praktijkgebieden bedienen we cliënten in uiteenlopende sectoren. Van MKB, beursgenoteerde bedrijven en internationale ondernemingen tot (semi-)overheden en non-profit. We bieden juridische adviezen op alle niveaus, van boardroom tot individuele medewerker. Kenmerkend voor onze dienstverlening zijn de hoge kwaliteit, betrouwbaarheid en verdieping in specialismen.

Op zoek naar:


Meer weten over onze dienstverlening? Bel 085 25000 44

  • Wij werkten o.a. voor:
  • MKBrecht.nl partner
  • MKBrecht.nl partner
  • MKBrecht.nl partner
  • MKBrecht.nl partner

Ontvang onze nieuwsbrief, vol met juridische tips