Het is nu ook mogelijk om 's avonds en op zaterdag een belafspraak in te plannen

Contracten

Website laten maken: overdracht auteursrecht is vaak een probleem

27 december 2018

Programmeurs zijn nog geen juristen. Dat maakt de realiteit pijnlijk duidelijk. Veel ontwikkelaars gebruiken standaardovereenkomsten, terwijl zij voor dergelijke toepassingen helemaal niet volstaan. De benadeling van de klant is vaak immens. Zo heeft men meestal niet het auteursrecht op het design, de codes en zelfs de teksten en de foto’s.

Hierdoor blijft men gebonden aan diezelfde ontwerper en kan men geen eenvoudige aanpassingen doen. Dit druist in tegen het bestaansrecht van zo’n website. Laat je een website maken? Teken dan niet zomaar een overeenkomst maar ga een en ander na. Een goede licentie is toch echt wel het minimum.

Garandeer een overdracht van auteursrecht

In het beste geval zullen de auteursrechten integraal aan de klant worden overgedragen. Dit doet men via een zogenoemde akte van overdracht auteursrecht. In die akte wordt opgenomen welke rechten worden overgedragen en wat je er na de overdracht mee kan doen. Bij MKBrecht.nl stellen we regelmatig aktes voor de overdracht van het auteursrecht op, ook wat websites betreft. In zo’n akte hebben we eveneens aandacht voor een aantal andere zaken. Denk bijvoorbeeld aan de vrijwaring door de designer die aangeeft dat hij geen rechten van anderen heeft geschonden. Een logische garantie, toch?

Over het algemeen zal een ontwikkelaar echter niet staan te popelen om een akte van overdracht auteursrecht te ondertekenen. Maar liet je een website speciaal op maat van jouw onderneming maken? Dan is het eigenlijk niet meer dan logisch dat alle rechten ook aan jou toebehoren.

Of werk met een licentie

Naast een volledige overdracht van de auteursrechten is er ook de mogelijkheid om een licentieovereenkomst te sluiten. Hierbij blijven de auteursrechten bij de ontwikkelaar, maar krijg je wel het recht om het design te gebruiken en eventueel ook aan te passen. Wat je met de opgeleverde website mag -of niet mag- doen, is afhankelijk van wat er in die licentieovereenkomst werd overeengekomen. Zo’n licentieovereenkomst kan bovendien ook niet-exclusief zijn, waardoor de ontwikkelaar ook aan anderen een licentie kan toekennen.

Het is belangrijk dat een licentieovereenkomst wordt opgesteld in lijn met de eigen wensen en verwachtingen. Een standaard licentieovereenkomst is zelden aangewezen.

Laat de overeenkomst nalezen of opstellen

Legt de programmeur jou een licentieovereenkomst voor? Laat het dan minimaal eens nalezen door een van onze juristen. Indien noodzakelijk kunnen wij ook een aangepaste licentieovereenkomst opstellen of een akte van overdracht van auteursrecht aanbevelen. Uiteraard betrekken wij zowel jouw wensen als die van de ontwikkelaar bij dit proces om zo een oplossing te vinden die bij de noden van alle partijen aansluit.

Weet tot slot dat bovenstaande regels ook van toepassing zijn indien je een copywriter teksten voor jouw website laat schrijven. Ook dan zorg je er maar beter voor dat alles goed op papier staat.

Je contract laten nakijken, aanpassen of opstellen door onze juristen

vanaf € 49,- per document

Waarom zou je een onnodig risico’s lopen bij het aangaan van een contract of het uitvoeren van je dienstverlening? Wij van MKBrecht willen ondernemers beschermen tegen onnodige risico’s. Voordelige tarieven en goede contracten, dat is ons motto.

Zorg dat je contracten in orde zijn. Of je nu op zoek bent naar Algemene Voorwaarden, Overeenkomst van Opdracht of een Privacy Statement, wij bieden het allemaal aan. Zoek hier je contract!

  • Wij werkten o.a. voor:
  • MKBrecht.nl partner
  • MKBrecht.nl partner
  • MKBrecht.nl partner
  • MKBrecht.nl partner

Ontvang onze nieuwsbrief, vol met juridische tips