Het is nu ook mogelijk om 's avonds en op zaterdag een belafspraak in te plannen

Contracten

Wat met de afkoopsom van de leasewagen bij uitdiensttreding?

18 april 2019

In de autoregeling heb je waarschijnlijk een afkoopsom voor de leaseauto opgenomen. Wanneer de medewerker vervolgens uit dienst treedt, moet de medewerker meestal de afkoopkosten vergoeden. Het is belangrijk dat het gaat om daadwerkelijke kosten, daar de jurisprudentie daar nauwlettend op toeziet. Zeker nu dieselwagens een steeds lagere restwaarde hebben, nemen de afkoopkosten toe. Het belang wordt groter en dus stappen medewerkers steeds sneller naar een advocaat. Een goede autoregeling kan dat voorkomen.

De autoregeling en de afkoopsom

Wanneer je als werkgever een leasewagen ter beschikking stelt, is een autoregeling een absolute aanrader. De autoregeling helpt immers tijdrovende discussies te voorkomen en centraliseert alle afspraken. En dit niet alleen wat de toekenning van de wagen betreft. Het zal immers ook aandacht hebben voor de uitdiensttreding en de gevolgen voor de leasewagen. Een vroegtijdige beëindiging van de leaseovereenkomst zal immers altijd resulteren in een te betalen schadevergoeding.

Daarom zal de werkgever bijna altijd een clausule opnemen waarbij de kosten ten gevolge van het voortijdig inleveren van de wagen, voor rekening van de medewerker zijn. Dat hoeft uiteraard geen verplichting te wezen. Zo kan je de leasewagen ook gewoon overnemen en aan een nieuwe medewerker toekennen. In zo’n geval is er geen sprake van schade en dus ook niet van een te betalen schadevergoeding.

Je moet actief waken over de belangen van de vertrekkende werknemer

Het bedrijf is degene die het leasecontract heeft aangegaan. De medewerker heeft dan ook geen enkele onderhandelingspositie en moet daarom maar de doorgegeven kosten slikken. Of niet slikken.

Daarom verlangt het goed werkgeverschap dat je de belangen van de (ex-)werknemer actief waarborgt. Zo zal je een verduidelijking moeten opvragen van de in rekening gebrachte afkoopsom en dienen na te gaan of de afkoopsom wel degelijk berekend is conform het leasecontract. Hiernaast moet je als werkgever ook effectief onderhandelingen voeren om zo de belangen van de vertrekkende medewerker te waarborgen. Zomaar de doorgegeven afkoopsom bij de vertrekkende medewerker in rekening brengen, kan dus niet.

Enkel de daadwerkelijke kosten doorbelasten

Het Hof Arnhem maakte in 2016 al duidelijk dat de afkoopsom niet hoger mag zijn dan de daadwerkelijke schade. Het viel voornamelijk over het feit dat de werkgever ook de btw doorrekende, terwijl de werkgever uiteraard de btw kon terugvorderen. De btw vormt dan ook geen daadwerkelijke kost en kan niet in rekening worden gebracht, zelfs indien de autoregeling anders zou beweren.

Een goede autoregeling voorkomt veel problemen

Dat is wat de praktijk ons leert. Daarom besteden wij van MKBrecht.nl uitgebreid aandacht aan het opstellen van de autoregeling en gaan wij het gesprek met jou aan. De autoregeling wordt vervolgens volledig afgestemd in functie van jouw bedrijf. Het zorgt er enerzijds voor dat we jouw onderneming maximaal beschermen, maar biedt verder ook de duidelijkheid waar medewerkers op mogen rekenen. En zo voorkomen we tijdrovende discussies. Meer weten over onze diensten of gaan we gewoon meteen voor jou aan de slag? Plan dan nu jouw gesprek in en wij leggen jou een en ander uit. Heerlijk helder. Net zoals medewerkers het ook van jouw autoregeling mogen verwachten.

Je contract laten nakijken, aanpassen of opstellen door onze juristen

vanaf € 49,- per document

Waarom zou je een onnodig risico’s lopen bij het aangaan van een contract of het uitvoeren van je dienstverlening? Wij van MKBrecht willen ondernemers beschermen tegen onnodige risico’s. Voordelige tarieven en goede contracten, dat is ons motto.

Zorg dat je contracten in orde zijn. Of je nu op zoek bent naar Algemene Voorwaarden, Overeenkomst van Opdracht of een Privacy Statement, wij bieden het allemaal aan. Zoek hier je contract!

  • Wij werkten o.a. voor:
  • MKBrecht.nl partner
  • MKBrecht.nl partner
  • MKBrecht.nl partner
  • MKBrecht.nl partner

Ontvang onze nieuwsbrief, vol met juridische tips