Contracten

Wat is een incasso-overeenkomst en waarvoor dient het?

19 oktober 2021

Een aantal stappen van het incassotraject worden vaak intern uitgevoerd. Indien dit niet het gewenste resultaat oplevert, wordt er vervolgens een beroep gedaan op een incassobedrijf. Hiervoor sluit de onderneming een overeenkomst met het incassobedrijf. Deze overeenkomst wordt ook wel een incasso-overeenkomst genoemd. We leggen uit wat een incasso-overeenkomst is, welke afspraken erin zijn opgenomen en waarom een incassobedrijf niet zonder een goede incasso-overeenkomst kan.

Wat is een incasso-overeenkomst?

Een incasso-overeenkomst is een overeenkomst die wordt gesloten tussen een ondernemer en een incassobedrijf. Deze overeenkomst is nodig wanneer de ondernemer bepaalde vorderingen uit handen geeft aan het incassobedrijf, waarbij het incassobedrijf deze vordering namens de ondernemer zal incasseren.

Voor het incassobedrijf is het belangrijk dat het een concreet mandaat heeft. Voor de ondernemer is het dan weer belangrijk dat er duidelijkheid is over de kosten die het incassobedrijf in rekening mag brengen. Deze kosten worden ook wel eens de provisie genoemd. Al deze afspraken worden vastgelegd in een incasso-overeenkomst.

Wat staat er in een incasso-overeenkomst?

In een incasso-overeenkomst staan uiteenlopende afspraken. Het gaat om standaardafspraken over bijvoorbeeld de duur van de overeenkomst en het onderwerp van de overeenkomst, maar ook om heel wat maatwerkbepalingen.

Enerzijds zal de incasso-overeenkomst de verplichtingen van het incassobedrijf bevatten. Het gaat bijvoorbeeld om afspraken over hoe de incassoprocedure zal verlopen, hoe de incassodiensten worden uitgevoerd en welke acties door het incassobedrijf worden getroffen. Vaak neemt men ook op dat het incassobedrijf op gepaste momenten dient te rapporteren over het werk dat men verricht.

Anderzijds bevat de incasso-overeenkomst afspraken over de verplichtingen van de ondernemer. Meestal is de medewerking van de ondernemer vereist en zal de ondernemer informatie moeten overdragen. Ook zal de ondernemer een provisie moeten betalen. Vaak wordt bepaald dat dit wordt verrekend met de geïncasseerde bedragen, al dan niet in combinatie met een no-cure-no-payformule. De provisie kan op verschillende manieren worden berekend. Dit kan een basisbedrag zijn of een percentage van de vordering. Ook abonnementsformules zijn mogelijk.

Waarom heb ik een incasso-overeenkomst nodig?

Als incassobedrijf heb je een duidelijk mandaat van de onderneming nodig. Je hebt je eigen werkwijze, je eigen procedures en je eigen manier van rapporteren. Je kiest zelf hoe je de provisie berekent en wat voor jou het beste werkt. Hierdoor heb je behoefte aan een incasso-overeenkomst die helemaal op maat is samengesteld. Deze incasso-overeenkomst is de ruggengraat van je afspraken met de ondernemer en zorgt ervoor dat jij je recht op een provisie kan uitoefenen.

Nog meer documenten van MKBrecht.nl

Niet alleen kunnen de juristen van MKBrecht.nl een incasso-overeenkomst voor je opstellen, bovendien stellen we ook de andere documenten op waar een incassobedrijf mee te maken krijgt. We zorgen dat elke stap van het incassotraject juridisch correct verloopt. Hiervoor stellen we onder meer de aanmaningsbrieven, de brieven omtrent betalingsregelingen, de stuitingsbrieven en de brieven voor de btw-teruggaaf op. Daarnaast zijn we je eerste aanspreekpunt indien je hier vragen over hebt. Plan een gratis intakegesprek in en maak kennis met een van onze incasso-experts.

Je contract laten nakijken, aanpassen of opstellen door onze juristen

vanaf € 49,- per document

Waarom zou je een onnodig risico’s lopen bij het aangaan van een contract of het uitvoeren van je dienstverlening? Wij van MKBrecht willen ondernemers beschermen tegen onnodige risico’s. Voordelige tarieven en goede contracten, dat is ons motto.

Zorg dat je contracten in orde zijn. Of je nu op zoek bent naar Algemene Voorwaarden, Overeenkomst van Opdracht of een Privacy Statement, wij bieden het allemaal aan. Zoek hier je contract!

  • Wij werkten o.a. voor:
  • MKBrecht.nl partner
  • MKBrecht.nl partner
  • MKBrecht.nl partner
  • MKBrecht.nl partner

Ontvang onze nieuwsbrief, vol met juridische tips