Contracten

Voorkom onduidelijke termen in juridische documenten

Wanneer er in een overeenkomst onduidelijke termen staan, resulteert dat wel vaker in problemen. Dat heeft alles te maken met het feit dat het louter openslaan van een woordenboek niet volstaat. De interpretatie van onduidelijke termen is op de keper beschouwd veel subjectiever dan wat men soms denkt. Net daarom is het belangrijk om een beroep te doen op een jurist.

Subjectieve uitleg van onduidelijke termen

In Nederland speelt niet alleen de taalkundige uitleg van een overeenkomst een rol, maar ook de partijbedoelingen. Dit is wat we de Haviltex-uitleg noemen. Ook bij de uitleg van onduidelijke termen speelt de subjectieve Haviltex-uitleg een belangrijke rol. Hierbij vertrekt de rechter in principe van wat de partijen verwachten of mochten verwachten. Die verwachtingen variëren naargelang de kennis of ervaring van de partijen. De interpretatie van termen kan bij een freelanceovereenkomst dus anders zijn dan bij een arbeidsovereenkomst.

Zeker indien de tegenpartij een consument is, van wie een beperktere kennis mag worden verwacht, resulteert dat niet altijd in de uitleg die jij voor ogen had. Wel houdt de rechter ook rekening met andere omstandigheden en bewijzen, zoals bijvoorbeeld de mailcorrespondentie. Maar wanneer je dergelijke afspraken mondeling hebt gemaakt kan je dat dus niet zomaar aantonen.

Wanneer het in de overeenkomst bijvoorbeeld gaat om de levering van zand, is het niet altijd duidelijk welk type zand daarmee wordt bedoeld. Op basis van de gehanteerde prijs kan je dan misschien wel zeggen dat een bouwfirma had moeten weten dat het om metselzand ging, maar ten opzichte van een consument is dat niet automatisch het geval. Net daarom moet je onduidelijke termen voorkomen.

Onduidelijke termen uitleggen

Er zijn verschillende manieren om onduidelijke termen uit te leggen. In een eerder blogbericht hadden we het bijvoorbeeld over de toevoeging van een considerans. Zo’n considerans bevat de beweegredenen van de partijen en kan helpen om de verwachtingen van de partijen te bepalen, wat dan weer cruciaal is bij de Haviltex-uitleg van de onduidelijke term.

Het is natuurlijk nog beter om een artikel met definities aan de overeenkomst toe te voegen. In dat artikel worden dan potentieel onduidelijke termen uitgelegd. Zo kan het bijvoorbeeld uitleggen dat jullie met “schriftelijk” eigenlijk “aangetekende post bedoelen” of kan het een niet-limitatieve lijst opnemen van “geheime documenten”.

Wanneer er geen definities en geen considerans aanwezig is, zal de rechter op basis van andere stukken op zoek moeten gaan naar de subjectieve verwachtingen van de partijen. Daarvoor zal de rechter bijvoorbeeld de mailcorrespondentie, de bestelgeschiedenis van de klant en de vermeldingen op de website er even bij moeten nemen. Uiteraard kan de rechter op basis van de redelijkheid en billijkheid alsnog voor een andere uitleg opteren, maar in de praktijk resulteert het toch al snel in een onzekere of zelfs onwenselijke uitkomst.

Doe een beroep op MKBrecht.nl

Onduidelijke termen in een overeenkomst kunnen soms grote gevolgen hebben. Daarom is het belangrijk om deze termen goed uit te leggen. Een goede uitleg biedt geen ruimte voor een ongunstige interpretatie en sluit maximaal aan bij de wensen van de partijen. Dankzij de jarenlange ervaring van onze gekwalificeerde juristen weten wij als geen ander hoe we dat moeten doen. Reken daarom op de expertise van MKBrecht.nl en kom niet voor onaangename verrassingen te staan.


MKBrecht.nl Bedrijfsjuristen & Advocaten

Met onze brede expertise binnen onze praktijkgebieden bedienen we cliënten in uiteenlopende sectoren. Van MKB, beursgenoteerde bedrijven en internationale ondernemingen tot (semi-)overheden en non-profit. We bieden juridische adviezen op alle niveaus, van boardroom tot individuele medewerker. Kenmerkend voor onze dienstverlening zijn de hoge kwaliteit, betrouwbaarheid en verdieping in specialismen.

Op zoek naar:


Meer weten over onze dienstverlening? Bel 085 25000 44

  • Wij werkten o.a. voor:
  • MKBrecht.nl partner
  • MKBrecht.nl partner
  • MKBrecht.nl partner
  • MKBrecht.nl partner

Ontvang onze nieuwsbrief, vol met juridische tips