Het is nu ook mogelijk om 's avonds en op zaterdag een belafspraak in te plannen

Contracten

Verwerkersovereenkomst opstellen? Doe het niet zelf! Hier waarom

16 maart 2019
mr. Jaime Boogaers
Privacy/ICT-recht Advocaat & Jurist, 16 jaar ervaring
De Autoriteit Persoonsgegevens is niet mild als het gaat om boetes, zorg dat je het goed geregeld hebt.
mr. Jaime Boogaers

Met een verwerkersovereenkomst zorg je ervoor dat een andere partij, de verwerker genoemd, zorgvuldig met de persoonsgegevens omspringt. Jij geeft aan wat al dan niet toegelaten is. En zo zorg je ervoor dat de persoonsgegevens een optimale bescherming genieten. In de wet staat nergens geschreven dat je de verwerkersovereenkomst door een jurist of advocaat moet laten opstellen. Maar toch doe je het toch maar beter niet zelf. Hier waarom.

Opstellen van een verwerkersovereenkomst is maatwerk

In een verwerkersovereenkomst moeten verschillende bepalingen worden opgenomen. Zo moet het het doel van de verwerking omschrijven, net zoals de verwerkingsmethode. Denk echter ook aan andere bepalingen zoals geheimhoudingsverklaringen, afspraken indien met onderaannemers wordt gewerkt en de duur van de verwerking. Voor elke verwerkersovereenkomst zal een en ander natuurlijk anders zijn. Zomaar even een verwerkersovereenkomst van het internet plukken? Dat volstaat logischerwijs niet.

Model Verwerkersovereenkomst laten opstellen door een bedrijfsjurist?

€ 149,- per document

Laten we een afspraak maken. We bespreken al je wensen voordat je bestelt. Het gesprek is gratis en vrijblijvend en duurt 20 a 30 minuten.

  • Wij leveren betrouwbaar & correct juridisch maatwerk
  • In een telefonische intake bespreken we al je wensen
  • Binnen 7 dagen opgeleverd, spoedlevering mogelijk
  • Vaste prijs per document en achteraf betalen

Wij bieden ook speciale AVG pakketten.

Maar: ga niet akkoord met een opgedrongen verwerkersovereenkomst

Een verwerkersovereenkomst wordt afgesloten tussen de verantwoordelijke en de verwerker. Uiteraard is het dan ook de verantwoordelijke die zijn verantwoordelijkheid opneemt en aan de verwerker aangeeft wat al dan niet door de beugel kan. Soms horen we wel eens het omgekeerde en zien we dat een verwerker al ‘voor jou’ een verwerkersovereenkomst heeft opgesteld.

Dat is natuurlijk niet de bedoeling, want vaak is het niet alleen vriendelijk maar bovenal een manier om de verantwoordelijkheid maximaal weg te wuiven. Zeker indien de verwerker de overeenkomst door zijn advocaat liet opstellen… Als het misloopt, komt zo’n overeenkomst als een boemerang in jouw gezicht te vliegen. Laat daar geen twijfel over bestaan. Daarom kiezen jullie maar beter voor een gezamenlijke verwerkersovereenkomst. Want alleen dat is echt eerlijk.

Verwerkersovereenkomst en aansprakelijkheid

Indien de persoonsgegevens van een klant te grabbel komen te liggen, zal de klant jou waarschijnlijk aanspreken. En dat kan in een fikse schadevergoeding resulteren. Niet leuk. Zeker indien het eigenlijk de verwerker was die de persoonsgegevens onvoldoende beveiligde. In zo’n geval wordt de verwerkersovereenkomst bovengehaald. Aan de hand van de hierin gemaakte afspraken wordt dan nagegaan of de verwerker niks te verwijten valt. En zo kan jij aantonen dat je helemaal niet aansprakelijk bent!

Dit bewijst meteen ook waarom je nooit een verwerkersovereenkomst van het internet mag plukken of mag laten opdringen door een verwerker: de verwerkersovereenkomst hoort uiteraard in het voordeel te spelen van de verwerkingsverantwoordelijke. Dat is ook logisch, want het is de verantwoordelijke die de verantwoordelijkheid moet dragen. What’s in a name? Veel, zo blijkt.

Fikse boetes mogelijk

Je moet niet alleen over een verwerkersovereenkomst beschikken, de wetgever legt ook een aantal eisen op waaraan zo’n verwerkersovereenkomst moet voldoen. De vereisten staan onder andere in artikel 28 AVG te lezen.

Als er geen verwerkersovereenkomst is of er niet is voldaan aan de wettelijk opgelegde vereisten, kan je dan ook een boete in de bus krijgen. Richtbedragen zijn er niet echt, omdat de Autoriteit Persoonsgegevens vrij veel vrijheid krijgt om de hoegrootheid van dergelijke boetes te bepalen. Maar dat ze niet min zijn, staat overal wel te lezen.

De belangrijkste conclusie: zelf een verwerkersovereenkomst opstellen is dan wel goedkoper, maar niet als je vervolgens tegen torenhoge boetes en schadevergoedingen aanloopt. Toch maar niet zelf de verwerkersovereenkomst opstellen? Dat lijkt ons de enige manier te zijn om ook echt met een dubbeltje op de eerste rang te zitten.

Je contract laten nakijken, aanpassen of opstellen door onze juristen

vanaf € 49,- per document

Waarom zou je een onnodig risico’s lopen bij het aangaan van een contract of het uitvoeren van je dienstverlening? Wij van MKBrecht willen ondernemers beschermen tegen onnodige risico’s. Voordelige tarieven en goede contracten, dat is ons motto.

Zorg dat je contracten in orde zijn. Of je nu op zoek bent naar Algemene Voorwaarden, Overeenkomst van Opdracht of een Privacy Statement, wij bieden het allemaal aan. Zoek hier je contract!

  • Wij werkten o.a. voor:
  • MKBrecht.nl partner
  • MKBrecht.nl partner
  • MKBrecht.nl partner
  • MKBrecht.nl partner

Ontvang onze nieuwsbrief, vol met juridische tips