Contracten

Het arbitragebeding: interessant voor jouw document?

Vooral in de bouwsector zijn arbitragebedingen niet ongewoon, maar ook in diverse standaardmodellen zijn ze terug te vinden. Het voordeel van zo’n arbitragebeding is dat een discussie niet aan de gewone rechter wordt voorgelegd, maar aan ervaren arbiters. Het gaat dan vaak om mensen uit de branche die over de noodzakelijke technische kennis beschikken. Dat moet resulteren in snellere uitspraken, waardoor pakweg bouwwerkzaamheden niet onnodig lang stilliggen. Het nadeel is dan weer dat de arbitrage soms duurder is en dat een onafhankelijke rechter natuurlijk meer waarborgen biedt. Niet voor niets staat vooral de Europese regelgeving twijfelachtig tegenover de geldigheid van dergelijke arbitragebedingen in overeenkomsten met consumenten.

Arbitragebeding wordt vaak terzijde geschoven

Het klopt dat een arbitragebeding vaak in extra hoge kosten resulteert, vaak ten gevolge van het hoge honorarium van de arbiters. Het verschil met een procedure voor de klassieke rechtbank loopt vaak op tot zo’n tienduizend euro. Het hoeft dan ook niet te verbazen dat de geldigheid van het arbitragebeding vaak voor de rechtbank wordt aangevochten. En al even vaak met succes, want rechters vernietigen het arbitragebeding wel vaker omwille van redenen van redelijkheid en billijkheid. Dat zorgt toch voor een uitholling van het arbitragebeding.

Vooral wanneer het arbitragebeding wordt opgenomen in overeenkomsten met consumenten, wordt het door de rechter snel-snel terzijde geschoven. Men geeft dan, onder invloed van de EG-Richtlijn met betrekking tot oneerlijke bedingen in consumentenovereenkomsten, aan dat het beding onredelijk en dus vernietigbaar is. En dat vooral wanneer de ene partij financieel veel daadkrachtiger is dan de andere. Het arbitragebeding staat niet (meer) op de zwarte lijst met onredelijk bezwarende bedingen, maar het blijft toch belangrijk dat de rechten van de consument voldoende worden gewaarborgd.

Ga vooraf na of arbitragebeding opportuun is

Indien een arbitragebeding onredelijk of onbillijk is, zal het bijna altijd worden aangevochten of vernietigd. Neem het daarom enkel op wanneer arbitrage echt tot de wil van de partijen behoort of de voordelen van een arbitrageprocedure ontegensprekelijk zijn. Dat is bijvoorbeeld het geval indien een verregaande vorm van deskundigheid noodzakelijk is of indien een snelle doorlooptijd door de partijen gewenst is. Neem die motivering eventueel ook op in het arbitragebeding.

Dat dat stuk voor stuk redenen zijn die de geldigheid van het arbitragebeding kunnen bewerkstelligen, werd in een arrest van 21 september 2012 door de Hoge Raad bevestigd. Dat hoeft niet te verbazen, want bij een verregaande vaktechnische kennis moet ook de rechter een beroep doen op het oordeel van een deskundige. En ook bij een klassieke procedure worden dan extra kosten in rekening gebracht en resulteert dat in een mindere bescherming van de procespartijen. In datzelfde arrest werd overigens besloten dat de rechter steeds voldoende moet motiveren waarom het arbitragebeding ongeldig is.

Laat arbitragebeding opstellen door MKBrecht.nl

Wil je een arbitragebeding opnemen in je overeenkomst of in de algemene voorwaarden? Dan gaat MKBrecht.nl de opportuniteit ervan na. Een arbitragebeding dat eenvoudigweg wordt vernietigd, heeft per slot van rekening geen nut. Heeft het arbitragebeding wel overlevingskansen? Dan stellen we het voor jou op. We houden hierbij rekening met eerdere uitspraken en zorgen ervoor dat het niet al te eenvoudig vernietigbaar is. Plan een intakegesprek om de mogelijkheden te bespreken.


MKBrecht.nl Bedrijfsjuristen & Advocaten

Met onze brede expertise binnen onze praktijkgebieden bedienen we cliënten in uiteenlopende sectoren. Van MKB, beursgenoteerde bedrijven en internationale ondernemingen tot (semi-)overheden en non-profit. We bieden juridische adviezen op alle niveaus, van boardroom tot individuele medewerker. Kenmerkend voor onze dienstverlening zijn de hoge kwaliteit, betrouwbaarheid en verdieping in specialismen.

Op zoek naar:


Meer weten over onze dienstverlening? Bel 085 25000 44

  • Wij werkten o.a. voor:
  • MKBrecht.nl partner
  • MKBrecht.nl partner
  • MKBrecht.nl partner
  • MKBrecht.nl partner

Ontvang onze nieuwsbrief, vol met juridische tips