Het is nu ook mogelijk om 's avonds en op zaterdag een belafspraak in te plannen

Contracten

Domeinnaam kopen? Kies dan steeds voor een koopovereenkomst

23 januari 2019

Begin 2018 kwam het programma Opgelicht?! van AVROTROS met het bericht dat vele ondernemers gebeld werden door het Groningse bedrijf Trademark Office. Aan de telefoon kregen ze iemand die beweerde dat een derde partij het gemunt had op een voor hen potentieel interessante domeinnaam. Ze zouden er zelfs gewoon porno of andere vervelende content op vertonen… Of je toch niet meteen even de .com-extensie wil aanschaffen voor een lange termijn en tegen woekertarieven? Dat vroegen ze net niet letterlijk.

Op de website opgelicht.avotros.nl verscheen al snel een waarschuwing en uiteindelijk volgde eind 2018 ook een uitzending in het kader van het televisieprogramma Kassa. Het bleek volgens het programma om oplichting te gaan. Wij van MKBrecht.nl lichten een en ander toe.

Er bestaat geen “eerste registratierecht”

Tijdens het telefoongesprek zou men het gehad hebben over een zogenoemd “eerste registratierecht”. Dankzij dit “eerste registratierecht” zou de ondernemer, op basis van zijn .nl-extensie, het eerste recht hebben op pakweg de .com-extensie. Nonsens, noemen wij het.

Het is belangrijk om te weten dat er helemaal niet zoiets bestaat als een eerste registratierecht. Wel is het zo dat je, indien je meent aanspraak te maken op een domeinnaam, daarvoor naar de rechter kan stappen. Vooral als houder van een merk of een handelsnaam biedt dit perspectieven, hoewel ook de gemeente Oldambt de domeinnaam gemeenteoldambt.nl in het verleden al succesvol kon claimen. Over deze mogelijkheid zullen ze aan de telefoon waarschijnlijk niet hebben bericht.

Juridische procedure is niet altijd een garantie op succes

Anderzijds hoeft zo’n juridische procedure niet altijd in winst te resulteren. In het verleden oordeelde de rechter bijvoorbeeld ook al eens dat het aanpassen van de website voldoende was om twijfel uit te sluiten. Hier was de overdracht van de domeinnaam dus niet noodzakelijk. Ook indien je geen houder bent van een merk- of handelsnaam, is het een stuk moeilijker om een positief vonnis in handen te krijgen.

In feite is zo’n rechterlijke vonnis niks meer of minder dan de basis voor een gedwongen overdracht. De registrar moet het bestaan van het vonnis erkennen en de overdracht van de domeinnaam afhandelen. Daar kan de huidige houder zich niet zomaar tegen verzetten.

Hetzelfde kan men uiteraard ook op vrijwillige basis bekomen. Via een koopovereenkomst regelt men de overdracht van de domeinnaam, terwijl de huidige houder er nog een centje aan overhoudt en een juridische procedure voorkomt. Win-win, op voorwaarde dat je een en ander goed op papier zet.

Stel steeds een koopovereenkomst op

Sluit je een koopovereenkomst met de houder van de domeinnaam? Dan moet de registrar die overeenkomst respecteren. Ook wanneer de huidige houder niet langer meewerkt, kan je zelf bij de registrar aankloppen. De voorwaarde is dan wel dat je het bestaan en de inhoud van de overeenkomst kan bewijzen, waardoor zowel het velletje papier als de handtekeningen zich opdringen.

Hiernaast kan je ook zelf een en ander doen om extra zekerheid in te bouwen. Denk bijvoorbeeld aan een boetebeding die een sanctie oplegt indien de overeenkomst niet wordt nageleefd. Twijfel je over de geschiktheid van jouw koopovereenkomst? Laat het dan even nalezen door een van onze juridische experts. Uiteraard kunnen wij van MKBrecht.nl ook gewoon de koopovereenkomst voor jou opstellen. Tijdens een vrijblijvend telefonisch gesprek leggen we jou een en ander uit.

Je contract laten nakijken, aanpassen of opstellen door onze juristen

vanaf € 49,- per document

Waarom zou je een onnodig risico’s lopen bij het aangaan van een contract of het uitvoeren van je dienstverlening? Wij van MKBrecht willen ondernemers beschermen tegen onnodige risico’s. Voordelige tarieven en goede contracten, dat is ons motto.

Zorg dat je contracten in orde zijn. Of je nu op zoek bent naar Algemene Voorwaarden, Overeenkomst van Opdracht of een Privacy Statement, wij bieden het allemaal aan. Zoek hier je contract!

  • Wij werkten o.a. voor:
  • MKBrecht.nl partner
  • MKBrecht.nl partner
  • MKBrecht.nl partner
  • MKBrecht.nl partner

Ontvang onze nieuwsbrief, vol met juridische tips