Arbeidszaken

Zzp’er naast je baan: dit moet je regelen voor een succesvolle start

Ben je op zoek naar een manier om je eigen bedrijf te starten, maar wil je dit doen naast je huidige baan? Als zzp’er werken naast je vaste baan kan een goede oplossing zijn om te ontdekken of je echt klaar bent voor het ondernemerschap. Er zijn wel verschillende dingen om aan te denken, want er zijn niet alleen voordelen verbonden aan het parttime ondernemerschap.

Voordelen en nadelen van de parttime zzp’er

Er zijn zowel voordelen als nadelen aan het parttime werken als zzp’er. Een voordeel is dat je een kleiner financieel risico loopt, omdat je nog altijd een (vaste) baan hebt waarmee je een deel van je inkomen verdient. Ook heb je de zekerheid van een inkomen, wat kan helpen om zonder stress je bedrijf uit te bouwen. Als het uiteindelijk niet blijkt te lukken, heb je nog altijd je (vaste) baan om op terug te vallen.

Een nadeel van het parttime werken als zzp’er is dat je slechts parttime beschikbaar bent voor je klanten, wat kan leiden tot een slechte bereikbaarheid. Dit kan het moeilijker maken om nieuwe opdrachten binnen te halen. Verder heb je als parttime zzp’er minder belastingvoordelen dan een fulltime zzp’er, waardoor het financieel minder aantrekkelijk kan zijn. Bovendien kan de langzamere groei van het bedrijf als gevolg van het parttime werken leiden tot minder inkomsten. Ten slotte heb je als parttime zzp’er wel dezelfde verplichtingen als fulltime zzp’ers, maar dan met minder tijd en geld.

Nevenwerkzaamhedenbeding en als zzp’er starten naast je baan

Voordat je als zzp’er naast je baan kunt starten, is het belangrijk om te weten of dit is toegestaan volgens je huidige arbeidsovereenkomst. Sommige arbeidsovereenkomsten bevatten namelijk een nevenwerkzaamhedenbeding, wat betekent dat je niet zonder toestemming van je werkgever als zzp’er mag werken naast je baan. Als je niet zeker weet of je arbeidsovereenkomst een dergelijk beding bevat, is het verstandig om dit te checken. Weet in ieder geval dat er tegenwoordig een verbod is op nevenwerkzaamhedenbedingen zonder een objectieve reden. Als de werkgever geen objectieve reden kan geven, is het nevenwerkzaamhedenbeding ongeldig. Daarom kan het ook interessant zijn om advies te vragen aan een juridisch expert. Soms kan je zelfs met een nevenwerkzaamhedenbeding toch als zzp’er starten naast je baan.

Onmisbare documenten bij het starten als zzp’er

Om als zzp’er te starten, zijn er een aantal overeenkomsten die je nodig hebt. Allereerst heb je een zzp-overeenkomst of een overeenkomst van opdracht nodig. Je sluit deze overeenkomst samen met je opdrachtgever. In deze overeenkomst wordt duidelijk vastgelegd wat de opdracht inhoudt, wat de duur van de opdracht is en welke vergoeding je krijgt. Daarnaast is het verstandig om algemene voorwaarden te hebben die gelden voor al je opdrachten als zzp’er.

Je kan deze en andere overeenkomsten laten opstellen door een jurist. Dit biedt de meeste zekerheid. Goede overeenkomsten helpen juridische conflicten te voorkomen en zorgen ervoor dat de fiscus je ook als ondernemer ziet. Bij MKBrecht.nl hanteren we transparante en vaste tarieven voor alle documenten die we opstellen. Hierdoor kan je hier rekening mee houden bij het opstellen van je ondernemingsplan.

Verzekeringen voor de startende zzp’er

Als je naast je baan wil starten als zzp’er, is het verstandig om je goed te verzekeren. Er zijn verschillende verzekeringen waar je als zzp’er rekening mee moet houden. Een voorbeeld hiervan is een aansprakelijkheidsverzekering of een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering. Hiermee ben je verzekerd tegen claims van derden ten gevolge van schade die ze ondervinden door jouw werk. Ook een arbeidsongeschiktheidsverzekering is interessant, terwijl het is aan te raden om na te denken over jouw pensioen. Let op: deze opsomming is niet per se volledig. Op basis van jouw persoonlijke situatie en behoeften kan je ook andere verzekeringen nodig hebben, zoals een zakelijke autoverzekering of een inboedelverzekering. Neem voor advies hieromtrent altijd contact op met een verzekeringsadviseur of een juridisch expert.


MKBrecht.nl Bedrijfsjuristen & Advocaten

Met onze brede expertise binnen onze praktijkgebieden bedienen we cliënten in uiteenlopende sectoren. Van MKB, beursgenoteerde bedrijven en internationale ondernemingen tot (semi-)overheden en non-profit. We bieden juridische adviezen op alle niveaus, van boardroom tot individuele medewerker. Kenmerkend voor onze dienstverlening zijn de hoge kwaliteit, betrouwbaarheid en verdieping in specialismen.

Op zoek naar:


Meer weten over onze dienstverlening? Bel 085 25000 44

  • Wij werkten o.a. voor:
  • MKBrecht.nl partner
  • MKBrecht.nl partner
  • MKBrecht.nl partner
  • MKBrecht.nl partner

Ontvang onze nieuwsbrief, vol met juridische tips