Arbeidszaken

Werknemer meldt ziekte via WhatsApp: is dat wel geldig?

De communicatie tussen de werknemer en de werkgever verloopt steeds vaker digitaal. Sms’jes en mails volgen elkaar op. En soms maakt men ook gebruik van WhatsApp of Facebook Messenger. De vraag stelt zich echter of zo’n communicatie ook juridische draagkracht kan hebben. Kan een werknemer zich bijvoorbeeld via WhatsApp rechtsgeldig ziek melden? Daarover zijn de afgelopen jaren al een aantal uitspraken verschenen die wij van MKBrecht.nl graag even toelichten.

Heeft de ontvanger de berichten daadwerkelijk ontvangen?

Opdat het om een geldige ziektemelding gaat, moet de werkgever de melding ook effectief hebben ontvangen. De rechtspraak lijkt daarbij geen moer te geven om de manier waarop de ziektemelding werd gecommuniceerd. Ook een telefonische ziektemelding of een ziektemelding via WhatsApp kan dus rechtsgeldig zijn. Maar dan moet wel worden bewezen dat de werkgever de ziektemelding ook effectief ontving. Het is de werknemer die het bewijs moet leveren.

Daarover moest de Groningse kantonrechter in 2012 nog uitspraak doen. Toen had een werknemer zich via een WhatsApp-berichtje ziek gemeld. Aan de kantonrechter werden schermafbeeldingen van het bericht overgelegd. Volgens de kantonrechter had de werkgever de ziektemelding wel degelijk ontvangen, want er stonden twee vinkjes achter het bericht. Volgens de kantonrechter kon worden aangenomen dat de werkgever het bericht had gelezen en ontvangen, waardoor de ziektemelding geldig was.

Via tools zoals WhatsApp of Facebook Messenger is het soms duidelijk of iemand het bericht al dan niet heeft ontvangen. En dus kan de ziektemelding wel degelijk rechtsgeldig zijn. En dat bevestigde ook de rechtbank Amsterdam in 2015 nog. Toen had de werkgever wel gewoon op het WhatsApp-berichtje gereageerd, wat natuurlijk nog duidelijker is.

Lukt dat ook via sms?

Via WhatsApp of Facebook Messenger kan het duidelijk zijn of de werkgever al dan niet het bericht heeft ontvangen. Maar bij een sms’je is dat niet het geval. In 2003 volstond dat voor de rechter te Zwolle nog om de ziektemelding ongeldig te noemen. Volgens de rechter was het de verzender van het bericht die moest aantonen of het bericht was afgeleverd. En omdat de werkgever dat laatste ontkende, was het niet mogelijk om het bewijs te leveren. Hier volgde de rechter dezelfde redenering als bij een per gewone post verzonden ziektemelding: voor de verzender is het afleveren ervan onmogelijk aan te tonen. En dus moet de werknemer maar een aangetekende brief verzenden. Of een appje sturen.

Voortdurend digitale kanalen monitoren?

Als werkgever kan je je natuurlijk wel wapenen tegen digitale manoeuvres. Zo kan je in een ziekteverzuimreglement een aantal ziekteverzuimvoorschriften opleggen. Dan sta je alvast extra sterk in de schoenen. Bovendien moet je weten dat de technologie de laatste jaren niet stil stond. Europese privacyregels hebben aanbieders zoals Facebook gedwongen om actie te ondernemen. Aldus kan je tegenwoordig de vinkjes in WhatsApp uitschakelen. Dan kan de verzender niet zien of je het bericht hebt gelezen. Wij raden aan om dat te doen.

Bij MKBrecht.nl zijn we beducht voor de technologische uitdagingen die de vooruitgang met zich mee brengt. Wij weten als geen ander dat oude documenten niet zijn aangepast aan de hedendaagse technologische mogelijkheden. En daarom onderwerpen we het graag aan een kritische analyse. Meer weten over onze diensten? Maak dan een belafspraak.


MKBrecht.nl Bedrijfsjuristen & Advocaten

Met onze brede expertise binnen onze praktijkgebieden bedienen we cliënten in uiteenlopende sectoren. Van MKB, beursgenoteerde bedrijven en internationale ondernemingen tot (semi-)overheden en non-profit. We bieden juridische adviezen op alle niveaus, van boardroom tot individuele medewerker. Kenmerkend voor onze dienstverlening zijn de hoge kwaliteit, betrouwbaarheid en verdieping in specialismen.

Op zoek naar:


Meer weten over onze dienstverlening? Bel 085 25000 44

  • Wij werkten o.a. voor:
  • MKBrecht.nl partner
  • MKBrecht.nl partner
  • MKBrecht.nl partner
  • MKBrecht.nl partner

Ontvang onze nieuwsbrief, vol met juridische tips