Arbeidszaken

Wees op je hoede voor foutjes in een ontslagbrief

Om een werknemer op staande voet te ontslaan, moet er sprake zijn van een dringende reden. Deze dringende reden moet voor de werknemer duidelijk zijn. Daarom wordt de dringende reden meestal schriftelijk opgenomen in de ontslagbrief. In theorie is dat geen vereiste en volstaat het dat het voor de werknemer helemaal duidelijk is wat de dringende reden is. Er mag met andere woorden geen twijfel over bestaan en net daarom raden we aan om het toch heel duidelijk te communiceren. Bovendien moet de reden zo snel mogelijk aan de werknemer worden meegedeeld.

Reden moet voor de werknemer duidelijk

Dat een foutje in een ontslagbrief niet altijd grote consequenties heeft, bewijst een arrest van de Hoge Raad in 2016. Toen had een werknemer een zakelijke tankpas voor privédoeleinden gebruikt. Tijdens een gesprek met de werkgever gaf de werknemer dat ook toe. In de brief die volgde sprak de werkgever echter niet over het onrechtmatig gebruik van een tankpas, maar over diefstal. De werknemer vocht het ontslag dan ook aan. Volgens de Hoge Raad was het echter, door de inhoud van het eerste gesprek, voldoende duidelijk wat de werkgever met diefstal bedoelde.

Onrechtmatig ontslag bij het benoemen van een foute reden

Toch loopt het soms wel mis. Dat bewijst een uitspraak van het Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden van 18 augustus laatstleden. Het relaas van de feiten toont aan welke gevolgen een klein foutje kan hebben.

Een productiemedewerker van een metaalbedrijf werd begin 2019 arbeidsongeschikt na een arbeidsongeval. Acht maand na het arbeidsongeval vond een bedrijfsarts de werknemer in staat om enkele uren per week aangepast werk te verrichten. De werknemer kermt het desondanks uit van de pijn en het blijkt echt niet te lukken om de re-integratiewerkzaamheden te verrichten. Nadien bestelde een collega een pizza en bleek de pizzabezorger de pijnlijdende werknemer te zijn die ineens vrolijk rondhuppelt. De werkgever schakelt daarop een bedrijfsrecherchebureau in dat inderdaad vaststelt dat de werknemer vaak met bezorgtassen uit de pizzeria vertrekt en vervolgens met de persoonlijke auto wegrijdt.

De werknemer ontkent echter alle feiten en zegt dat hij zelfs niet met de auto kan rijden wegens de pijn aan zijn been. De werkgever ontslaat daarop zijn werknemer op staande voet. In de ontslagbrief schrijft de werkgever dat de werknemer zijn beperkingen en pijntjes zou hebben geveinsd. En daar beging de werkgever een grote fout.

Het Gerechtshof vernietigde het ontslag. Volgens het Gerechtshof kan de werkgever helemaal niet bewijzen dat de werknemer zijn pijn veinsde. Zo sluiten de vaststellingen van het recherchebureau helemaal geen pijnklachten uit. Uiteindelijk moest de werkgever de werknemer een ontslagvergoeding van 16.000 euro (excl. proceskosten) betalen. De rechter vertelde er nog even fijntjes bij dat de kantonrechter het ontslag wel zou hebben uitgesproken als de werkgever een verstoorde arbeidsverhouding had ingeroepen. De rechter wist ook wel dat het gedrag van de werknemer niet helemaal koosjer was, maar de werkgever had nu eenmaal niet de juiste dringende reden meegedeeld.

Een ontslagbrief opstellen is specialistenwerk

Bij een ontslag op staande voet moet de opzegging zo snel mogelijk plaatsvinden. Toch staat of valt het ontslag vaak met de inhoud van de ontslagbrief. Rechters, onder druk van advocaten, kijken met een vergrootglas naar elk woordje. Geef werknemers dan ook geen munitie om te procederen op basis van woorden. Laat de ontslagbrief opstellen door een specialist. Natuurlijk zijn er ook ontslaggronden die niet de urgentie hebben van ontslag op staande voet. Lees hier de ontslaggronden nog eens na. Neem contact met ons op voor meer informatie.


MKBrecht.nl Bedrijfsjuristen & Advocaten

Met onze brede expertise binnen onze praktijkgebieden bedienen we cliënten in uiteenlopende sectoren. Van MKB, beursgenoteerde bedrijven en internationale ondernemingen tot (semi-)overheden en non-profit. We bieden juridische adviezen op alle niveaus, van boardroom tot individuele medewerker. Kenmerkend voor onze dienstverlening zijn de hoge kwaliteit, betrouwbaarheid en verdieping in specialismen.

Op zoek naar:


Meer weten over onze dienstverlening? Bel 085 25000 44

  • Wij werkten o.a. voor:
  • MKBrecht.nl partner
  • MKBrecht.nl partner
  • MKBrecht.nl partner
  • MKBrecht.nl partner

Ontvang onze nieuwsbrief, vol met juridische tips