Het is nu ook mogelijk om 's avonds en op zaterdag een belafspraak in te plannen

Arbeidszaken

Vernieuwde WW-premies in 2020: tijd om je contracten te herzien

02 december 2019

Vanaf 1 januari 2020 zal de sectorpremie vervallen en wordt de WW-premie bepaald op basis van het type contract. Vaste contracten worden daarbij interessanter dan flexibele contracten. Het verschil is niet min en dus is het nu misschien wel het ideale moment om een aantal van je arbeidsovereenkomsten te herzien. MKBrecht.nl informeert je graag.

Vanaf 1 januari 2020 premie naar type contract

Met de komst van de WAB komt er definitief een einde aan de zogenaamde sectorpremies, waarbij sectoren waar er veel WW’ers zijn ook een hogere sectorpremie kregen. Dat heeft men nu vervangen door een transparant hoog en laag tarief. Het hoog tarief (7,94%) ligt daarbij vijf procentpunt hoger dan het laag tarief (2,94%). Het hoog tarief geldt voor wie geen vast contract heeft, zoals werknemers met tijdelijke contracten, nul-urencontracten of flexcontracten. Het lage tarief is er dan weer voor werknemers met een vast contract.

Tijd voor vaste contracten

De praktijk leert dat sommige ondernemingen hun flexwerkers zo regelmatig inzetten dat zij eigenlijk ook gewoon een vast contract kunnen krijgen. Tot 1 januari 2020 stelt er zich geen probleem, maar vanaf 1 januari 2020 zullen zij jouw organisatie nodeloos geld kosten. Dan is het misschien beter om voor een vast contract te kiezen. Het hoeft daarbij niet te gaan om een voltijds contract, maar uiteraard wel om een contract voor onbepaalde tijd. Contacteer MKBrecht.nl om de nodige documenten op te stellen en de hoge WW-premie te ontlopen.

Tijd voor schriftelijke arbeidsovereenkomsten

Om discussies te voorkomen, heeft de wetgever duidelijk gemaakt wat er onder een vast contract moet worden begrepen. In de praktijk stelt de wetgever een aantal eisen aan het vast contract. Zo moet het gaan om een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd en moet het duidelijk vastleggen wat de omvang is van de te verrichten arbeid. Een vast 0-urencontract geldt met andere woorden niet, omdat de omvang dan niet duidelijk is.

Opmerkelijk is ook dat het woordje ‘schriftelijk’ in de definitie is opgenomen. Dat wil zeggen dat alleen schriftelijk vaste contracten in aanmerking komen voor het laag tarief. Zijn er nog steeds een aantal medewerkers die een mondelinge arbeidsovereenkomst hebben? Dat laat je de afspraken maar beter in een schriftelijk contract gieten. Contacteer MKBrecht.nl voor het opstellen van de schriftelijke arbeidsovereenkomsten.

Niet creatief omspringen met vaste contracten

We waarschuwen wel: het louter laten opstellen van een schriftelijk vast contract volstaat niet om de lage premie te genieten. Het hoge tarief kan nu eenmaal met terugwerkende kracht worden geheven. Dat zal bijvoorbeeld het geval zijn wanneer een contract binnen de proeftijd wordt beëindigd of door creatief om te springen met seizoenswerk. Daarom loont het de moeite om vooraf het nodige advies in te winnen. Ook hiervoor helpt MKBrecht.nl jou graag verder.

Heb je een vraag over de nieuwe WW-premies en je huidige arbeidsovereenkomsten? Ontvang je graag advies om te besparen op die WW-premies of laat je de nieuwe arbeidsovereenkomsten graag opstellen door een juridisch expert? Plan dan nu een belafspraak in en MKBrecht.nl helpt je verder.

Je contract laten nakijken, aanpassen of opstellen door onze juristen

vanaf € 49,- per document

Waarom zou je een onnodig risico’s lopen bij het aangaan van een contract of het uitvoeren van je dienstverlening? Wij van MKBrecht willen ondernemers beschermen tegen onnodige risico’s. Voordelige tarieven en goede contracten, dat is ons motto.

Zorg dat je contracten in orde zijn. Of je nu op zoek bent naar Algemene Voorwaarden, Overeenkomst van Opdracht of een Privacy Statement, wij bieden het allemaal aan. Zoek hier je contract!

  • Wij werkten o.a. voor:
  • MKBrecht.nl partner
  • MKBrecht.nl partner
  • MKBrecht.nl partner
  • MKBrecht.nl partner

Ontvang onze nieuwsbrief, vol met juridische tips