Arbeidszaken

Hoe zit het nu weer met de invoering van een cafetariaregeling?

In een vorig artikel hadden we het over de gewijzigde wetgeving omtrent de fiets van de zaak. Hierbij is het interessant om de fiets als onderdeel van de arbeidsvoorwaarden aan te bieden. Veel leveranciers adviseren daarbij om de fiets van de zaak in een zogenaamde cafetariaregeling te incorporeren. Aangezien wij merken dat er nog veel onduidelijkheid heerst over zo’n zogenoemde cafetariaregeling, leggen wij het een en ander voor jou uit.

Wat is de cafetariaregeling?

De cafetariaregeling is een regeling waarbij een werknemer bepaalde aspecten van zijn belastbaar loon inruilt voor onbelast loon. Net zoals in een cafetaria kiest de werknemer of en hoe hij zijn belastbaar loon omzet. Fiscaal is dit voor de werknemer veel interessanter, maar bovendien kan de werknemer ook beter zijn arbeidsvoorwaarden afstemmen op zijn persoonlijke behoeften en die van zijn gezin.

Minder brutoloon, andere voordelen

Het omruilen kan hierbij enkel voor onbelast loon waarvoor er een gerichte vrijstelling geldt, zoals de vergoeding voor studiekosten. Wanneer er geen gerichte vrijstelling geldt, doet het belaste loon dienst als eindheffingsloon en moet de werkgever bij een overschrijding van de vrije ruimte tachtig procent eindheffing op het overschreden deel betalen. Onder andere bij vergoedingen voor computers of smartphones is er geen sprake van een gerichte vrijstelling.

Het gevolg van het gebruik van een cafetariaregeling is natuurlijk dat het brutoloon daalt. Dergelijke wijzigingen moet je in een arbeidsovereenkomst of in een aanvulling verwerken. Dit doet MKBrecht.nl voor jou. Houd er wel rekening mee dat een daling van het brutoloon ook invloed heeft op uitkeringen en verstrekkingen zoals de WW-uitkering of de vakantiebijslag. Je doet er goed aan om de werknemer hierover te informeren.

Wijziging moet realiteitswaarde hebben

Wanneer een brutobeloning wordt aangepast, moet die wijziging realiteitswaarde hebben. Dit is een belangrijke fiscale term bij cafetariaregelingen en houdt in dat de wijziging voldoende doorwerkt naar toekomstig te ontvangen beloningen.

In de praktijk heeft de verplichting tot het hebben van realiteitswaarde een aantal gevolgen;

  • De verschillende mogelijkheden en consequenties moeten voldoende concreet beschreven zijn
  • De deelname aan de cafetariaregeling moet geheel vrijwillig zijn
  • De deelname aan de cafetariaregeling moet gericht zijn op een toekomstige ruil van loon en niet op een ruil met terugwerkende kracht
  • Bij deelname aan de cafetariaregeling moeten de arbeidsvoorwaarden worden aangepast. Dit kan via een aanpassing in de arbeidsovereenkomst of via een deelnameformulier
  • De cafetariaregeling moet doorwerken in andere inkomensafhankelijke regelingen

MKBrecht.nl adviseert je graag en stelt een passend deelnameformulier op. Hierdoor voldoe je aan de fiscale vereisten van de WKR (werkkostenregeling) en voorkom je dat je achteraf wordt teruggefloten.

IKB als alternatief voor de cafetariaregeling?

Naast een cafetariaregeling kan je ook een individueel keuzebudget (IKB) aan de werknemer toekennen. Via een IKB kan de werknemer een opgebouwd persoonlijk budget in andere voordelen omzetten, zoals extra vakantie. Het persoonlijk budget wordt daarbij gevormd door (een deel van) de eindejaarsuitkering, het bovenwettelijk verlof, de vakantietoeslag en werkgeversbijdragen. Met het persoonlijk budget kan de werknemer extra verlof kopen, onbelast een opleiding financieren of extra pensioen inkopen. Het IKB kan een alternatief zijn voor de cafetariaregeling, maar beide regelingen kunnen ook complementair worden uitgewerkt.

Ook over de invoering van een IKB informeren onze juristen jou graag. Plan vandaag nog een intakegesprek in en laat je ontzorgen.


MKBrecht.nl Bedrijfsjuristen & Advocaten

Met onze brede expertise binnen onze praktijkgebieden bedienen we cliënten in uiteenlopende sectoren. Van MKB, beursgenoteerde bedrijven en internationale ondernemingen tot (semi-)overheden en non-profit. We bieden juridische adviezen op alle niveaus, van boardroom tot individuele medewerker. Kenmerkend voor onze dienstverlening zijn de hoge kwaliteit, betrouwbaarheid en verdieping in specialismen.

Op zoek naar:


Meer weten over onze dienstverlening? Bel 085 25000 44

  • Wij werkten o.a. voor:
  • MKBrecht.nl partner
  • MKBrecht.nl partner
  • MKBrecht.nl partner
  • MKBrecht.nl partner

Ontvang onze nieuwsbrief, vol met juridische tips