Arbeidszaken

Het antwoord op 4 veelgestelde vragen over de werkgeversverklaring

Een werknemer die een lening rond wil krijgen, kan niet zonder een werkgeversverklaring. Het hebben van een stabiel inkomen is voor de hypotheekverstrekker nu eenmaal een belangrijke eis. De werkgeversverklaring moet extra zekerheid bieden. Wat is een werkgeversverklaring? En is het wel een goed idee om een werkgeversverklaring af te leveren? Wij beantwoorden enkele veelgestelde vragen over de werkgeversverklaring.

Wat is een werkgeversverklaring?

Een werkgeversverklaring is een document waarbij een werkgever een aantal zaken verklaart over de werknemer en de arbeidsrelatie. In een werkgeversverklaring kan bijvoorbeeld informatie worden opgenomen met betrekking tot het aantal dienstjaren, het jaarinkomen en het type dienstverband. Vooral de zogeheten ‘verklaring voortzetting dienstverband’ is belangrijk. Met dit laatste verklaart de werkgever dat hij de intentie heeft om het (tijdelijke) contract in de toekomst verder te zetten, op voorwaarde dat de omstandigheden hetzelfde blijven.

Voor de werknemer is een werkgeversverklaring belangrijk om een hypotheekverstrekker, die moet beslissen of hij al dan niet een lening verstrekt en onder welke voorwaarden hij dat doet, te overtuigen. Ook voor andere leningen en zelfs voor het aangaan van een huurovereenkomst is een werkgeversverklaring nuttig.

Ben ik verplicht om een werkgeversverklaring af te geven?

Een werkgever is niet verplicht om een werkgeversverklaring af te geven, maar moet wel rekening houden met het beginsel van goed werkgeverschap (artikel 7:611 BW). Dat betekent dat een werkgever verplicht is om aan dergelijke verzoeken mee te werken. Als hij zo’n verzoek afwijst, moet hij daar met andere woorden een deugdelijke reden voor hebben.

Wat zijn de risico’s van een werkgeversverklaring?

Een mogelijk heikel punt voor de werkgever is de intentieverklaring of de ‘verklaring voortzetting dienstverband’. Een werkgever wil mogelijk nog niet toezeggen over het verderzetten van een tijdelijk contract. In principe is dit echter niet meteen iets om je zorgen over te maken. In eerdere zaken heeft de rechter namelijk al beslist dat louter het beschikken over een intentieverklaring nog niet voldoende is om een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd af te dwingen.

Dat bevestigt bijvoorbeeld een zaak uit 2014 (ECLI:NL:RBZWB:2014:6271). Bij deze zaak geeft de rechter aan dat een intentieverklaring geen hard recht geeft op een aansluitend dienstverband voor onbepaalde tijd. De werkgever moet volgens de rechter wel goede argumenten hebben als hij uiteindelijk geen contract toekent.

Bijkomende omstandigheden kunnen er volgens de rechtspraak wel voor zorgen dat een werknemer erop kon vertrouwen dat de verklaring er niet alleen is voor het verkrijgen van een financiering. Daarom is het aan te raden om duidelijk te verklaren, bijvoorbeeld in de mail waarmee de werkgeversverklaring wordt verzonden, dat dit document enkel dient om de financiering rond te krijgen. Geef duidelijk aan dat de werknemer er niet op mag vertrouwen dat er daadwerkelijk een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd zal worden gesloten.

Mag ik liegen op een werkgeversverklaring?

Nee, liegen op een verklaring is valsheid in geschrifte en kan zelfs strafbaar zijn. Dit kan daarnaast in aansprakelijkheidsproblemen resulteren. Zowel de werknemer als de hypotheekverstrekker zouden om een schadevergoeding kunnen vragen. Wees dus altijd eerlijk bij een werkgeversverklaring. Als je nu al de intentie hebt om een arbeidsovereenkomst te beƫindigen, doe je dus geen verklaring over de voortzetting van een dienstverband.

Vraagt een werknemer om een werkgeversverklaring en wil je eerst juridisch advies ontvangen? Bespreek je situatie dan met een van onze juristen. Plan vandaag nog een gratis adviesgesprek in en wij helpen je snel verder.


MKBrecht.nl Bedrijfsjuristen & Advocaten

Met onze brede expertise binnen onze praktijkgebieden bedienen we cliƫnten in uiteenlopende sectoren. Van MKB, beursgenoteerde bedrijven en internationale ondernemingen tot (semi-)overheden en non-profit. We bieden juridische adviezen op alle niveaus, van boardroom tot individuele medewerker. Kenmerkend voor onze dienstverlening zijn de hoge kwaliteit, betrouwbaarheid en verdieping in specialismen.

Op zoek naar:


Meer weten over onze dienstverlening? Bel 085 25000 44

  • Wij werkten o.a. voor:
  • MKBrecht.nl partner
  • MKBrecht.nl partner
  • MKBrecht.nl partner
  • MKBrecht.nl partner

Ontvang onze nieuwsbrief, vol met juridische tips