Arbeidszaken

Dit zijn de regels bij atv-dagen op het werk

Veel werknemers bouwen atv-dagen op door meer uren te werken dan in hun arbeidsovereenkomst staat. Deze dagen kunnen ze dan naar wens opnemen. Het is een interessante manier om een betere balans tussen werk en privé te vinden. Er bestaan geen wettelijke regels omtrent atv-dagen, maar er zijn wel andere regels om rekening mee te houden.

Wat zijn atv-dagen?

Atv-dagen zijn roostervrije dagen die een werknemer in het kader van de arbeidstijdverkorting opbouwt. De werknemer werkt dan meer uren dan wat in het arbeidscontract staat. Als hij bijvoorbeeld vier dagen per week 8 uur per dag werkt en er in het arbeidscontract 30 uur staat, bouwt hij elke week 2 atv-uren op. Na vier weken heeft de werknemer 8 atv-uren opgebouwd en kan hij deze uren als een roostervrije dag opnemen.

Atv-dagen mogen niet worden verward met adv-dagen (arbeidsduurverkorting). De opgebouwde adv-dagen worden gebruikt voor een kortere werkweek. Verder zijn er wel veel gelijkenissen tussen atv- en adv-dagen. Atv-dagen zijn ook geen vakantiedagen. Er gelden strenge regels omtrent vakantiedagen, dat is bij atv-dagen niet het geval.

Zijn atv-dagen verplicht?

Oorspronkelijk werden de atv-dagen ingevoerd om werkgelegenheid te creëren. Dat was in een tijd waarin er een grote werkloosheid was. Door de werkelijke arbeidstijd te verkorten, hadden bedrijven meer mensen nodig en daalde de werkloosheid. Tegenwoordig ziet de arbeidsmarkt er anders uit en is er sprake van een tekort op de arbeidsmarkt. Desondanks bestaat het stelsel van de atv-dagen nog steeds. Het wordt wel eerder beschouwd als een secundaire arbeidsvoorwaarde. Het is echter niet verplicht.

In sommige sectoren zijn atv-dagen wel verplicht. Het gaat dan niet om een wettelijke verplichting, maar om een verplichting die volgt uit een cao. Het is natuurlijk ook mogelijk dat er met de werknemer(s) afspraken worden gemaakt over atv-dagen en dat deze afspraken zijn opgenomen in de arbeidscontracten of in het personeelshandboek. Dan zijn de gemaakte afspraken uiteraard te respecteren.

Regels met betrekking tot het opnemen en overdragen van atv-dagen

De wet- en regelgeving omtrent vakantiedagen is niet van toepassing op atv-dagen. Wel kan een cao regels bevatten over bijvoorbeeld de geldigheid van de atv-dagen. Ook in het personeelshandboek of in een arbeidscontract kunnen afspraken worden gemaakt over het overdragen van atv-dagen naar een volgend jaar. Meestal bepaalt men dat atv-dagen niet of slechts heel beperkt kunnen worden meegenomen naar een volgend jaar. Het is wel belangrijk dat je werknemers tijdig informeert over atv-dagen die dreigen te vervallen. Daarom moet je als werkgever de atv-dagen goed registeren. Zo weet je of de werknemer al dan niet recht heeft op een vrije dag en kan je de werknemer hiervan op de hoogte brengen.

Over het algemeen neemt men ook op dat de atv-dagen bij een vertrek of bij een ontslag automatisch vervallen en dat ze niet worden uitbetaald. De werknemer krijgt dan wel de kans om voor zijn vertrekdatum de resterende atv-dagen op te nemen. Dat verschilt dus met vakantiedagen die meestal wel kunnen worden uitbetaald.

Veel zaken kunnen vrij worden geregeld

Er bestaan geen wettelijke regels omtrent atv-dagen, maar eventueel moet er wel rekening worden gehouden met de bepalingen van een cao. Anders kunnen er vrij afspraken worden gemaakt in arbeidscontracten of in een personeelshandboek. Het gaat dan niet alleen over de opbouw van atv-dagen, maar bijvoorbeeld ook over de overdraagbaarheid van atv-dagen en het al dan niet opbouwen van atv-dagen bij ziekte.

Wil jij atv-dagen toekennen aan werknemers en hierover afspraken opnemen in bijvoorbeeld het personeelshandboek? Spreek er dan over met een van onze juristen. We gaan na of er cao-bepalingen zijn waar rekening mee moet worden gehouden en leggen het een en ander voor je uit. Natuurlijk stellen we ook de nodige documenten voor je op.


MKBrecht.nl Bedrijfsjuristen & Advocaten

Met onze brede expertise binnen onze praktijkgebieden bedienen we cliënten in uiteenlopende sectoren. Van MKB, beursgenoteerde bedrijven en internationale ondernemingen tot (semi-)overheden en non-profit. We bieden juridische adviezen op alle niveaus, van boardroom tot individuele medewerker. Kenmerkend voor onze dienstverlening zijn de hoge kwaliteit, betrouwbaarheid en verdieping in specialismen.

Op zoek naar:


Meer weten over onze dienstverlening? Bel 085 25000 44

  • Wij werkten o.a. voor:
  • MKBrecht.nl partner
  • MKBrecht.nl partner
  • MKBrecht.nl partner
  • MKBrecht.nl partner

Ontvang onze nieuwsbrief, vol met juridische tips